Skrzydełko kurczaka

Skrzydełko kurczaka waży 110g. Mięso bez kości waży 60g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 186 kcal 112 kcal
Białko 19,2 g 11,5 g
Tłuszcz 12,2 g 7,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,7 g 2,2 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,2 g 0,1 g

Skrzydełko kurczaka kalorie w 100g: 186kcal

Zobacz więcej: sztuka 110g drób kurczak skrzydełko

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.08

Ważenie dodano: 2010.02.27 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 26 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • to jak liczyć to skrzydełko?? Np. jeśli je upieczemy?? to ile będzie miało kcal?? Zawsze na kurczaka, skrzydełko ,udko itp. liczyłam 135 kcal/100 gram...... a tutaj jest że skrzydełko ma aż 186 kcal/100 gram.....
    Więc??Bo przecież kości i tak nie jemy....
  • Fierceness 2010/02/28 16:24
    Aniaaa:
    kalorie skrzydełka po upieczeniu zmieniają się w zależności od dodatku tłuszczu i wszelakich przypraw do mięsa. Kurze skrzydełko posiada więcej skóry i tłuszczu od innych części (np nie można go porównywać do piersi). Powyżej są pokazane waga i tabela wartości bez kości
  • A jaka jest wartość takiego skrzydełka ale bez skóry? bo napewno sie zmniejszy, a może ktoś sie orientuje ile dokładnie? z góry dziekuje za odp :)
  • BaŁaMuTkA 2011/05/12 21:04
    hmm nie przepadałam nigdy za skrzydełkami... w smaku ok ale ile z tym roboty zeby sie naobierac z tej skory i kosci;d;d zawsze wolalam dorwac sie do udka albo piersi i miec caly gotowy kawalek miesa przed soba;D
  • Dla mnie to nawet z udkiem jest za dużo zabawy XD
  • fascinated 2011/05/21 14:33
    A grillowane skrzydełko z niedużą ilością tłuszczu (grill gazowy pochłaniający pewną ilość tłuszczu) i z przypieczoną skórką? Ile mniej więcej?
  • podczas grillowania wytapia się z miesa ok. 20% tłuszczu, niezależnie czy to udko, skrzydełko czy karkówka :)
  • Ile można by policzyć za SAMO mięsko z takiego skrzydełka ugotowanego lub ugrillowanego? Bez skóry,kości i tłuszczu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/30 19:21
    @Alicja: "Ile można by policzyć za SAMO mięsko z takiego skrzydełka ugotowanego lub ugrillowanego? Bez skóry,kości i tłuszczu?" Mięso bez skóry i kości będzie zawierać więcej białka, znacznie mniej tłuszczu. Tym samym będzie dostarczać o jakieś kilkadziesiąt kcal mniej w porównaniu do takiego ze skórą. Niestety nie wiem, ile może ważyć skóra ze skrzydełka. Ale czy bez problemu zdejmujesz skórę z takich małych, surowych skrzydełek ? Pytam z czystej ciekawości. Nie spożywam skrzydełek, ale gdy kupiłam kiedyś na ilewazy.pl skrzydło z indyka i chciałam je wykorzystać bez skóry na zupę, to nieźle się nagimnastykowałam. W porównaniu do innych części (zawsze zdejmuję skórę przed obróbką) skóra na skrzydełku trzyma się wyjątkowo dobrze ;)
    Warto też wiedzieć, że pozbawienie mięsa skóry dopiero po obróbce termicznej zazwyczaj dostarczać będzie jeszcze innych wartości (pośrednich pomiędzy samym mięsem, a mięsem ze skórą).
  • ile kalorii bedzie miało takie skrzydełko upieczone na grillu? Prosze o odpowiedź ;>
  • Izabela: bardzo dziękuję za odpowiedź! Dokładna liczba nie jest ważna, istotne jest, że ma mniej kcal. Myślę, że tak na oko to można by policzyć 60-70 :) Faktycznie, skórka ze skrzydełek trochę trudniej schodzi, jeszcze trudniej jest, że skrzydełko jest małe i czasem z rąk wyskakuje xD Ale zwykle pomagam sobie nożem. Ja skóry nie trawię i zawsze udaje mi się do końca, nawet najmniejszy skrawek skóry usunąć. Innych wartości odżywczych? Lepiej zdjąć skórę przed czy po obróbce? Do tej pory jakoś tak wychodziło, że zdejmowałam po lub pomiędzy (najpierw lekko podgotowałam wszystkie, a potem swoje oskubałam ze skóry i kości i podgotowałam na parze).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/02 18:57
    @Alicja: "Dokładna liczba nie jest ważna, istotne jest, że ma mniej kcal." Pierwsza część zdania bardzo mi się podoba, natomiast do drugiej dodam swoje trzy grosze. Oprócz określenia, ile może dostarczyć dany produkt kcal warto przyjrzeć się jemu nieco głębiej. Czyli np. w tym przypadku skóra to sam tłuszcz, który dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Poza tym nie reprezentuje żadnych ciekawych składników.
    Lepiej zdjąć skórę przed czy po obróbce?
    Bezwzględnie lepiej przed.
  • Dlatego skórę omijam szerokim łukiem, nawet najmniejsze skrawki ;) Jeśli bezwzględnie lepiej przed, to będę o tym pamiętać :) Nie wiedziałam, że to ma znaczenie :P
  • Dlaczego w wykresie jest napisane, że enrgia z tłuszczów wynosi 59% skoro w skrzydełku jest 7g tł. i 11g. białek?
    Już któryś raz spotykam się z czymś takim...
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/08/23 16:27
    @paula: Tłuszcze są bardziej kaloryczne, dlatego mimo, że jest ich mniej to w przypadku tego produktu dostarczają więcej energii (białka: 19.2 * 4 = 77 kcal, tłuszcze: 12.2 * 9 = 110 kcal) stąd też taki a nie inny wykres.
  • Samo mięso z ugotowanego skrzydełka waży 35g. Ile możę mieć takie takie mięso bez skóry. Myslę że ok. 50
  • A ja bardzo, bardzo lubie taką chrupiącą skórkę na skrzydełkach + jakies pikantne przyprawy.. omnomnomnomn. Nigdy nie ściągam, żyję i mam się świetnie ;)

    Faktem jest, ze ludzie mają fobię cholesterolowo-tłuszczową, a mnie wciąż zastanawia dlaczego badania dotyczące nadmiernej podaży cholesterolu przeprowadzone na królikach ( które przecież są roślinozerne i cholesterol nie jest naturalnym skł. ich diety) tak podbiły świat medyczny... ;|
  • Dla ułatwienia: skrzydełko/nóżka z kością ma BTW na 100g: 10B, 6T, 0W, 100kcal.
  • Skóra z kurczaka to jedno z cenniejszych źródeł tłuszczów, to co opowiada Pani Iza na tym portalu jest wyssane z palca i wielokrotnie się myli więc podchodźcie do jej wypowiedzi z dystansem. Zrozumcie że tłuszcz jest Wam potrzebny do życia, nie będziecie jeść tłuszczu to paradoksalnie szybciej utyjecie.
  • @TheArt, właściwa ilość tłuszczów jest niezbędna w zdrowej diecie, ale równie ważne jest ich rozgraniczenie. Ja wolę ściągnąć skórę z kurczaka, za to surówkę, którą do niego podaję, obficie polać oliwą z oliwek.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/28 16:27
    @TheArt: Twoje uogólnienia i uwagi w naszą stronę (w sensie do autorów ilewazy) są nieprawdziwe i krzywdzące. Próbujesz dyskredytować nie podając w zamian żadnych konkretnych argumentów.

    Przekazywana tutaj wiedza jest zgodna z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia i obowiązującymi normami żywienia. Masz prawo odrzucać takie podejście i próbować podawać inne argumenty, jednak wyłącz z Twoich wypowiedzi odniesienia osobiste, bo nie będą one tolerowane.
  • wydaje mi się, że TheArt nie ma pojęcia o żywieniu. tłuszcze są potrzebne, ale nie te zwierzęce. zdowe roślinne tłuszcze (oliwa z oliwek, olej rzepakowy) są wskazane w rozsądnych ilościach. zanim udieli się komuś rady, powinno się mieć jakąś wiedzę, choćby podstawową. Pozdrawiam autorów.
  • tłuszcze zwierzęce są źródłem antyoksydantów aktywnych zarówno w żywności jak i w organizmie człowieka, nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia. Tłuszcz mlekowy mimo że zawiera dużą ilość nkt oraz cholesterolu charakteryzuje się wszechstronnym działaniem prozdrowotnym: antymiażdżycowym i antynowotworowym tak więc śmiało można jeść skórkę z kurczaka i żółtka z jaj zamiast bawić się z olejami roślinnymi (które oczywiście człowiek stworzył bo naturalne źródła to pestki, nasiona i orzechy). Tłuszcz zwierzęcy jest jak najbardziej naturalny i zdrowy! I nie dajmy się oszukać tym wszystkim reklamom, programom i innym instytucjom promującym wegetarianizm, olbrzymią ilość błonnika, tłuszczy roślinnych i produktów sojowych. Jedzmy to co chcemy bo wszystko co miało swoją matkę lub wyrosło z ziemi jest zdrowe.
  • goniak29 2013/05/21 07:19
    to ile waży upieczone skrzydełko w piekrniku ze skórą???
  • @goniak29 tyle ile na zdjęciu z tym że trochę tłuszczu może wyciec i będzie minimalna różnica
  • Właśnie zjadłem dwa skrzydełka na których i nie tylko na nich gotował się rosół . Oczywiście ze skórą i z musztardą , bez chleba gdyż d.pa od niego rośnie i nie tylko :-0 .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę