Soja czarna

Szklanka czarnej soi waży 189 g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 427 kcal 769 kcal
Białko 36,0 g 64,8 g
Tłuszcz 20,0 g 36,0 g
Węglowodany 21,0 g 37,8 g
Błonnik b.d. -

Soja czarna kalorie w 100g: 427kcal

Zobacz więcej: szklanka 15g nasiona czarna soja strączkowe

Ostatnia aktualizacja: 2015.12.15

Ważenie dodano: 2015.12.11 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Bio Planet S.A.

Mamy 33 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • ooo ciekawy produkt, jak smakuje? czy jest "lepszy"? od zwykłej soi ? jadł ktoś? do czego warto uzyc ?
  • Czy można takiej soji/soi (jaka forma jest poprawna) użyć np. zamiast ryżu do obiadu? :)
  • Nawet chińczycy nie jedzą soi co najwyżej karmią nią zwierzęta . Soja z powodu zawartości fitoestrogenów jest bardzo niezdrowa , u mężczyz powoduje zaburzenia potencji spadek popędu u kobiet poroblemy z cyklem . Omijać szerokim łukiem jedynie produkty sfermentowane z soi można jeść np sos sojowy .
  • Miałam coś napisać, ale nie ma sensu. Ijon mnie wyprzedził. Gdyby to ode mnie zależało to nawet zwierząt by tym nie karmiono. W końcu pośrednio to świństwo w jakimś stopniu jest "przenoszone" przez mięso i nabiał od zwierząt na nim "pędzonych".
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/12 13:43
    @MalyKsiaze: Nasiona soi spożywam bardzo sporadycznie, ze względu na to, że inne nasiona roślin strączkowych znacznie bardziej mi smakują. Wydaje mi się, że smak jest zbliżony do białej soi: http://www.ilewazy.pl/szklanka-nasion-soi. Jednak w tej kwestii musiałaby się wypowiedzieć osoba częściej konsumująca zarówno jeden, jak i drugi rodzaj nasion.
    @Ulik: Wprawdzie ryż i soja posiadają inny rozkład makroskładników, ale pewnie, że dla odmiany smakowej można od czasu do czasu zamienić jeden produkt na drugi.
    "soji/soi (jaka forma jest poprawna)" - "soi"
    @Ijon; @Airam: Zachęcam do zapoznania się z treścią następującego wpisu na blogu: http://www.damianparol.com/soja-i-testosteron/
  • a tutaj w duzym skrócie o soi, jeśli komuś nie chce sie czytać...;)
    https://www.youtube.com/watch?v=27ZKhNu86BQ
  • Pani Izo, mam pytanie- jak to możliwe, że nasiona czarnej soi są ponad dwukrotnie mniej kaloryczne niż nasiona zwykłej soi, która jest na Państwa stonie? :)
  • Przeczytałem ale ze względów zdrowotnych wolę się trzymać z daleka od wszelkich produktów mogących obniżać poziom testosteronu . Zresztą nie jadam żadnych roślin strączkowych gdyż czesto po nich mam stan zapalny ala grypa . Po prostu lektyny przedostają się do mojej krwi z jelit . Białko jedynie tylko zwierzęce .
  • Jedynie zielony groszek i również zielony nie mączysty bób mi nie szkodzi .
  • Pamiętam że kiedyś na początu lat 90-tych w sklepie ze zdrową żywnością kupiłem soję w sosie pomidorowym w puszce . Podgrzałem ją sobie i spróbowałem i kompletnie mi nie smakowała , trafiła do sedesu . To samo miałem z mleczkiem sojowym i tofu które sam zrobiłem z soi też bodajże 92 r. również dla mnie niesmaczne . Za to mleko krowie od małego bardzo lubiłem szczeglnie kożuchy z gorącego i nigdy po nim nie miałem żadnych gastrycznych sensacji i do dzisiaj nie mam .
  • \\\"Soja z powodu zawartości fitoestrogenów jest bardzo niezdrowa , u mężczyzn powoduje zaburzenia potencji\\\" Nie ma to jak usłyszeć coś gdzieś, nie doczytać do końca i rozpowiadać bzdury. Tak, soja może być szkodliwa dla mężczyzn. Jeśli żarliby ją ja kilogramy. Nie pamiętam dokładnie, o jaką ilość chodzi, ale musieliby żywić się prawie samą soją na śniadanie, obiad i kolację, żeby rzeczywiście spowodowała szkody w organizmie. Spożywana z umiarem, jako jeden ze składników ogółu pożywienia nie ma absolutnie żadnego negatywnego wpływu na potencję, ani na nic innego. Mięsne lobby robi ludziom wodę z mózgu, ale naprawdę warto czasem zgłębić się w temat, żeby nie rozpowiadać tak ogromnej przesady, że właściwie już kłamstwa.
  • [Komentarz usunięty. Bez uwag osobistych proszę.] Izabela
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/12 20:24
    @Aga5643: Przyznaję, że wartości spisałam z etykiety opakowania nie zastanawiając się nad liczbami... Racja, są nieodpowiednie. Skontaktuję się w poniedziałek z producentem. Jeżeli nie uzyskam odpowiedzi, wówczas poszukam w tabelach wartości odżywczych i wprowadzę nowe dane.
  • Najlepszą kuchnią jaką człowiek wymyślił a raczej kuchnie to chińska i japońska , bogactwo warzyw i mięsa od którego bynajmniej nie stronili . Takie wynalazki jak np tofu powstawało wtedy gdy brakowało zwierzęcego białka zresztą taka jest geneza próbowania jedzenia takich rzeczy jak ostrygi omułki meduzy itd i itp czyli głód , brak konkretnego jedzenia . Ludzie samymi roślinkami się nie najedzą , nie są krowami .
  • Dziękuję! Lubie soję, dlatego bardzo zaciekawiła mnie ta różnica. (A może chodzi po prostu o stopień wysuszenia ziaren? Wtedy można by było przyjąć, że w tych czarnych ziarnach jest większa zawartość wody, dlatego jej wartości odżywcze są obniżone?)
  • My Europejczycy możemy darować sobie jedzenie serków z soi nasze organizmy świetnie radzą sobie z trawieniem serów z mleka krowiego , owczego i koziego . Niestety nie Azjaci , im pozostaje tofu , oprócz Hindusów i mongołów którzy spożywają mleczne produkty .
  • Uwielbiam soję, jem ją kilogramami miesięcznie na przemian z cieciorką.. Ale czarną pierwszy raz widzę.
  • Mięsne lobby... Szczerze, ilekroć słyszę tego typu określenie - niby nic takiego, ale po skorupką podszyte agresją i złością, pobrzmiewające negatywnym nacechowaniem jakby chciało się owym zbitkiem słów wywołać fonetyczne skojarzenie conajmniej z mafią przekupującą polityków by ci nie legalizowali żadnych narkotyków (w końcu to by zaszkodziło ich samoregulującemu się rynkowi) - to zawsze pada ono z ust wegetarianina albo weganina.
  • Airam
    Całkowicie się z tobą zgadzam . U nas możemy mówić o lobby margarynowym ciągle promującym ten niezdrowy niesmaczny uwodorniony tłuszcz roślinny !
  • Życie bez masła i mleka (tego prawdziwego, świeżego, prosto od krowy lub kozy, często jeszcze ciepłego - ta podbarwiona woda w kartonach mnie nie interesuje)... to nie jest świat jaki chcę sobie wyobrażać.

    Wracając do soi - można się kłócić do woli o jej wpływ na zdrowie, ale jak każda roślina strączkowa ma pewną brzydką właściwość. Powiem tylko tyle, że ja wolę zjeść wołowinę z makaronem ryżowym i roztaczać wokół siebie zapach Coco Mademoiselle lub J'adore Diora aniżeli, ekhem, "organicznie" przetworzonej soi.
  • Jadłam zwykłą soję, i tak średnio przypadła mi do gustu, wolę soczewicę albo fasolę.
    Ta czarna wygląda fajnie, ale cena pewnie odstrasza ;)
  • @Airam komentarz nt. wegetarianizmu jest zbędny. Ponieważ moja wypowiedź nie wynika z niego, tylko z ograniczonej tolerancji na rozpowszechnianie niesprawdzonych informacji jako prawdę obajwioną. Jeśli chcemy pouczać o czymś innych, to dobrze by było, żebyśmy byli tego pewni. A co do określenia \"lobby\", to tak, uważam, że przemysł wart tak ogromne pieniądze celowo rozpowszechnia bzdury mogące choćby w niewielkim stopniu zmniejszyć zyski.
  • Króliczę 2015/12/13 12:25
    Gdyby wszyscy ludzie, jedzący strączkowce, rozprzestrzeniali woń "ekhem, organicznie przetworzonej soi", świat tonąłby w owym zapachu, a przecież tak nie jest. Wystarczy wykazać się elementarną dawką kultury i wyobraźni.
  • Aga_368
    Jest też lobby wegańskie które rozpowszechnia szkodliwe dla ludzkiego zdrowia poglądy a nawet raczej ideologie żywieniową ktorą sam osobiście tępię gdzie tylko mogę .
  • Króliczę
    Wystarczy nie jeść tego co najlepiej nadaje się na karmę dla zwierząt rzeżnych .
  • Króliczę 2015/12/13 13:53
    @ljon
    Jedz i daj jeść innym, a nie kontrolololololujesz każde ważenie, mówiąc, co można, a czego nie można. Mam już dosyć tych Twoich jedynych słusznych rad.
  • choinka47 2015/12/13 15:47
    @Króliczę całkowicie się pod tym podpisuję. Niech każdy je to co uważa na najlepsze dla niego, nie ma potrzeby komentować pod prawie każdym ważeniem co jest lepsze do zjedzenia zamiast tego...
    Raz dodałam do chleba tę soję, wydawała mi się w smaku trochę bardziej intensywna od tej białej, ale mogę się mylić. Ogólnie jakoś mi nie podeszła, wolę dodawać do domowego chleba pestki dyni czy też słonecznika.
  • Na wagę w auchan niestety nie ma, bo dziś sprawdzałam specjalnie. Do działu "bio" nie dotarłam- przedświąteczny nalot ludzi mnie zniechęcił :P
  • Aga5643@ poczekamy na odpowiedz Pani Izy i wszystko się wyjąsni:) też mnie ta różnica ciekawi :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/13 17:10
    Bardzo proszę o komentowanie zważonego produktu - bez rozszerzania dyskusji o ideologię wegetarianizmu itp...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/13 17:29
    @Lokiiii: Myślę, że w Polsce czarna soja jest zbyt mało rozpowszechniona, aby była dostępna w sprzedaży luzem. Nawet niewiele firm ją konfekcjonuje :)
    Najpewniej można ją otrzymać w sklepach z tzw. "zdrową żywnością", ale może się okazać, że w marketach na działach "bio" również będzie znajdować się na półce.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/15 12:40
    @Aga5643; @MalyKsiaze:
    Otrzymałam odpowiedź od Pełnomocnika Zarządu ds. Jakości Bio Planet.
    Wartości na etykiecie były błędne. Na nowo wydrukowanych etykietach są już poprawne.
    Wprowadziłam poprawne wartości do systemu.
  • Dziękuję Pani Izo! Jeśli uda mi się kiedyś kupić czarną soję, to z przyjemnością jej spróbuję. A może ktoś ma sprawdzone pomysły na jakieś nietypowe dania z tym produktem? :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę