Bataty

Słodki, czerwony ziemniak batat waży 300g. Ziemniak bez skórki waży 230g.

  100g na zdjęciu (230 g)
Energia 86 kcal 198 kcal
Białko 1,6 g 3,7 g
Tłuszcz 0,1 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 20,1 g 46,2 g
Cukry proste 4,2 g 9,6 g
Błonnik 3,0 g 6,9 g
Sól 0,1 g 0,3 g

Bataty kalorie w 100g: 86kcal

Zobacz więcej: sztuka ziemniak 300g

Ostatnia aktualizacja: 2018.08.09

Ważenie dodano: 2009.11.20 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 56 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • bandyta1983 2011/03/01 08:58
    Jak to przyrządzać?? W Azji je często jadałam, ale miałam już podane ;) jak się samemu za to zabrać?
  • @bandyta przyrzadzasz je jak zwykle ziemniaki. ostatnio na tvn style w jednym programie byl przepis na dietetyczne frytki własnie z batatów
  • polecam też bataty w postaci domowych "frytek" - przyrządzicie je w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju ryżowego.
  • mariszszka 2012/02/06 14:41
    Czemu często używa się batatów jako dietetycznych zamienników ziemniaków? OK, kalorie to nie wszystko, choć one mają ich więcej - ale o ile mi wiadomo też mają dużo skrobii i wysoki IG, czy nie tak?
  • mariszszka 2012/02/06 14:48
    jedynie porównanie zawartości błonnika wypada na korzyść batatów, a i tak nieznacznie... nie rozumiem. czy coś przeoczam?
  • @mariszszka: znalazłam, bo mnie "zaciekawiłaś"...
    http://www.polskiebataty.republika.pl/wartosc_odzywcza.html
  • mariszszka 2012/02/06 17:20
    @Dorota, te informacje opowiadają się za tym, że zastąpienie ziemniaka batatem nie jest złą decyzją. Ale wartość odżywcza to przecież kwestia niezwiązana z tzw. "dietetycznością" produktu. nie ma co tego rozgrzebywać - może jakoś tak się przyjęło i tyle?
  • @mariszszka: zdaje się, że dietetyczny znaczy w tym miejscu raczej "odpowiedni dla zdrowia", niż odchudzający.
    Przyjęło się, że "być na diecie" znaczy głodować lub ograniczać spożycie posiłków.
    Dla mnie dieta to sposób życia i jedzenia.
    Zwykle wybieram ziemniaki i pasternak, bataty na szarym końcu... Nie odpowiada mi ich mączna słodycz do wytrawnych dań... ;)
  • mariszszka 2012/02/06 23:10
    oj, dla mnie też. I żałuję, że "dieta" ma dzisiaj konotację, o której piszesz (choć przyznaję, że zdarza mi się używać tego słowa w takim znaczeniu z przyzwyczajenia) niemniej wydawało mi się, że właśnie z takim znaczeniem tego słowa kojarzone są słodkie ziemniaki, ale im dłużej się zastanawiam tym trudniej mi przypomnieć sobie jakiś sensowny argument dlaczego właściwie tak mi się wydaje...
  • Bataty od zwyklych ziemniakow roznia sie jakoscia zawartych weglowodanow..Jezeli ktos kuma co to sa wegle proste a wegle zlozone.
  • carolotta 2012/02/29 22:02
    Ja tam wolę marchewki, bataty mi przypominają marchewki smakiem, przynajmniej puree z batatów.
  • Przepis na pyszna zupę
    1 słodki ziemniak
    3 marchewki
    2 pietruszki
    2 lodygi Selera naciowego
    Przyprawy wedle uznania: sól, pieprz, kostka warzywa
    Natka pietruszki do podania
    Wszystkie warzywa pokroic w kostkę, zalać woda i ugotować aż zmiekna. Zbledowac i doprawic do smaku. Posypac pietruszką i zakładać ze smakiem :)
    Polecam
  • hm, ktoś wie gdzie to kupić w warszawie?
  • WiFiRiFi 2012/08/04 21:16
    Co prawda nie w Warszawie ale ja widuje je ostatnio w Piotrze i Pawle, Makro. Także spróbowałabym tam albo w innych delikatesach typu Alma.
    Muszę spróbować tej zupy z batata. Do tej pory jadałam go raczej na słodko w postaci placuszków, owsianek (zwykłych i pieczonych), muffinek, gnocchi, a ostatnio kusiły mnie gofry z batata.
  • Jeżeli masz auchan w warszawie, to tam. ja próbowałam do tej pory jedynie frytek z batatow; przepyszności
  • widziałam wczoraj (w przecenie, ze względu na to że "wczorajsze") w CARREFOUR ARKADIA! W ogóle jest ich MNÓSTWO wszędzie!
  • malcriada 2013/02/13 16:23
    Ja grilluję plastry na patelni (spryskane oliwą plus przyprawy) - pycha.
  • Ile płacicie za nie? bo w Auchan za 12 zl są dwi duże SZTUKI.
  • Polecam w Anglii, tu 5 dużych sztuk kosztuje 1 funta czyli okrągłe 5 zł :) Mam zamiar w weekend wypróbować te bataty choć chłopak mnie kiedyś zatłucze za te eksperymenty kulinarne - rzadko mi się udają.
  • No cóż, szkoda, że nie mieszkam w Anglii :C Uwielbiam bataty, są pyszne, a jakie zdrowe! Ale tak bardzo nie na kieszeń studenta :c
  • W Warszawie są na pewno na targu przy Hali Mirowskiej, 8zł/kg :-)
  • Dzisiaj kupiłam w biedronce , pierwszy raz, mam nadzieje ze bedą smaczne :)
  • nica1989 2015/04/11 21:03
    czy naprawde smakuja jak marchewka :P
  • w konsystencji jak ziemniak, w smaku jak marchewka. hmm, pure z marchewką. nie oczekujcie żadnej zmysłowej rewelacji, smaczne, ale bez szału.
  • A ja bardzo je lubię. Najbardziej uwielbiam pieczony bataty z cynamonem <3 Faktycznie trochę podobne w smaku do marchewki, albo jak dla mnie do dyni piżmowej :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/12 14:19
    Mi bataty w smaku również przypominają dynię piżmową :)
    Ja osobiście najbardziej lubię bataty w formie pieczonej z dodatkiem surowego masła.
  • batata spróbowałam i bardzo dobry-posypany solą-pycha, musze spróbować tej dyni piżmowej-nigdy nie jadłam, ciekawe kiedy bedzie można taką kupić? wie ktoś ? a może widział gdzieś?
  • @MalyKsiaze ja zazwyczaj kupowałam w Stokrotce. O ile dobrze pamiętam to zazwyczaj sprzedawana jest w już w lecie i na jesień :)
  • theniyaans 2015/04/13 23:04
    ja dziś kupowałam w Simply Market za 6zł/kg.
    Upiekłam na blaszce jak frytki posypując solą i słodką papryką - pycha ! słodka przekąska .
    Do dań wytrawnych bardziej polecam frytki z selera .
  • Ja polecam przyrządzać w piekarniku bez oleju, pokrojone w łódeczki z ulubionymi przyprawami np. Z curry, chili, słodka papryka, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Sa pyszne :) robią sie ok 25 min
  • A u mnie w tesco są po 4,80 zł/kg :D
    Jadłam wczoraj na obiad, zrobiłam na patelni z cebulą, pieczarkami, kukurydzą, czerwoną papryką i dorzuciłam jeszcze kilka różyczek brokuła. Doprawiłam na słodko-ostro, papryką, czosnkiem, szczyptą soli i oregano. Bardzo smaczne i sycące, jedyna wada, że batat szybciej się przypala niż zwykły ziemniak.
  • Bataty bardzo dobrze pasują też ze szpinakiem, curry i mleczkiem kokosowym, zrobiam coś w stylu gulaszu i podałam z kaszą jaglaną. Robiłam podobną potrawę z dynią, ale z tymi słodkimi ziemniakami wychodzi bardziej sycące i chyba smaczniejsze ;)
  • Chalaca, 2016/04/16 16:11
    Jeśli moniato to tylko z juką i tylko ceviche :) Polecam wszystkim kuchnię peruwiańską :)
  • A jak przedstawiają się wartości odżywcze dla pieczonych batatów w 100g?
  • MarrysiazKrakowa 2017/05/12 14:02
    Przede wszystkim mi batat w niczym nie przypomina ani nie zastąpi ziemniaka, prędzej marchewkę lub dynię. Ma inny smak, teksturę i do czego innego pasuje niż ziemniaki. Inaczej też dochodzi w garnku. O ile tradycyjny kremowy ziemniak smakuje mi zarówno twardszy jak i rozgotowany to batat niedogotowany smakuje wyjątkowo słabo i smaczny staje się dopiero gdy zupełnie zmięknie. W dzisiejszym obiedzie połączyłam batata z cukinią, oberżyną i dynią (dynia była z mrożonki). Jeśli ktoś by szukał tej informacji to jednego wielkiego batata gotowałam 25 minut do calkowitej miekkości. O ziemniakach mówi się tyle złego, stąd ta moda do drogie bataty ale to słaby zamiennik.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/05/15 07:34
    @Aana4 jeśli batat jest pieczony bez dodatków to będzie miał wartości podobne do surowego: http://www.ilewazy.pl/slodki-ziemniak-batat

    Jeśli zaś dodajesz np. oliwę, czy inne składniki skorzystaj z kalkulatora i podaj zastosowane ilości, wtedy uzyskasz wartość odżywczą.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/05/15 07:35
    @MarrysiazKrakowa ja uwielbiam bataty, ale zgadzam się z Tobą. Ich smak jest tak charakterystyczny, tak dominująco słodki, że nie da się nimi zastąpić neutralnym ziemniaków.
  • Dobra jest zupa krem z batata i czerwonej soczewicy, obowiązkowo z grzankami :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/05/20 18:23
    @Tvk_91: Hmm... tak się zastanawiam czy jadłam krem z batatów ? Chyba jednak nie. Jeżeli masz sprawdzony przepis na wspomnianą zupę, to chętnie się z nim zapoznam :)
    Jadłam kilkukrotnie zupę krem z "tradycyjnych" ziemniaków w różnych kombinacjach smakowych, jednak nie przypadły mi do gustu. Zważywszy na to, że bataty posiadają odmienny smak, może taka zupa sprawi mi przyjemność podczas konsumpcji ?
  • @ Pani Izabelo
    Nie mam dokładnego przepisu, ale zupę robię tak samo jak z dyni, czyli w przybliżeniu na 1 porcję:
    * soczewica czerwona - ok. 2-3 łyżki
    * batat - ok. pół dużej sztuki
    * cebula - ze dwa plasterki
    + trochę suszonej włoszczyzny lub resztki warzyw zalegających w lodówce.
    Batata i cebulę kroję w kostkę, wszystkie składniki wrzucam do garnka, podlewam ok. 350 ml wody i gotuję aż zmiękną, następnie miksuję blenderem. Doprawiam (sos sojowy, ostra papryka, czosnek, pieprz ziołowy), chwilę gotuję aż zupka fajnie zgęstnieje, posypuję grzankami i podaję.
    Grzanki robię najczęściej na maśle klarowanym lub na zalewie z suszonych pomidorów (ok. 2-3 kromki chleba na porcję zupy).
  • Powyższą zupę gotuję bardzo często w sezonie dyniowym, zamiast batata używam dyni hokkaido. Często wtedy jem na kolację; zamiast grzanek można podać z ryżem, też jest smaczna.
    Można poeksperymentować z przyprawami; jadłam już wersję curry, bazyliową oraz z dodatkiem garam masala ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/05/29 17:22
    @Tvk_91: Bataty kupione - jutro zamierzam sporządzić zaproponowaną przez Ciebie zupę. Z pewnością dam znać, jak nam z Maciejem smakowała :)
  • o jaki fajny pomysł na zupę ^^ u mnie zawsze albo krem z warzyw, albo z soczewicy, nie pomyślałam o tym żeby połączyć. muszę wypróbować, chyba wszystkie wersje, ale na razie ze zwykłych ziemniaków. batatów nie cierpię;p to znaczy są smaczne, ale słodkie, i to zawsze takie rozczarowanie jak są podane na obiad. myślałam o jakichś racuchach z nimi, ale że ja słodycze to jem raz na ruski rok, a robię jeszcze rzadziej, to nie wiem czy kiedyś spróbuję.
  • Czy batata można zaliczyć do porcji warzyw ;) ?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/14 08:49
    @Owsiana, mimo, że to warzywo skrobiowe to tak, bataty wlicza się jako porcję warzyw. Staraj się jednak, aby dziennie nie było już więcej warzyw skrobiowych.
  • @Barbara "bataty wlicza się jako porcję warzyw"
    A zwykły ziemniak też? Bo ja zawsze liczę wszelkie ziemniaki tak jak makaron/ ryż /kasza /pieczywo...
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/15 08:16
    @Tvk_91 ziemniaki nie wliczają się jako warzywo. Wiem, że to trochę nielogiczne, ale takie są wytyczne, prawdopodobnie ze względu na częstotliwość spożywania ziemniaków w Polsce.
  • a straczki? (konkretnie: fasola, fasolka szparagowa, groch, groszek zielony, ciecierzyca, soczewica, bób) ?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/19 08:22
    @cuckoo strączki są wliczane do warzyw.
  • Bataty są pyszne w talarki na patelni, razem z kalafiorem romanesco, kukurydzą, papryką i selerem; jutro będzie podobny zestaw, zamiast selera fasolka szparagowa i całość smażona na zalewie z suszonych pomidorów. Przyprawy: słodka papryka, chili, czosnek, szczypta estragonu, do posypania trochę sera; uwielbiam takie proste szybkie obiady :)
  • @Tvk_91 Ty masz jakąś obsesję przesiadywania na tej stronie i wypisywania, co będziesz miała na obiad? Wchodzę tutaj raz na ruski rok, a ZAWSZE natykam się na twoje wyznania. To jest jakaś forma natręctwa, czy lubisz się chwalić, jak ty się "wyjątkowo" odżywiasz?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/11/10 08:22
    @aga_368 na ilewazy.pl cenimy sobie wartościowe komentarze, które coś wnoszą. Nie rozumiem zupełnie Twojej krytyki.
    @Tvk_91 bardzo cieszą mnie Twoje komentarze, lubię zaczynać dzień taką "wirtualną" rozmową z Tobą. Nie zmieniaj tego proszę!
  • @aga_368 na portalu dotyczącym jedzenia, przeszkadzają Ci komentarze dotyczące jedzenia? Dawno się tak nie uśmiałam :D
    Rozumiem, że jakbym piała z zachwytu pod produktami z McDonalda i słodyczami to byłoby ok?

    "Natręctwo", "obsesja przesiadywania"... wchodzę se tu czasem jak mam trochę wolnego wieczorem (nawet nie mam internetu w telefonie!), coś tam napiszę, bo i z cudzych przepisów, pomysłów i komentarzy korzystam; w życiu by mi nie przyszło do głowy, że to może stanowić dla kogoś aż taki problem :D
    Pozdrawiam i życzę więcej luzu :)
  • Dorcia143 2018/08/08 16:47
    Bataty na surowo!! Mniaaam!
  • Czy bataty na surowo wgl można jeść?>
  • @MalyKsiaze można! próbowałam i żyję :D ale jakoś w smaku zachwycające nie są, dla mnie w ogóle nie mają smaku szczerze mówiąc. ugotowane za to są według mnie lekko słodkawe, a pieczone przesłodziutkie

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę