(zwany też inaczej erytrytem) Związek klasyfikowany chemicznie jako tzw. alkohol cukrowy (inaczej poliole). W naturze występuje w niektórych owocach (np. gruszkach czy winogronach), a także w wodorostach i winie. Erytrytol ma postać białych, drobnych kryształków, charakteryzuje się słodkością na poziomie 60-80% słodyczy sacharozy, nie ma obcych posmaków. Erytrytol ma praktycznie zerową kaloryczność (około 0,2 kcal/1g, podczas gdy cukier dostarcza 4 kcal/1g) i bardzo niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do innych polioli (np. ksylitolu) erytrytol nie jest pożywką dla flory bakteryjnej jelita grubego człowieka, dzięki czemu nie wywołuje wzdęć i biegunek. Związek ten nie jest metabolizowany przez ludzki organizm i w formie niezmienionej wydalany jest z moczem. Erytrytol nie rozkłada się pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego może zastępować cukier w słodkich wypiekach.