Szklanka cieciorki konserwowej

Cieciorka konserwowa

Szklanka cieciorki konserwowej waży 170 g.

  100g na zdjęciu (170 g)
Energia 127 kcal 216 kcal
Białko 6,3 g 10,7 g
Tłuszcz 3,2 g 5,4 g
Węglowodany 18,3 g 31,1 g
Błonnik 7,7 g 13,1 g

Cieciorka konserwowa kalorie w 100g: 127kcal

Zobacz więcej: 170g szklanka konserwowa cieciorka ciecierzyca

Ostatnia aktualizacja: 2018.03.08

Ważenie dodano: 2010.06.22 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Bonduelle

Mamy 37 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • hmm... na pewno to jest cieciorka?

    http://pl.wikipedia.org/wiki/Cieciorka

    ;)
  • tak Muriel, na pewno:) Ja ubóstwiam pastę z cieciorki. Niestety, jak ją zrobię to nie mogę się oprzeć i znika cała, a jak widać trochę kalorii ma:/ Przynajmniej jest zdrowa:) Polecam przepis na pyszną pastę: http://badzweganinem.blox.pl/2010/02/Weganska-pasta-z-cieciorki.html
  • jak lubisz cieciorkę, to polecam hum(m)us :)
  • Co to jest ten humus? :O
  • ciecierzyca, nie cieciorka :P
  • pasta z ciecierzycy, sezamu (albo pasty sezamowej), cytryny (albo limonki), oliwy, czosnku i przypraw. niestety ma dużo tłuszczu, ale jest b. zdrowa.
  • Dzięki jo, muszę wypróbować:P Kiedyś słyszałam o humusie z ciecierzycy, myślałam, że przepis jest bardziej skomplikowany a tu widzę, że bardzo prosty;))
  • Meggi, nmzc :) muszę coś wykombinować, żeby miało mniej tłuszczu... ma moze ktoś jakieś pomysły??
  • hmmm... A cieciorka konserwowa z firmy "Rolnik" ma o wiele mniej kcal- 87/100g. Skąd taka duża różnica? Przecież cieciorka to cieciorka...
  • w 100g produktu z zalewą czy bez? sprawdź dokładnie!
  • Rolnik bez zalewy tyle ma. :) Też właśnie kupuję z tej firmy.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/04 08:51
    @eva: Różnica wynikająca z liczb polega na tym, że na etykiecie cieciorki "Rolnik" widnieje 4,9 g białka, 2,7 g tłuszczu, 10,7 węglowodanów. Co daje w sumie 87 kcal / 100 g. Według mnie, cieciorka konserwowa zawiera więcej skrobi, czyli węglowodanów. Potwierdza to również kilka źródeł, z których korzystam (ilość węglowodanów od 15 do 25 g / 100 g cieciorki konserwowej). Ale jeżeli producent podpisał się pod tym, to należy mu wierzyć. W innym przypadku zawsze można się osobiście skontaktować.
  • @Izabela Dziękuję Pani Izabelo :)
    Teraz już nie do końca wierzę Rolnikowi. Jeśli mówi Pani, że zawiera więcej skrobi i sprawdziła Pani w swoich źródłach, to będę się trzymać wartości, które widnieją tutaj na stronie.
  • Ścieźla 2011/11/15 18:47
    Uwielbiam ją za ten charakterystyczny, orzechowy posmak. Jednak lepsza jest niekonserwowa, bardziej wyrazista w smaku.

    Zastanawia mnie dlaczego świeża ciecierzyca ma aż 364 kcal/100g? Toż to 3-krotnie więcej od konserwowej! Skąd taka ogromna różnica? ;-0 Czy ta "puszkowana" jest lżejsza kalorycznie, bo wchłonęła dużo wody z zalewy? Czy w procesie przetwórczym została wyjałowiona? Czy jak?
  • ciecierzyca pecznieje ok 2,2 razy (kilka razy w domu mierzyłam i taki wynik mi uśredniony wyszedł) czyli z ok 40g wychodzi mi 100 g już gotowej do jedzenia. Więc jak widać- wcale nie gubi nigdzie tych kalorii tylko po prostu sucha jest cięższa.
    Poza tym patrz czy na puszce jest "w 100g produktu" (czyli zazwyczaj również z zalewą) czy napisali, że "odsączonego prod." lub coś w ten deseń!
  • A czy możecie podrzucić jakieś pomysły na wykorzystanie takiej cieciorki? Mam puszke w domu i w zasadzie nie znam żadnych przepisów, w których mogłabym ją użyć. Do czego ją dodać?
  • Ania, najprostszy to hummus, tylko musisz mieć dobry blender. Trzeba zmiksować w blenderze cieciorkę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, oliwę i pastę tahinę. Możesz skorzystać z przepisu z internetu, ale ja zawsze robię "na oko". Ważne, aby wszystkie składniki utworzyły gęsty, kremowy sos. Zwykle dodaję jeszcze suszone pomidory i dużo pietruszki. Jeśli nie masz tahiny, to zrób bez. Nie będzie to już hummus, ale też dobre :-) Stosuje się to jako pastę do kanapek lub po prostu jako dip (może być np. do warzyw pokrojonych w słupki). Smacznego !
  • A ja polecam makaron na ostro z sosem pomidorowym i ciecierzycą.:) Na bardzo małej ilości oleju podsmażam czerwoną cebulkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Potem dodaję puszkę pomidorów (najlepiej tych krojonych w kostkę) lub ze dwa pomidory świeże pokrojone i łyżkę przecieru. Gotuję przez chwilę, potem przyprawiam czosnkiem, bazylią, odrobiną soli, pieprzem i chili (ewentualnie można użyć świeżych papryczek). Na koniec dodaję ciecierzycę i jeszcze przez chwilę podgrzewam. Dodaję do tego pełnoziarnisty makaron spaghetti lub penne, czasem posypuję szczypiorkiem, pietruszką lub odrobiną tartego sera i mam pyszny, szybki obiad.:)

    Ciecierzyca w ogóle jest świetna, lubię czasem nawet tak po prostu zjeść trochę ziaren.
  • V., też świetne. Myślę, że jeśli nie Ania, to ja wypróbuję :-). Co do cieciorki, to robię jeszcze chili con carne wg. przepisu Jamiego Olivera i tam jest właśnie cieciorka. Pycha !
  • Dziękuję za pomysły! Nawet nie zdawałam sobie sprawy w jak różnorodny sposób można jej używać w kuchni! Jutro na obiad makaron w takim razie! Niestety blendera nie posiadam, ale to chili con carne też brzmi smakowicie. Będę eksperymentować:)
  • ja z kolei bardzo lubię połączenie cieciorki z brokułem - na ciepło jako porządny obiad, doprawić tylko solą, pieprzem i czosnkiem, polać oliwą, skropić odrobiną cytryny. albo na zimno w formie sałatki, np. z kuskuem. ;) ostatnio zaserwowałam sobie również inną pyszną sałatkę z cieciorką, granatem, kuskusem, rukolą i fetą ;)
    a wiosną polecam duszoną młodą kapustę z cieciorką i chlebem. ;)

    a odnośnie hummusu - wcale nie jet potrzebna do niego tahina - wystarczy podprażyć sezam i zmielić go blenderm razem z cieciorką. w końcu to nic innego jak miazga sezamowa ;)
  • Chyba wkradł się błąd, nie wierzę, ze cieciorka ma 0g blonnika !
  • to znaczy,ze na opakowaniu nie ma pewnie informacji ile ma;]
  • A możnaby dodać informacje o błonniku z innego źródła? Utrudnia to liczenie w Waszym kalkulatorze..
  • Kupiłam dzisiaj cieciorkę firmy "Kwidzyn"
    ( http://studencik.com.pl/shop/pl/warzywa/9701-cieciorka-400g-puszka-5901581101900.html )

    producent podaję takie inf.:

    100 g - 26 kcal,
    1,8 g białka
    3,1 g węglowodanów
    0,7 g tłuszczu

    sama nie wiem co o tym myśleć. to chyba niemożliwe prawda?
    dodam, że zawartość netto to 400 g a po oddzieleniu zalewy 220g. (czyli standardowo).
  • Zastanawia mnie dlaczego taka duża kaloryczność? Ciecierzyca, którą kupuję ma zaledwie 76kcal/100g. http://www.niam.pl/pl/ots/1977-ciecierzyca
  • Blueblackberry 2015/12/25 20:40
    A ile kalorii ma sama woda po cieciorce z puszki?
  • wszystkie trzy powyzsze pytania sa ciekawe, chetnie tez dowiedziala bym sie odpowiedzi :)
  • Komentarz usunięty. Nie na temat. Jeżeli w dalszym ciągu chcesz zamieścić swoją opinię, wpisz w wyszukiwarkę frazę: "czekolada". Wybierz interesujący Cię produkt i pod nim wyraź swoje zdanie. W tym miejscu wypowiadamy się na temat cieciorki. Izabela
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/27 12:22
    @Klaudia: Wartość błonnika została dodana.
    @fukaeri: Tak, to błąd.
    @Asia88: W przypadku cieciorki w zalewie w zależności od producenta, wartości oscylują od około 75 do 130 kcal / 100 g. Taka zmienność może mieć miejsce.
    @Blueblackberry: Bardzo niewiele. Może kilka kcal / 100 g ?
  • Ile kcal może mieć jedno takie ziarenko(?)? Albo raczej ile sztuk ciecierzycy może znajdować się w tej szklance? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/03/23 06:49
    @magdzia: Przykro mi, nie pomogę w tej kwestii. Proponuję przed następną konsumpcją samodzielnie sprawdzić :)
  • moja ciecierzyca z teco, firmy helcom ma 482 kcal/100g. Jak to mozliwe, że jest tak bardzo kaloryczna? To wygląda jakby producent napisal kaloryczność zwykłej, suchej cieciorki.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/04/28 08:37
    Być może tak właśnie jest jak napisałaś, z pewnością nie są to realne wartości dla cieciorki konserwowej.
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-ziaren-cieciorki
  • Dzisiaj zrobiłam świetne "kotleciki" czy też wytrawne placki. Na dziewięć sztuk: puszka cieciorki (bez zalewy), trzy małe lub dwie większe marchewki, łyżeczka tahini, sól, sok z cytryny, szklanka-półtorej płatków owsianych, czosnek (świeży lub granulowany), jajo, trochę żółtego sera (albo parmezanu, albo można pominąć). Marchewki i ser zetrzeć, dorzucić do misy blendera razem z resztą składników, ewentualnie doprawić czym kto lubi (ja papryką ostrą, można dodać płatków drożdżowych albo np. garam masali), zmiksować do konsystencji "na kotlety", ewentualnie dodać wody/płatków owsianych w razie potrzeby ;). Smażyć na odrobinie tłuszczu lub bez, myślę, że upieczone też będą OK. Następnym razem spróbuję zamiast tahini je lekko "opanierować" w sezamie.

    Bardzo mi smakują, a przy okazji przemycam sobie porcję warzyw. Ja jem bez niczego (jako "drugie danie" po zupie), ale normalnie podałabym pewnie z ryżem (podsmażony, potem ugotowany do zredukowania na bulionie, do tego starta kurkuma i przyprawy) albo jako nuggetsy z sosem pomidorowym/keczupem.
  • Hej,
    Mam pytanie co do cieciorki w puszce od firmy Metelliana na samym opakowaniu mamy podane 60kcal w 100g i około 6g węgli, co mnie zastanawia ze wszedzie na internecie gdy szukam kalorycznosci owej cieciorki dostaje 115kcal 25g węgli. mógłby ktoś wyjaśnić które z podanych wartości są wlasciwe? Z gory dzięki :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/03/08 13:39
    @Pawcio producent ma obowiązek podawać prawdziwe dane :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę