Fasola mung

Szklanka fasoli mung waży 230 g.

  100g na zdjęciu (230 g)
Energia 347 kcal 798 kcal
Białko 24,0 g 55,2 g
Tłuszcz 1,0 g 2,3 g
Węglowodany 63,0 g 144,9 g
Błonnik 16,0 g 36,8 g

Fasola mung kalorie w 100g: 347kcal

Zobacz więcej: fasola szklanka 230g mung

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2013.01.21 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Często jadam jej kiełki, ale samej fasoli nie próbowałam... dobre to, bo może warto? :)
  • arbuzowedaiquiri 2013/01/21 20:27
    o, cudownie!!
    ostatnio robiłam brownie, między innymi z tą fasolką w składzie i gdy wyliczałam kaloryczność musiałam szukać na zagranicznych stronach :p
    jesteście kochani! <3 :D
  • arbuzowedaiquiri 2013/01/21 20:30
    @niccoe, to jest jedna z najbardziej wartościowych fasoli, jest bardzo korzystna dla wątroby i woreczka żółciowego, zawiera wartościowe białko i szereg składników odżywczych, jest moczopędna i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu (opuchlizny). Do tego jest świetna dla nerwusów :P
    No i przepyszna!
    Polecam zrobić z niej gulasz, z pieczarkami, porem, sosem sojowym, zieloną pastą curry i korzeniem pietruszki. Do tego dobra kasza albo makaron z brązowego ryżu, chlust oleju lnianego albo trochę podprażonych nerkowców, ogórek kiszony/suróweczka, pyszności :P
  • gdzie można kupic tą fasolę?
  • @arbuzowedaiquiri
    dzięki za odp, już znalazłą się na liście zakupów :)
  • @arbuzowedaiquiri, ale musi być pyszne to danie! ja tak jak niccoe, często do sałatek lub ryżu z warzywami dodaję kiełki, ale z fasolą się nie spotkałam, muszę wypróbować :)
  • arbuzowedaiquiri 2013/01/21 22:09
    @frantic: ja kupuję w Piotrze i Pawle, ale myślę że w innych większcyh supermarketach na półkach ze zdrową żywnością też będzie :p
  • ciekawe ile waży po ugotowaniu.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/22 09:57
    Zamierzam w weekend przyrządzić jakieś danie z tą fasolą. Wówczas w niedalekiej przyszłości zamieścimy również fotki i wartości odżywcze do ugotowanych nasion.
  • Wspaniale, niedawno uzupełniłam zapasy domowe o tę fasolę. Jedna z moich ulubionych :)
  • To super, jesteście niesamowici:)
    Chyba też ją kupię!
  • QuchniaWege 2013/02/07 11:13
    a ja mam takie pytanie - czy jeśli mam podaną w przepisie wagę ugotowanej fasolki to podane dane się nie zmieniają? 300 gram fasolki ugotowanej a 300 gram fasolki suchej - jak to obliczyć? Robię z niej muffinki i chciałabym wyliczyć zawartość kaloryczną. Proszę o pomoc.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/07 12:16
    @QuchniaWege: Wartości dla 100 g dla fasoli suchej i ugotowanej będą się różniły. Dobrze by było wiedzieć ile będzie suchej fasoli i tak ogólnie będzie łatwiej obliczyć wartości dla składników surowych. Tego typu dania można obliczyć na dwa sposoby:

    1) prostszy, bez przeliczenia na 100 g gotowego produktu
    * dodajesz do kalkulatora wszystkie składniki przed obróbką (po prostu dodajesz przepis do kalkulatora) i wychodzi Ci wartość odżywcza całego dania (załóżmy, dla łatwych obliczeń, że ciasto waży 1000 g i dostarcza 1000 kcal - wartości zmyślone)
    * można przyjąć, że wartość odżywcza nie zmieni się po upieczeniu, więc gotowe danie będzie miało też 1000 kcal, jeśli mufinek wyszło 10 to jedna będzie miała 1000 kcal / 10 = 100 kcal


    2) bardziej skomplikowany, z wyliczeniem wartości na 100 g gotowego produktu
    * pierwszy krok jest taki sam jak powyżej: dodajesz do kalkulatora wszystkie składniki przed obróbką (po prostu dodajesz przepis do kalkulatora) i wychodzi Ci wartość odżywcza całego dania (załóżmy, dla łatwych obliczeń, że ciasto waży 1000 g i dostarcza 1000 kcal - wartości zmyślone)
    * ważysz razem mufinki po upieczeniu i wychodzi, że ważą 800 g (po upieczeniu ich waga się zmniejszy, nie wiem o ile, zgaduję)
    * układasz proporcję, aby obliczyć wartości dla 100 g: po upieczeniu waga się zmieniła, jednak wartości nie, czyli 800 g / 1000 kcal = 100 g / x kcal i stąd wyliczasz x = 125 kcal czyli 100 g upieczonych mufinek dostarcza 125 kcal.
    Weryfikacja z pierwszą metodą (wyszło nam, że mufinka dostarcza 100 kcal): skoro mufinki ważyły 800 g po upieczeniu, to jedna ważyła 80 g, wyszło nam, że w 100 g dostarczają 125 kcal to dla jednej mufinki (80 g) będzie: 100 g / 125 kcal = 80 g / x kcal, wyliczamy, że x = 100 kcal, czyli jedna mufinka, która po upieczeniu wg tego zmyślonego przepisu waży 80 g dostarczy 100 kcal (co się zgadza z wartością obliczoną metodą nr 1).

    W wariancie pierwszym szybko obliczysz wartość kawałka/części gotowego dania, ale nie nadaje się on do obliczeń dla 100 g gotowego produktu (nie można wziąć wartości dla 100 g surowego ciasta i uznać je za takie same jak przy pieczeniu - przy pieczeniu produkt zmieni swoją masę - czasami błąd będzie nieduży, jednak często różnice będą znaczące). Wariant drugi pozwoli na obliczenie wartości na 100 g gotowego produktu, co ułatwia dalsze przeliczenia na dowolne ilości g (wymaga to jednak więcej obliczeń i nie zawsze jest praktyczne).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/24 16:06
    @Cass: "ciekawe ile waży po ugotowaniu."
    W dniu wczorajszym ukazała się ugotowana fasola mung, a dla wielbicieli tej fasoli lub po prostu zainteresowanych daniem z jej wykorzystaniem, zapraszam do zapoznania się z przepisem na kotlety z fasoli mung w sezamie.
  • Fasola mung, soczewica i ciecierzyca znajdują się w dziale \"Zboża\", a pozostałe strączki w dziale \"Warzywa\". To celowe działanie (te strączki różnią się jedne od drugich?) czy wkradł się nieporządek? :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę