Szklanka czerwonych porzeczek

Czerwone porzeczki

Szklanka czerwonych porzeczek waży 130 g. Owoce pozbawione części niejadalnych ważą 120 g.

  100g na zdjęciu (120 g)
Energia 46 kcal 55 kcal
Białko 1,1 g 1,3 g
Tłuszcz 0,2 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 6,1 g 7,3 g
Błonnik 7,7 g 9,2 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Czerwone porzeczki kalorie w 100g: 46kcal

Zobacz więcej: 120g szklanka porzeczki czerone

Ostatnia aktualizacja: 2022.08.24

Ważenie dodano: 2022.08.01 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 26 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • umieram z zachwytu. xD
  • O rany, dziękuję! U nas na działce rosną, to potrafię zjeść nawet po dwa klo na raz. Zawsze się bałam, że w ten sposób sobie "wykończę" figurę, a tu taka miła niespodzianka. :D
  • właśnie się wczoraj zastanawiałam jaki deser (zwłaszcza ciasto) można zrobić z wykorzystaniem porzeczek :) i że nic nie wymyśliłam, to zdecydowałam się na jagody, chociaż są straaasznie drogie :(
    Ktoś ma jakieś sprawdzone przepisy na wypieki z porzeczkami czerwonymi albo czarnymi? ;] Help!
  • My je po prostu wrzucamy do ciasta (oczyszczone, rzecz jasna) i pieczemy. Jeśli ktoś lubi słodkie, to lepszy efekt dają czarne porzeczki, bo czerwone są kwaśniejsze.
    A ja osobiście lubię przemiksować trochę porzeczek i maślankę, do tego garść płatków, słodzik (lub cukier) i żelatyna. I w ten sposób otrzymujemy "pseudo sernik" na zimno, całkiem smaczny swoją drogą.
  • Czy zamiast maślanki jak dodam mleko to też wyjdzie w miarę smaczny ten "serniczek"? I jakie proporcje wziąć np na 250ml mleka? (szklanka). Dzięki za odpowiedź :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/07/02 09:59
    Usunąłem ważenie garści dodane wczoraj, bo jak zdążyliście nam zgłosić, takie ważenie już było (nie pokazywało się w wyszukiwarce, a my już o nim zapomnieliśmy - zostało to poprawione i można tamto ważenie znaleźć). Ważenie szklanki zostawiamy, bo zapytań było naprawdę sporo. Dziękujemy za czujność w zgłaszaniu duplikatów ważeń.
  • Pamiętam, jak dawno temu dziadek kazał mi i reszcie dzieciaków zrywać porzeczki... 'Tylko bez szypułek i żeby każda skrzynka była pełna'... Czerwone zawsze były najlepsze :D.
  • Bronek: nie wiem, nie próbowałam z mlekiem. Mogłoby wyjść nawet lepsze, bo mleko nie jest takie kwaśnawe (będzie pewnie potrzeba mniej cukru i nieco więcej żelatyny). Na litr maślanki biorę niecały kilogram porzeczek (z truskawkami też jest dobrze), a żelatyny tyle, ile przypada na 2 litry płynu (jakieś 6-10 łyżeczek, zależy, jakie są pełne). Do tego 10 tabletek słodzika. Nie wiem, ile to by było w przeliczeniu na zwykły cukier.
  • Bardzo lubie czerwone porzeczki super ze sa tak nisko kaloryczne :)
  • ashesandwine 2011/07/06 20:06
    nie wierzę :D jem na potęge :P
  • To jest standardowa szklanka o pojemności 250 ml? Czy dwie szklanki takich porzeczek zajmą półlitrowy słoik?
    I ile by ważyła szklanka czarnych porzeczek? Bo czarnych w ważeniach niestety nie ma :(
  • Zweryfikujcie ilość kalorii albo składniki odżywcze bo po obliczeniu wychodzi ze 100 gram ma ok 60 kcal.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/07/23 08:46
    @Nyu: Tak, to standardowa szklanka o pojemności 250ml, jeśli nałożysz do pełna to dwie szklanki wypełnią półlitrowy słoik. Czarne porzeczki będą ważyły podobnie.

    @Joanna: Zobacz proszę ten komentarz: http://www.ilewazy.pl/plaster-poledwicy-z-marlina-wedzonego#comment-10753 tam jest analogiczna sytuacja. Obliczenia przy pomocy współczynników są tylko próbą opisania wartości rzeczywistych i to nie zawsze będzie się zgadzało (co nie świadczy, że jest błąd).
  • Czegos tu nie rozumiem.
    W tabelce podano, ze 100g to 31kcal, ale juz sama zawartosc weglowodanow zapewnia ponad 55kcal(?)
    Zatem albo czerwone porzeczki sa 2-krotnie bardziej kaloryczne niz podano w tabelce (4.5 z bialka + 1.8 z tluszczow + 55 z weglowodanow = ponad 61kcal), albo maja znacznie mniej weglowodanow.
    Jakas korekta?
  • W temacie czerwonych porzeczek zawsze przypomina mi się historia z winem porzeczkowym w "Ani z Zielonego Wzgórza" :)
  • @Sikor
    W węglowodany wliczony jest błonnik. Według większości źródeł nie dostarcza on kcal, wg innych 2 kcal/100 g; jak odejmiesz błonnik od podanych weglowodanów, to obliczenia się zgadzają.
    @cuckoo
    Też mi się przypomniał ten moment :) Jeśli mnie pamięć nie myli, to koleżanka Anii miała na imię Diana? ;)
  • @Tvk_91: co nie zmienia faktu, ze tabela jest niespojna. Jezeli blonnik jest dodany do wegli, to znaczy, ze powinien byc tez uwzgledniony przy obliczaniu energii.
    Zerknalem na kilka innych stron (zagranicznych) i przyjmowana jest czasem jedna, czasem inna wersja odnosnie blonnika, ale zawsze jest to odzwierciedlone w ilosci podawanej energii.
    Jezeli wszystkie wyliczenia na ilewazy.pl sa prowadzone w ten sposob, to sorry, ale zmieniam zrodlo.
  • @Tvk_91 Hehe, a niby taka niewinna, dydaktyczna lektura :P
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/31 19:25
    @Sikor: "Jezeli wszystkie wyliczenia na ilewazy.pl sa prowadzone w ten sposob, to sorry, ale zmieniam zrodlo."
    Wyczuwam, że te porzeczki wywołały w Tobie dużo emocji. Niepotrzebnie.

    Na spokojnie wytłumaczę Ci kilka spraw związanych z liczbami odnoszącymi się do czerwonych porzeczek.
    Dane dotyczące wartości odżywczej i energetycznej pochodzą z tabel wartości odżywczych produktów spożywczych i potraw. Kunachowicz Hanna i inni. Warszawa 2005
    Wówczas wyliczenia wyglądały w następujący sposób: Od węglowodanów ogółem, czyli 13,8 g odjęto błonnik - 7,7 g. Otrzymano wynik 6,1 g. 6,1 g * 4 kcal = 24,4 kcal. Białko 1,1 g * 4 kcal = 4,4 kcal; Tłuszcz 0,2 g * 9 kcal = 1,8 kcal. Suma = 30,6 kcal czyli po zaokrągleniu 31 kcal.
    W tamtym okresie nie funkcjonowały przepisy, na podstawie których należało uwzględniać 2 kcal z błonnika.

    W wydaniu PZWL z roku 2012: Hanna Kunachowicz i inni. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, wartość energetyczna czerwonych porzeczek = 46 kcal / 100 g. Czyli do liczby 30,6 kcal dodano kcal z błonnika (15,4).

    Zgodnie z przepisami prawnymi mamy jeszcze czas, aby zmienić tego typu informacje na ilewazy.pl.
  • @Izabel: a nie byloby latwiej i szybciej wprowadzic zmiany do tabelki, zamiast pisac tyle tekstu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/03 19:23
    @Sikor: Wytłumaczenie tej kwestii było dla mnie istotne, a zmiana w tabelce nastąpi w swoim czasie ;)
  • Pani Izo, czyli czeka Was sporo pracy i zmian danych na stronie w związku z wprowadzeniem 2kcal dla błonnika... do kiedy planujecie się z tym uporać?tak by było to już uwzględnione w każdym ważeniu ?
  • Dzisiaj kupiłam :) jeszcze nie są tak smaczne, ale nie mogłam się powstrzymać jak zobaczyłam.
    Polecam napój porzeczkowy: zblendować z wodą, przetrzeć przez sitko (lub i nie, jak kto woli), dosłodzić do smaku (miodem, cukrem, erytrolem, słodzikiem... do woli) i dolać wody. Można dodać soku z pomarańczy i kostki lodu. Poza tym świetnie smakują podgotowane jako syrop czy jako dodatek do ciast, budyniów... albo bez niczego :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/07/26 11:52
    @stand: Ja uwielbiam w czerwonych porzeczkach ... kolor :) Od dziecka nigdy za nimi nie przepadałam. Za to czarne potrafiłam jeść garściami ;)
  • Polecam szybkie i pyszne ciasto z porzeczkami, które polubili nawet przeciwnicy tych owoców:)
    Ciasto bez pieczenia.
    Dno prostokątnej formy wykladam herbatnikami, które zalewam masą budyniowa( do gotowego i ostudzonego budyniu wcieram ok 150 gram miękkiego masla), na to kładę kolejna warstwe herbatnikow.
    Krok drugi to zagotowanie ok 500 gram porzeczek z odrobiną wody i po kilku minutach dodanie żelatyny lub galaretki owocowej. Gdy trochę przestygnie zalewam herbatniki i odstawiam.
    Można jeść od razu gdy wszystko ładnie się zsiadzie. Dodatkowo dekoruję ciasto bitą śmietaną i odrobiną sypkiego kakao.
    Bardzo proste i smaczne, ale nie koniecznie dietetyczne.
  • Ekstra!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę