Tołpyga

Stek z tołpygi waży 160 g. Ryba pozbawiona części niejadalnych waży 150 g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 104 kcal 156 kcal
Białko 17,8 g 26,7 g
Tłuszcz 3,6 g 5,4 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Tołpyga kalorie w 100g: 104kcal

Zobacz więcej: sztuka 150g ryba stek tołpyga

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2011.11.20 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/20 22:09
    Dzisiaj czas na rybkę :) Poszukując wartości odżywczych, natknęłam się na dwa ciekawe artykuły. Jak wynika z przeprowadzonych badań laboratoryjnych, istnieje wiele zależności względem wartości odżywczych (wiek i waga ryby, część tuszy, rodzaj spożytego pokarmu itd...), że nigdy nie wiadomo, ile będzie miał np. białka lub kwasów omega 3 zakupiony przez nas kawałek steku z tołpygi. Oczywiście dotyczy to większości surowców / produktów, tyle że, tutaj możemy sobie dokładnie o tym przeczytać :)
    Zachęcam do lektury:
    http://www.fspublishers.org/ijab/past-issues/IJABVOL_13_NO_2/10.pdf
    http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/48207.pdf
  • Odnosnie ilosci bialka i tluszczu to ze śledziami jest podobnie, prawda? Zreszta pytałam już o to przy okazji płata śledzia ;)
    Nigdy nie widziałam tej ryby, jaka jest w smaku?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/21 12:41
    @haruka: "Nigdy nie widziałam tej ryby, jaka jest w smaku?" Niestety, nie pamiętamy ... to zdjęcie było wykonywane w okolicach lutego i po prostu zawieruszyło się nam. Nawet nie pamiętam, jakie danie z nią wykonywałam. Może ktoś kto ją konsumował, pamięta smak ?
    "Odnosnie ilosci bialka i tluszczu to ze śledziami jest podobnie, prawda? Zreszta pytałam już o to przy okazji płata śledzia ;)" odpowiedź przeczytasz w komentarzu pod śledziem: http://www.ilewazy.pl/plat-sledzia
  • @haruka @Izabela: tołpyga to słodkowodna ryba, w smaku bardzo podobna do karpia.
  • Ścieźla 2011/11/21 16:46
    Dokładnie! Tołpyga do "karp syberyjski", więc smak ma lekko "błotkowaty" (w sensie że czuć muł) ;)
    Zamiast karpia na święta, raz zrobiłem pieczoną tołpygę w sosie śmietanowo-cytrynowym i nie powiem dobre to było.
  • uuu to raczej mi nie posmakuje, bo karpia nie lubie. zreszta u mnie w domu nikt nie lubi, na wigilie jemy pange albo dorsza XD
  • Panga to akurat wybór najgorszy z możliwych.:)
    Polecam : http://www.rybobranie.pl/wiadomosci/2692/24/skandal_z_panga
  • Hehe.. panga to w ogóle nie ryba xD
    Ja uwielbiam pstrąga, a tołpygi nie miałam okazji jeść
  • ja uwielbiam dorsza i łososia;)
  • Wiem ze panga zdrowa nie jest, ale to moja ulubiona ryba więc ja jadam. Był czas ze kupowalam tylko pangi :| teraz szamam rożne gatunki, zreszta następny w kolejce "ulubionych" jest u mnie tunczyk - smakuje mi w każdej postaci, więc obecnie najczęściej sięgam po niego ;)
    @Alicja wedzonego postara tez bardzo lubię. I ma tez ten plus, ze nie śmierdzi ryba ;)
  • U mnie na pierwszym miejscu wędzona makrela! Tuńczyk też ale jakoś rzadko ;]
    Ale w wersji obiadowej to tylko pstrąg faszerowany z grilla/piekarnika i mintaj na parze <3
    A tych wszelkich pang, panierowanych filetów i mrożonych rybek w dziwnym sosie wystrzegam się jak ognia ^^
  • Nie cierpię Tołpygi i Karpia mają taki błotnomulasty smak.
    Alicja nic straconego,że nie jadłaś :))
    A co do ryb to w domu u rodziców pstrąga lub tuńczyka, a u mnie z racji mieszkania nad morzem to dorsz, flądra,płat śledzia, makrela wędzona. Filety z białych ryb lubię w postaci placuszków(pokrojony filet zmieszany z jajkiem, 2-3 łyżkami mąki pełnoziarnistej,łyżką musztardy,przyprawami i odrobiną oleju)
  • @Alicja panierowanych ryb tez nie lubie i takich gotowcow w sosach rownież nie kupuje ;) makrela wedzona mi niezbyt podchodzi, wole takie bardziej wysuszone, zreszta mama z wedzonych ryb kupowała zawsze tylko makrele, więc myśle ze mi sie swego czasu przejadla ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/22 11:05
    Wiecie co, wczoraj będąc na zakupach w Makro, postanowiłam zajrzeć na dział rybny, aby zakupić tołpygę (ta ze zdjęcia zakupiona była w przystani rybackiej nad morzem). Kupiłam dla nas z Maciejem po jednym steku tołpygi i karpia, żeby porównać różnicę między nimi. Po południu lub wieczorem napiszę kilka zdań z przeprowadzonej degustacji. Hehe, wczoraj miałam małą przygodę z tą rybą. W kasie nie chciał wejść kod z ceną (również wpisywany ręcznie), więc zrobiło się małe zamieszanie wśród pracowników. Wołali coraz to nowe osoby, które "powinny" znać źródło kodu... niestety bezskutecznie. Gdyby chodziło o każdy inny produkt w tym dniu, to bym odpuściła sobie to 20 minutowe oczekiwanie o późnej godzinie wieczornej. Jednak tak się nastawiłam na spróbowanie tej rybki, że cierpliwie poczekałam na skuteczny finał (nawet z uśmiechem na twarzy, co zauważyły Panie z kas ;))
  • @Izabela: byłam ciekawa, jak Wasze wrażenia po porównywaniu karpia i tołpygi... i odkryłam, że to ważenie nie pojawia się w wyszukiwarce. Stek- tylko z halibuta, a tołpygi(a) w ogóle. Chyba, że tylko u mnie?...
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/11/23 09:14
    @Dorota: aktualnie, żeby produkt dodany na ilewazy.pl pojawił się w kalkulatorze muszę go wpisać do systemu kalkulatora, o czym niestety zdarza mi się zapominać. Docelowo będzie to zautomatyzowane, a póki co postaram się bardziej na to zwracać uwagę. Tołpyga dodana.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/23 12:02
    W dniu wczorajszym sporządziłam następujący obiad: steki rybne wraz z bukietem warzyw ugotowałam w parowarze. Dodatek skrobiowy stanowiła kasza gryczana palona.
    W celu wyczucia dokładniejszych różnic między obiema rybami, tylko delikatnie je przyprawiłam (oprószyłam solą i pieprzem, oraz dodałam oliwy - normalnie staram się przed każdą obróbką cieplną ryby lub mięsa uprzednio je zamarynować - polecam tą praktykę wszystkim; różnica w smaku znacząca). Według nas, tołpyga ma zbliżony smak do karpia, jednak jest znacznie subtelniejsza. Nawet mięso jest delikatniejsze. Nie wyczuliśmy żadnego "mulastego" smaku, o którym ktoś u góry pisał. Jako zwolenniczka karpia, następnym razem postawię na niego zamiast steków z tołpygi, ale jako odmiana od innych rybek też może pojawić się od czasu do czasu na stole :)
  • hmmm a bardzo jest oscista?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/23 13:46
    @haruka says: "a bardzo jest oscista?" Nasze steki zawierały śladową ilość ości. Ale można też zakupić filety :)
  • Może jednak sie skusze i raczej na filety ;) chociaż często trafiają mi sie z osciami :|
  • Bardzo smaczna ryba, mimo, iż również nie lubię karpia.. nie było go specjalnie tutaj czuć. Delikatne mięso, myślę, że na stałe zagości w jadłospisie.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę