Marchew

Średnia marchew waży 60g. Obrana marchew waży 45g.

  100g na zdjęciu (45 g)
Energia 33 kcal 15 kcal
Białko 1,0 g 0,5 g
Tłuszcz 0,2 g 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 5,1 g 2,3 g
Błonnik 3,6 g 1,6 g
Sól 0,2 g 0,1 g

Marchew kalorie w 100g: 33kcal

Zobacz więcej: sztuka 60g marchew

Ostatnia aktualizacja: 2023.05.08

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 149 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Patrycja 2010/03/14 12:24
    dzięki kochani!
  • Rewelacyjna strona, bardzo czesto z niej korzystam przy liczeniu kalorii, dziekuje i zycze powodzenia w dalszej pracy !
  • świetne! dzięki!
  • gosia2326 2011/02/07 16:21
    czy kaloryczność marchewki po ugotowaniu zmieni się?? dziękuję za zważenie. uwielbiam marchewki
  • serenada 2011/02/07 18:57
    @gosia2326, jeśli wrzucisz taką marchewkę do garnka, to po ugotowaniu będzie miała tyle samo kcal, co surowa. Być może będzie więcej ważyć (pewnie wchłonie trochę wody). Zwiększy się też jej indeks glikemiczny.
  • Karolcia 2011/02/26 21:12
    Uwielbiam tarta marchewke z jabluszkiem. Pyszne i zapycha.
  • ostatnio zajadam się marchewkami z serkiem wiejskim :)
  • Ja uwielbiam marchew pod każdą postacią. Ostatnio delektuję się sokami marchewkowymi jednodniowymi ;) Butelka ma 250ml - 81 kcal
  • ale takie soki maja mniej witamin i blonnika lepiej jest jesc po prostu na surowo jak snikersa lub zamiast xdd
  • BaŁaMuTkA 2011/03/21 15:30
    Jak ja się cieszę, że moje kubki smakowe nie tolerują za bardzo chemii i 'sztucznego' jedzenia tylko takie zwyczajne, proste a tak zdrowe rzeczy jak marchewka ;D
  • BaŁaMuTkA 2011/04/07 21:54
    normalnie mam teraz jakąś fazę na marchewki;D kupuje, myje obieram i ...chrupe;d;d
  • Tez mam fazę na marchewki hehe
  • Karolcia 2011/04/08 09:19
    Ja tez :) Tylko teraz musialam troche przystopowac bo zaczelam sie robic pomaranczowa :D
  • uwielbiam ta stronke! zobaczylam ile ma kalorii taka marchewka po czym wstalam i poszlam sobie obrac i zjesc marchewke
    ;d
  • BaŁaMuTkA 2011/04/24 18:17
    hmm może mam obsesje albo coś mi sie uwidzialo ale od ponad miesiaca nie ma dnia zebym przynajmniej 2 marchewek nie wcieła i wydaje mi sie... ze jestem jakas taka bardziej czerwonaa raczej pomaranczowa... czy to mozliwe ? Bo slyszalam ze tak ale zupelnie bym sie nie spodziewala :)
  • Słyszałam o tym, ale na mnie to nie działa. Ja jem po kilka marchewek dziennie od września 2010 i jestem blada jak ściana... a ostatnio nie wiem, czy mi się uwidziało, czy tak faktycznie jest, ale jak jem marchewki, to nie mam problemu z zaparciami. A zdarzyło mi się kilka razy nie zjeść ani jednej w ciągu dnia i takowy problem był. :)
  • BaŁaMuTkA 2011/04/24 20:09
    hmm w temacie zaparć nie bede sie wypowiadac bo nie mam takich problemów... moze to tez od karnacji zalezy ja jestem szatynka a moja tendencja do opalania jest ...okeslila bym srednia wiec moze dlatego... ;]
  • Na mnie działa. Jadłam przez jakiś miesiąc po 3 marchewki dziennie i skóra miała taki właśnie pomarańczowo-brzoskwiniowy odcień, poza tym koło ust miałam pomarańczowe plamy..
  • Ja tez jem dużo i jestem blada czyli chyba jednak zależy od karnacji. Swoją droga to latem tez jestem albo blada albo cała czerwona od słońca czyli chyba "ten typ tak ma" ;)
  • Mademoiselle 2011/04/25 00:55
    ja ostatnio tez jem sporo marchewki ale zaczelam to juz ograniczac bo jestem fanka bladosci i nie moge sobie pozwolic na pomarańczową buźkę!! ;D
  • ja mimo że marchewkę hurtowo sporzywam to i tak jestem blada jak z zakładu pogrzebowego wiec nie martw sie Mademoiselle ;]
  • Mademoiselle 2011/04/25 10:03
    ok, ok :D Ja jem.. hm.. no nie wiem.. ze dwie dziennie (nie wiem, bo dostaje gotową startą ale jeśli wierzyć dziadkowi to w jednej takiej porcji są dwie marchewy. W ogóle pyszne to jest. Zwłaszcza, że on dodaje do tego jeszcze trochę startego jabłka mm
  • Ja też wcinam prawie codziennie takie wieeelkie marchewy i z tygodnia na tydzień przypominam coraz bardziej tę marchewkę ;D
  • też uwielbiam marchewke,ale ostatnio nie jem,bo zaczęłam się robić pomarańczowa :(
  • JoannaAgnieszka 2011/06/20 22:02
    Mam pytanie, szukałam już informacji na ten temat w internecie, ale nigdzie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi.. Czy można przekroczyć dzienną dawkę marchwi? wiem, że to głupio brzmi, ale czytałam właśnie, że czasami się tak zdaża.
  • szkoda że strona nie uwzględnia indeksu glikemicznego surowych i gotowanych warzywek, np. marchewka po ugotowaniu ma niby tyle samo kalorii, ale węglowodany weglowodanom nie rowne i kalorycznosc w gruncie rzeczy niewiele mówi o produkcie.
  • joanna bez obaw, nie jesteś w stanie zjeść aż tyle marchwii dziennie żeby ci to zaszkodziło, po prostu prędziej żołądek odmówiłby Ci posłuszeństwa. Co innego sok, na jedną szklanka soku potrzeba ponad pół kg marchewek tj. jakiś 8-9 średnich marchewek. Soku możesz za to wlać w siebie dośc sporo i tu możesz się niemile przekonać że nadmiar karotenu wyjdzie ci w postaci zazółcenia skóry
  • Fantastyczna przekaska i w dodatku malo kaloryczna, a bardzo zdrowa, cusdo ;)
  • zapraszam po marchewki na bio bazar są GENIALNE W SMAKU!
  • Marchewka, uwielbiam! Chrupę gdy mam ochotę na słodkie - zjadam mało kcal, dużo witamin i błonnika. Muszę kupić właśnie, bo ostatnia została w lodówce :(
  • stokrotka 2011/10/21 22:15
    A czy taka surowa marchewka zjedzona na krótko przed snem (np. chrupana do książki lub filmu) może się niemiło odłożyć, ewentualnie zaszkodzić?
  • marchewka do schrupania na surowo jest pycha. najlepiej pocięta na 'talarki' i posypana solą. mniam.
    a jak jest z nadmiarem? polecana jest przybiegunkach, ale czy to prawda.
  • jo Ty solisz marchewke?o.O przecierz z natury jest słodka to niezbyt pasuje.
    Ale spróbuje z ciekawości :))
  • papryczqa 2011/10/21 23:16
    stokrotka nie popadajmy w skrajności to tylko marchewka. Owszem to warzywo korzeniowe to ma więcej węglowodanów, ale jak nie będziesz jadła jej codziennie wieczorem w kilogramach to nic Ci nie przybędzie jeśli Twoja dieta jest zbilansowana i przede wszystkim zdrowa :(

    Marchewki są super i uwielbiam z nimi takie fajne, zdrowe ciasteczka :) smakują jak pierniczki. Pycha :D
  • Mademoiselle 2011/10/22 09:26
    @papryczqa: a zdradzisz, co to za ciasteczka? :>
  • ja jem ok. 0,5kg marchewek wieczorami po kolacji (przed snem) od ponad pół roku (codziennie, jestem uzależniona i nawet na wakacje zabieram ze sobą ich zapas :D) i nic mi nie jest.
  • Moja bladoskóra przyjaciółka wypijała przez całe studia, codziennie, butelkę bobo- fruta marchewkowego i pamiętam, że miała pomarańczowe dłonie od wewnątrz. Nie wiem ile trzeba zjeść świeżej marchewki, żeby ilość "barwnika" była równa tej z porcji soku. Może więcej niż pół kg...
  • przylaczam sie do pytania o ciasteczka ;)
  • Ja jadłam coś bardzo, bardzo podobnego do tego i było PRZEPYSZNE! http://ciasteczkowepotwory.blox.pl/2010/04/Miodowniczki-ciasteczka-z-miodem-i-marchwia.html
  • Epileptyk, ja wiele rzeczy jem tylko na słono i właśnie po to, żeby zabić słodycz marchewki posypuję ją solą :)
  • akane-chan 2011/10/26 11:46
    A ja jem surową marchewkę z chrzanem.
    Ale ja ogólnie uwielbiam tę przyprawę i mam tendencję, że hmm... wszystko chrzanię. ;)
  • Małgosia 2011/12/03 12:53
    Witam, uwielbiam Wasza stronę, jest ogromną pomocą w układaniu planu żywieniowego :)
    Mam pytanie, czy w marchwi po ugotowaniu ulega zmianie ilość składników odżywczych (białko itp.) i jak wygląda sytuacja z karotenem, czy jest go więcej w marchwi surowej?
    Pozdrawiam
  • czytalem gedzies ze warzywa mozna jesc bez wyrzutow sumienia*nie tak jak owoce),czy warto wiec liczyc kalorie z takich warzyw (gdy sie je jeszcze ugotuje)jak marchew pietruszka czy seler??
  • @epileptyk: Pytanie, czy w ogóle warto liczyć kalorie, zamiast zdawać się na zdrowy rozsądek i uczucie sytości? Jeśli jednak ktoś się przy tym upiera - wtedy jak najbardziej ma to znaczenie. Znam osoby zjadające warzywa kilogramami, a kilkaset wynikających z tego kalorii to w przypadku rygorystycznej diety wielce-poważna-kwestia. :)
  • A ja mam pytanko: wiadomo, że wypadałoby jeść surówkę z marchewki z odrobiną tłuszczu, żeby wszystko się wchłonęło :) Ale jak robię surówkę z marchewki i jabłka to olej itd nie bardzo mi odpowiada jako dodatek a mleka nie dodam bo mam nietolerancje laktozy. Czy mogę tą surówkę posypać tartymi migdałami? Tam też jest chyba jakiś tłuszcz, tylko się zastanawiam czy nie za mało ;o
  • co sądzicie o marchewce konserwowej, takiej ze słoiczka? w składzie podają np. 62% marchew, woda, sól. kaloryczność waha się w granicach 11-26kcal, w zależności od producenta. czasami nie ma czasu na przygotowanie marchewki samemu (tj. gotowanie/parzenie) i zastanawiam się czy jest to dobra alternatywa.. żałuję, że producent nie podaje dokładnej zawartości soli, ale chyba ta ilość nie jest tam jakaś ogromna? :)
    będę wdzięczna za jakiś odzew.
    pozdrawiam serdecznie!

    ps wszystkim tym, którzy doradzą mi chrupanie marchewki, taką jaką ją natura stworzyła, od razu napiszę, że noszę aparat i póki co jest to niemożliwe ;-)
  • stokrotka 2012/03/04 15:48
    Anik, ja wsypuję słonecznik, nie wiem czy tłuszczu tam wystarczająco, ale mi takie połączenie smakuje ; )
  • @zahaara mozesz tez kupic woreczki do gotowania na parze w mikrofali przekroic marchewki tylko na pol wzdluz i bedziesz miec miekkie i bez soli. najlepiej od razu z innymi warzywami tak "zagotuj" ;)
  • Wydaje mi się, że ta wartość kaloryczna jest zaniżona. 27 kcal to chyba skarajna kaloryczność młodej marchewki, zimą i wiosną pewnie ma z 40 kcal, albo więcej. Więc jeśli liczenie kalorii to wielce-poważna-kwestia, to chyba 27 kcal to przesadny optymizm :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/06 09:59
    "Więc jeśli liczenie kalorii to wielce-poważna-kwestia, to chyba 27 kcal to przesadny optymizm :)"
    Mam nadzieję, że nikt na poważnie nie weźmie do serca Twoich słów.
  • serce nie sługa, a moje ED właśnie o sobie dało znać. W ramach zajadania stresów połykałam np. 1 kg marchwi na noc. Daje to prawie 300kcal w niemal samych węglach. Niedobrze.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/06 10:16
    @fajtek: Poruszasz już dodatkową kwestię. W zwyczajowym sposobie odżywiania nikt nie zjada takiej ilości marchewki w ciągu jednej doby. Zaburzenia odżywiania należy jednocześnie leczyć przy współudziale dietetyka / psychologa / czasem psychiatry. Leczenie pomaga wyeliminować zachowania typu kompulsywne jedzenie.
  • @fajtek: Pomijając już nawet kwestie zdrowotne owego "modelu odżywiania" - kilka takich marchewkowych "wyskoków" i zaczniesz doskonale wtapiać się w tłum... na ulicach Pekinu.
  • @Val z ta zmiana koloru skory to jednak przesada. jak zlapie faze na marchewke to jem ja codziennie, ale barwa nie zaczynam jej przypominac ;)
  • ciekawe ile trzeba by jej zjeść żeby kolor skóry się zmienił
  • mariszszka 2012/03/06 13:27
    Ja jako dziecko codziennie bez wyjątku piłam szklankę świeżego soku z marchwi. Cała nie byłam pomarańczowa, ale wnętrze dłoni i stóp miałam naprawdę intensywnie żółte :)
  • n-neutrino 2012/03/06 15:38
    Przy bardzo intensywnym spożyciu, zwłaszcza na dietach typu "tylko marchewka" - dosyc szybko. Steve Jobbs miewał takie manie, że tygodniami jadł tylko np. marchewki albo jabłka, i po jakimś czasie rzeczywiście zaczynał się robic pomarańczowy
  • Pani Izabelo, obawiam się, że stronę odwiedzają przede wszystkim osoby, dla których licznie kalorii to jednak "wielce-poważna-kwestia" (parafrazuję komentarz Val). Po co szukalibyśmy, my tu obecni (ja oczywiście też), wartości energetycznej produktów? Pytanie pozostawię otwarte, chociaż zdaję sobie sprawę, że mechanizm samooszukiwania się da teraz o sobie znać i wszyscy uznają, że przecież: "ja nie mam zaburzeń odżywiania, ja tylko chcę się zdrowo odżywiać" itp., itd., etc. i tym podobne... ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/07 12:35
    @Szuszu: "Pani Izabelo, obawiam się, że stronę odwiedzają przede wszystkim osoby, dla których licznie kalorii to jednak “wielce-poważna-kwestia” Po co szukalibyśmy, my tu obecni (ja oczywiście też), wartości energetycznej produktów?"
    Słowo "przede wszystkim" nie jest miarodajne. Do uwiarygodnienia informacji służą odpowiednie narzędzia. Fakt, część osób zaglądających na www.ilewazy.pl skrzętnie liczy kcal (wiadomo to na podstawie maili, zapytań, komentarzy, propozycji ważenia, próby przekierowywania nicka w komentarzu na strony mogące zaszkodzić innym użytkownikom), jednak to dalej tylko część. Pozostałe osoby wchodzą z wielu innych powodów, np. chcą się dowiedzieć, jakie wartości odżywcze reprezentuje dany produkt (niekoniecznie same kcal, bo to akurat niewiele mówi nam o produkcie), ile waży szklanka cukru potrzebna do wykonania ciasta, obliczają swój dzienny bilans energetyczny, nie po to, żeby nie przekroczyć 1000 kcal, ale żeby sprawdzić, jak wygląda całodzienne menu - może należałoby coś w nim zmienić, bo np. za mało błonnika... tych powodów można mnożyć i mnożyć ...
    Jeżeli chodzi o osoby z zaburzeniami odżywiania. Należy jak najszybciej zasięgnąć pomocy specjalistów.
    Jednym z naszych zadań, jako autorów www.ilewazy.pl, jest negowanie treści sprzecznych ze standardami lub zwyczajami żywieniowymi, typu: "zjadłam nadprogramowo plasterek ogórka i czy teraz po nim przytyję".
  • No tak... Zgadza się, ma Pani rację :) Trzymajmy się zdrowego rozsądku. Zresztą ile waży ma tyle innych zalet, że zawężanie sprawy do ilości kalorii byłoby niesprawiedlie... Dziękuję :)
  • o jakie "próby przekierowywania nicka w komentarzu na strony mogące zaszkodzić innym użytkownikom" chodzilo? :O tylko "glupie" stronki, czy cos gorszego?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/03/07 18:01
    @haruka: promowanie anoreksji
  • Hm ja np nie liczę kalorii, ale zwracam na nie uwagę, aby po prostu sprawdzić czy dany produkt jest kaloryczny i w jakiej ilości mogę sobie na niego pozwolić :) Więc ta stronka bardzo mi się przydaje, nawet jeśli nic nie obliczam.

    A marchewki jem dosyć często i nic niepokojącego na swojej skórze nie zauważyłam :)
  • @haruka
    dzięki za odp:) nigdy nie słyszałam o woreczkach do gotowania na parze do mikrofali, ale pewnie w internecie gdzieś je znajdę. póki co paruję na gazie;)

    ja zmiany na skórze zauważam zawsze! zaraz po obraniu.. nie w porę obmyję ręce to często pozostają nawet przez kilka dni:-)
  • mozesz je kupic prawie w kazdym markecie na stoisku z foliami do zywnosci itp. :)
    http://www.janniezbedny.pl/aktualnosci/torebki-do-gotowania-na-parze tak to wyglada
  • a z tym kolorem skory to moze "podatnosc" na zmiany zalezy od karnacji?
  • Grzegorz 2012/04/02 09:01
    Witam,
    czy jeżeli wrzucę marchew do sokowirówki i spożyję ją w ten sposób to czy stracę jakieś wartości odżywcze?
    Chociaż przede wszystkim interesuje mnie czy ten efekt opalenia zostanie stracony. Zawsze opalam się na czerwono albo wcale(mocne filtry) chciałbym spróbować po prostu zabarwić skórę.
  • powinniscie dac sok z marchwi...
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/04/05 20:53
    @edyta: mamy już sok z marchwi zważony.
  • a ja jem dosłownie codziennie 1kg marchwii a czasami i wiecej i bardzo dobrze się czuję i wcale nie jestem pomaranczowa. Ponad to jem zdrowo i roznorodnie a nie tyje wiec nie sadze zeby kalorycznosc marchewki wplywala na mase ciała :)
  • Migotka, mam tak samo :) własnie kończę koszyczek ;) ani pomarańczowa nie jestem (a z natury jestem trupioblada, więc karoten powinien szybko łapać)ani przewitaminizowana. Nie wiem jak to jest z tym tyciem od marchwi, ponieważ mam mega szybki metabolizm, ale raczej skutków ubocznych od karotki u moich znojomych również nie wychwytuję.
  • Uwielbiam marchewki! Właśnie dzisiaj kupiłam sobie kilo i będę chrupać od czasu do czasu :))
  • ja potrafie zjesc kilogram w godzine niecala - bo w sumie co to jest jak pokroi sie w plasterki to wychodzi miseczka pelna. Ja kalorii z warzyw nie licze. Jem 1kg marchwii dziennie i 2 kg jablek - rano 4 i na wieczor 3 sztuki. i jakos nie tyje a mam tez problemy z insulina wiec gdyby to tuczylo to bym tyla. a ludzie licza kalorie z jednego jablka :O mąka tuczy, rosliny nie :)
  • Pani Izabelo,czy jeśli wycisnę sok z 1 marchewki(w sokowirówce oczywiście;p) to będzie on miał tyle kalorii co marchewka?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/07/01 15:29
    @suchara: jeśli byś zjadła cała marchewkę po przerobieniu na sok (razem z miąższem) to było by identycznie. Przy robieniu soku w sokowirówce na pewno część kalorii "zostanie" w miąższu, jednak biorąc pod uwagę kaloryczność początkową marchewki nie ma potrzeby w jakikolwiej sposób się tym przejmować (i tak jest to praktycznie nie do oszacowania i nie wpłynie na bilans energetyczny).
  • Marchewka najlepsza jest taka prosto z ziemi, opłukana i zjedzona ze skórką (nie próbować ze sklepową). Pycha, jak jadłam u cioci takich kilkanaście dziennie to po kilku dniach byłam pomarańczowa, teraz jem 1.5kg marchewki sklepowej i nic nie zmieniam koloru. Widać że nawet beta karoten jest w znikomych ilościach w sklepowych marchewkach...
  • Hmm... na opakowaniu marchwi z tesco jest napisane: 48 kcal / 100g.
    20 kalorii różnicy to nie dużo, ale jak ktoś ma wytyczony limit i chce zrobić sobie np. zupę z marchewki (jest taka :D ) to już może mieć problem.
  • WiFiRiFi 2012/07/09 14:43
    Ta różnica kalorii pewnie wynika stąd, że tu odjęto błonnik a przy tych z tesco (jak i np marwitkach, które też są na tej stronie) nie. Wartości są te same lub minimalnie inne. Swoją drogą zupa marchewkowa? Brzmi ciekawie choć nie lubię gotowanej(?) marchewki.
  • Ano, marchewkowa :) coś podobnego to tego: http://wypiekizpasja.blox.pl/2012/02/Zupakrem-marchewkowo-pomaranczowa.html
    Bez curry to smakuje jak Kubuś bez cukru :)
  • everhealthy 2012/08/27 12:25
    Świetna, zdrowa przekąska idealna w momencie, gdy ma się na "coś" ochotę. Można pochrupać zamiast zbędnej chemii.
  • karolcia 2013/02/15 21:52
    A wie ktoś może jakim sposobem "powstają" marchewki koloru czarnego, żółtego lub zielonego?
  • martag2216 2013/03/06 11:55
    super strona!!!!
  • Mogłabym prosić o zważenie czarnej marchwii? :)
  • @neutrino
    Kupuję je często w realu, są mniej słodkie od zwykłych, więc bardziej mi podpasowały :) Jak sama nazwa wskazuje - są czarne :) Zastanawiam się czy wartości bardzo się różnią :)
  • Agnieszka 2013/03/16 08:06
    Witam! Każdy wie,że IG marchwki pod wpływem wyższej temperatury rośnie,ale czy upieczenie/ugotowanie marchwii,następnie schłodzenie spowoduje ten sam proces powstania skrobii opornej jak w przypadku ziemniaka?Co z kolei spowodowało by większą ilość błonnika i mniejszą kaloryczność.
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • dlaczego nie ma już podanej wagi przed i po usunięciu części niejadalnych? bylo bardzo pomocne;
    czy ja po prostu nie mogę tego znaleźć teraz po zmianach?
  • Gdzie Wy znajdujecie tak małe marchewki :p Co kupię jakąś to ok.200g, mniejsza tak.150, więcksze nawet 300. Ale poniżj 50 to musi być na prawdę maleństwo.
  • kimićko 2013/04/08 16:59
    właśnie jem tartą marchew z jabłkiem skropioną łyżeczką oliwy i posypaną słonecznikiem. pycha .l!
  • a ile bedzie miala kalorii taka ugotowana marchewka?
  • tyle samo
  • Duzo cukrow :-\\
  • @KaaLa mam nadzieje że to żart?! :) ja jem codziennie kilka wielkich marchewek nawet wieczore (bo je uwieelbiam) i nigdy bym nie pomyślała że ktoś może się przejąc "cukrem" w marchewce :O
  • niestety taki ten świat, marchewki nie zje bo ma 3.9g cukru a cukierka zje bo ma 0.4g cukru mniej :/ i nie patrzy na wartości i ilość w 100g
  • Kocham wcinać marchewkę samą, na surowo :) No i oczywiście w każdej innej postaci.
  • kornelia7777 2013/05/23 18:55
    mam pytanie, ostatnio przeczytalam zejedzenie samej surowej marchewki mija sie z celem, poniewaz aby cos byla warta trzeba dodac oliwy. wiem ze witaminy rozpuszczaja sie w oleju, ale czy t oznacza ze spozywanie marchewki na surowo nie przynosi pozytku dla organizmu? albo swiezy sok marchewkowy? bede ogromnie wdzieczna za rozwianie moich watpliwosci :)
  • @kornelia7777 mówiąc że witaminy rozpuszczają się w tłuszczach ludzie mają na myśli produkty zwierzęce: mleko, sery, mięsa, jaja (jedzenie tych produktów w wersji odchudzonej nie ma sensu bo pozbawione są witamin). Marchew występuje w przyrodzie w wersji beztłuszczowej jak większość warzyw więc jak tak zostało stworzone nie widzę potrzeby dodawać do niej tłuszcz. A ludzki organizm jest na tyle niezwykły że witaminy z marchewki zostaną rozpuszczone w naszej zmagazynowanej tkance tłuszczowej, tak mi się przynajmniej wydaje bo niektóre tabletki również zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i nikt ich nie popija olejem czy nie zagryza smalcem.
  • kornelia7777 2013/05/24 00:03
    @Kage ogromnie dziekuje :)
  • Z tym, że o ile się nie mylę beta-karoten jest rozpuszczany w tłuszczach.. więc jeśli np ktoś je marchewki właśnie dla niego warto by zjadł ją w towarzystwie tłuszczu. Sama to poniekąd przetestowałam- kiedyś jadłam po dwie, trzy marchewki dziennie jako przekąskę i nie widziałam jakiś większych zmian w cerze.. Natomiast gdy uzależniłam się od marchewki maczanej w tahini (o jezuniuuu...) po jakimś czasie stałam się lekko pomarańczowa.
  • Mnie się wydaje, że jak marchew zjesz chociażby do kanapki z w twarogiem to przecież tłuszcz już w nim jest. Tak samo do obiadu do jakiegoś mięsa... ja tam często jem do obiadu surówkę z marchwii i oliwy już do niej żadnej nie daje nawet nie skrapiam. Tłuszcz mam w piersi z kurczka, w rybie etc..
  • ohoho żebyś się nie przejadła tym tłuszczem z piersi kurczaka!
  • podałam tylko przykład ;/ Widzę, że niektórzy tutaj są przewrażliwieni w drugą stronę.. Nie uważam za mało wartościowy obiad takie starte dwie-trzy marchwie, pierś gotowaną i np kaszę gryczaną czy ryż do tego. Nie muszę już ładować do surówki tłuszczu..
  • haha, wszystko co napiszesz na ilewazy.pl może zostać użyte przeciwko tobie!
  • canella98 2013/09/05 18:40
    o jak malutkooo :) na drugie śniadanie do szkoły biorę koktajl odżywczy czekoladowy... pewnej marki :D ze zblenderowanym bananem i taką właśnie marchewkę pokrojoną w paski :D muszę przyznać, że sieje ona nie małe poruszenie na przerwach ... :P
  • @canella98 przeciez mozesz tu wymieniac marki wiec nie rozumiem kropek. Swoją droga takie napoje maja czesto marny sklad mimo calego szumu jakie to one zdrowe itd.

    A dzis robilam ciasto marchewkowe wg przepisu od dukana, jak cos slodkiego to po co od razu przytyc od tego? :)
  • A mnie się marzy ważenie ale startej marchewki... tak jak było to w przypadku dyni. Przydatne do klasycznej surówki z marchewki, do gotowanej marcheweczki z groszkiem ( nie mogę się jakoś przekonać) i no do przepisów na ciasta marchewkowe wszelakie.
  • Jak się przez jakiś czas objadałam marchewkami, to zrobiła mi się taka marchewkowa cera :P
  • A tak nawiasem mówiąc, wie ktoś jak pozbyć się pomarańczowego koloru z twarzy i rąk? Chyba przesadziłam z ilością marchewki :)
  • @dorkub
    WŁAŚNIE NIE WIEM CO ROBIĆ WYGLĄDAM JAK SOK JEDNODNIOWY HELP
  • Mój żoladek kompletnie sobie nie radzi z marchewkami, mimo, że je uwielbiam :( Mam straszne problemy po chociażby jednej. Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna ?
  • Dwa tygodnie bez marchewki i pomarańczowy kolor zniknal <3
  • mamarchewka 2014/05/02 19:08
    ile można trzymać obrane marchewki w lodówce? D:
  • Ja od półtora roku czuję się uzależniona od surowych marchewek - z tego, co czytam, to jest to samo zdrowie, ale niepokoi mnie, że mam często tak dużą na nie ochotę, muszę codziennie zjeść choć kilka marchewek. Bardzo mnie to dziwi - czy wiecie może jak pokonać ten nałóg? Może czegoś w organizmie brakuje i stąd taka potrzeba?
  • Osobiście sok wyciskam w sokowirówce, natomiast do ścinek dodaję jajko i przyprawy, a potem na patelnie na masło klarowane.
  • Napisane jest że 100g marchewki ma 27kcal, w tym 8,7g węglowodanów. Wiedząc że 1g węglowodanów =4kcal, to nie powinno być więcej kalorii? Z samych węgli wychodzi prawie 35kcal. Jakaś zależność o której nie wiem czy błąd w obliczeniach? Pytam z czystej ciekawości.
  • @Dr Ego - w węglowodany jest wliczony błonnik, który ma znacznie mniej niż 4 kcal/1 gram.
    (8,7-3,6)*4=5,1*4=20,4 kcal z zamych węglowodanów. ;)
  • Króliczę 2014/08/03 21:54
    Dzięki! Świetni jesteście! :D
  • Dzisiaj zjadłem naraz kilogram drobno startej marchewki, ale tej z własnego ogródka. Wydaje się dużo, ale nie można się tym na długo najeść.

  • 45g? mała jakaś ;)
  • (tak, zauważyłam, że po obraniu :P)
  • Dodajcie jeszcze jakie witaminy które warzywo/owoc zawiera - będzie to hiper pomocne :)
  • bromekpotasu6 2015/04/29 13:14
    uwielbiam:) wlasnie zjadlam spora marchewke z hummusem, pycha
  • Wie ktoś, czy idzie dostać w sklepach żółtą marchew? Do tej pory trafiałam tylko w mrożonych mixach na patelnię.

    Marchewka dobra rzecz, często jem na obiad, robię duszoną na patelni z wodą i łyżeczką oleju, i do tego różne inne warzywa. Robię taki obiad z ryżem / makaronem / naleśnikami, i w zależności, jak akurat doprawiłam, dodaję tofu albo żółty ser, w planach mam też przetestowanie takiego obiadu z kaszą i białym serem lub jakimś sosem śmietanowym.

    Robiłam kiedyś placki z marchewki, ale nie pamiętam już dokładnego przepisu. Starta surowa marchew, jajko i trochę mąki, chyba dawałam też cebulę. Do tego przyprawy chilli i curry; placki zrobić możliwie jak najcieńsze i smażyć chwilę w małej ilości tłuszczu, są dobre zarówno na ciepło jak i chrupiąca przekąska na zimno.

    Dobra jest też marchew surowa lub podgotowana al dente, pokrojona w paseczki i do maczania w jakimś sosie; ale to już wynalazek stary jak swiat ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/25 08:01
    @Tvk_91: Z informacji na stronie: http://www.witmar.org/marchew.php
    wynika, że kolorową marchew można zakupić w Makro. Nie wiadomo jednak, czy na terenie całego kraju. Zachęcam do skontaktowania się z producentem.
    Na kilku blogach z przepisami osoby wspominały, że kolorowe marchewki zakupiły w Makro.
  • Na opakowaniu surowej marchwi kupowanej w supermarkecie mamy informację o 48 kcal w 100g. W alternatywnych źródłach w internecie, o 41 (http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2383/2) - jak to w końcu jest? Skąd ta informacja o 27? Bardzo cenię Wasz portal i często korzystam, ale błędne informacje trochę rozwalają mi plany dietetyczne i jadłospis :( Podważają też Waszą wiarygodność. Proszę o informację i pozdrawiam
    E
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/20 18:21
    @Ewa_x: "Skąd ta informacja o 27?"
    Wartości zostały wpisane w 2010 roku i pochodzą z następującego źródła:
    Tabele składu i wartości odżywczych żywności.
    Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Iwanow Krystyna;
    Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2005

    Według nowego sposobu obliczania, uwzględniając 2 kcal z błonnika wartość wyniesie 33 kcal / 100 g (jeszcze nie wprowadziliśmy zmian do systemu).

    "ale błędne informacje trochę rozwalają mi plany dietetyczne i jadłospis"
    W przypadku marchwi czy będzie to 27, 33, 41 czy 48 kcal / 100 g, nie ma to w praktyce znaczenia.

    "Podważają też Waszą wiarygodność."
    Do wszystkich ważeń znajdujących się na www.ilewazy.pl należy podchodzić z rozsądkiem. Nie gwarantujemy, że liczby znajdujące się przy ważeniach są liczbami bezwzględnymi. Zmienność makroskładników w naturalnych surowcach, zmiana receptury wyrobu, błędy ludzkie w obliczeniach itd... powoduje, że nie jesteś w stanie przewidzieć ile kcal uzyska Twój organizm ze strawienia i przyswojenia danego surowca czy produktu. Dlatego bardzo istotne jest szacowanie kcal.
    Zawsze zachęcam do przyglądania się ilości i jakości spożywanych przez nas produktów, a nie liczenia kcal. To znacznie bezpieczniejszy sposób dbania o siebie.
  • czy jest mozliwosc zwazenia plauszkow z marchwi? ostatnio czesto je jadam a nie moge znalesc nigdzie informacji, z gory dziekuje
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/04 19:29
    @rudziutka: Przykro mi. Nie zamierzamy ważyć placków z marchwi. Proponuję skorzystać z naszego kalkulatora, aby oszacować wartości odżywcze.
  • świetna stronka! bardzo pomaga początkującym na diecie :) dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam :)
  • To ja mam kosmiczny pomysł na marchew. Zamówiłam ostatnio w indyjskiej restauracji Gajar ka Halwa - tradycyjny deser. Z chałwą nie ma nic wspólnego, bo brak w niej sezamu. To po prostu słodki pudding marchewkowy - startą marchew gotuje się z dodatkiem mleka skondensowanego i korzennych przypraw. To jedno z tych dań, które nie wygląda oszałamiająco, ale jest warte grzechu... :P a ja już myślę, jak przygotować jej zdrową wersję na mleku migdałowo-kokosowym i bez cukru :)
  • Kocham marchew. Na tyle, że byłam cała pomarańczowa i prawie rozwaliłam sobie wątrobę przez jej przedawkowanie. To takie moje chore uzależnienie.
  • @poziomka01 napisz prosze cos wiecej- tez kocham marchew i dynie i odrazu robie się pomarańczowa, cała, ręce stopy, twarz. czym to grozi? jak sobie z tym radzic? jakies suplementy? nie jem jakos tego duzo, ale od dziecka po jednym soczku marchewkowym taka sie robiłam...
  • Wiem, że nadmiar czegoś tam osiada na wątrobie i ona sobie z tym nie radzi.
    Grozi też osłabieniem wzroku.
    To wszystko, plus pomarańczowa cera, wystarczyło mi na 'ogarnięcie się' i jem marchawkę i dynię (u mnie też te dwa były, szczególnie codziennie zupa dyniowa, o taaak) raz w tygodniu.
    Też mam wrażenie, że się robię od razu pomarańczowa :D Z każdym gryzem.
    Lepiej po prostu nie przesadzać z niczym. Niby marchew zdrowa, no ale widzisz. Wszystko w umiarze, nawet, haha, warzywa.
  • To ciekawe co piszecie, o byciu "pomarańczowym"; mnie się zdarza, że mam lekko pomarańczowy odcień, ale to jak jem dynię ok. 300-400 gram dziennie przez 4-5 dni z rzędu. Przy mniejszych ilościach, albo przy konsumpcji marchewki w ogóle mi się to nie zdarzyło
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/12/19 08:59
    @poziomka01 Chodzi o nadmiar beta-karotenu, który jest prowitaminą A i w organizmie ulega przekształceniu do witaminy A. Witamina A jest witaminą tłuszczorozpuszczalną i gromadzona jest w tkance tłuszczowej oraz wątrobie. Witamina A w nadmiarze jest toksyczna i może prowadzić do znacznego powiększenia wątroby.
  • Pani Barbaro odnosząc się do tego co Pani tu napisała, nalezy rozumieć,że nadmiar beta karotenu, spowoduje przyrost tkanki tłuszczowej ?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/12/19 11:23
    @Mały Książę nie, nie spowoduje. Przytoczyłam tylko informację, że witamina A jest magazynowana w tkance tłuszczowej, ale zarówno spożywanie beta-karotenu jak i witaminy A nie nasila gromadzenia tkanki tłuszczowej.
  • Uf dziękuję Pani za tak szybką odpowiedz. a czy to od genów zależny że jedna osoba robi się "pomaranczowa" juz po jednej szklance soku a inne mogą pić i nic "im nie jest " ?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/12/19 12:14
    Zmiana zabarwienia skóry po regularnym spożywaniu produktów z betakarotenem sygnalizuje, że barwnik ten jest odkładany, co prawdopodobnie świadczy o jego nadmiernym spożyciu. Przyjmuje się, że 1/6 betakarotenu przemienia się w witaminę A, jednak tempo tego procesu jest zależne zarówno od indywidualnych cech genetycznych jak i aktualnych potrzeb organizmu.

    Niebezpieczny jest nie tyle nadmiar betakarotenu co nadmiar właśnie witaminy A (tzw. hiperwitaminoza), który może się pojawić przy zbyt wysokim spożyciu betakarotenu.

    Ważne jeszcze by podkreślić, że o ile większe ilości betakarotenu z żywności rzadko bywają niebezpieczne o tyle już z suplementów tak.
    Po pierwsze: spożywając suplementy łatwo jest przesadzić z ilością tego barwnika; po drugie: znane jest badanie, które sugeruje, że betakaroten z suplementów u osób palących papierosy zamiast zapobiegać nowotworom może przyspieszać ich rozwój.
  • Dziękuję za wyjaśnienie :D
  • michalina2007bar 2017/04/11 18:10
    super strona od niedawna liczę kalorie i ta strona bardzo mi pomaga
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/04/12 07:55
    Bardzo cieszy nas, że praca, którą wykonujemy jest potrzebna i nasi Użytkownicy ją doceniają :)
  • Dziś do pracy wzięłam marchewkę (na przekąskę, oprócz normalnego śniadania) i tak mi mega zasmakowała, że chyba jutro kupię całe kilo i będę regularnie chrupać :) Jak zjem dziennie dodatkowo 1-2 marchewy, to chyba mi nie grozi żadne przedawkowanie witaminy A? Suplementów żadnych nie tykam, ale w sezonie zimowym często jem dynię...
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/10/30 07:40
    @Tvk_91 nie grozi Ci przedawkowanie witaminy A, bo organizm sam steruje przemianą beta-karotenu (prowitaminy A) do witaminy A. Im większe masz potrzeby, tym przemiana zachodzi intensywniej i na odwrót.
  • @Tvk_91 to zależy od organizmu- ja np zjem kilka marchewek wypije sok typu kubuś i już mam całe ręce pomarańczowe wraz z twarzą.....
    teraz codziennie zjadam dynie i tez mam pomarańczowe ręce- ale trudno! jem bo mi smakuje :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/10/30 07:49
    @MalyKsiaze ale to w skórze odkłada się beta-karoten, nie witamina A. Takie zjawisko nie jest toksyczne, ale już nadmiar witaminy A tak.
  • Znajdę tu po prostu zwykłą gotowaną marchew? Jak rozumiem gotowana będzie miała inną kaloryczność niż surowa, czy się mylę?
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2022/12/12 09:16
    @Malwina_Trzcinska Marchewka gotowana w wodzie ma kilka kcal mniej niż surowa - 30 kcal w 100 g. Nieznacznie wchłania wodę, więc jej kaloryczność spada. Warto też pamiętać, że karotenoidy w gotowanej marchwi są lepiej przyswajalne, za to zawartość witamin C i z grupy B oraz i minerałów, np. potasu i magnezu, spada, a jej indeks glikemiczny jest dwukrotnie wyższy.
  • Pierdoletka 2023/03/28 02:04
    A ja uwielbiam marchewkę ze smalcem. Pychotki :-)
  • @Pierdoletka . Nie wiem (ze względy na twój nick - z całym szacunkiem oczywiście) czy brać twój komentarz na serio... ale jak ze smalcem, smażona na smalcu, gotowana i smalcem polana... czy surowa jedzona ze smalcem jak z dipem do warzyw?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę