Witamina rozpuszczalna w wodzie. Bierze ona udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, błon śluzowych (wraz z witaminą A), śluzówki przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Ryboflawina uczestniczy również w przemianach aminokwasów i tłuszczów oraz funkcjonowaniu narządu wzroku.
Niedobory ryboflawiny objawiają się spadkiem masy ciała, światłowstrętem, zapaleniem spojówek, niedokrwistością, zaburzeniami rozwoju umysłowego u dzieci, uczuciem bólu błon śluzowych, zapaleniem błony śluzowej kącików ust, przekrwieniem błon śluzowych, zapaleniem języka i rąbka czerwieni wargowej.
Przedawkowanie witaminy B2 może powodować nudności i wymioty.
Do źródeł ryboflawiny zaliczyć można: mięso i jego przetwory, wątrobę, fasolę, mleko i produkty mleczne, jaja, drożdże, orzechy i pestki, produkty zbożowe pełnoziarniste.