Szklanka makaronu pełnoziarnistego świderki

Makaron świderki

Szklanka makaronu pełnoziarnistego świderki waży 90 g.

  100g na zdjęciu (90 g)
Energia 345 kcal 311 kcal
Białko 15,2 g 13,7 g
Tłuszcz 1,3 g 1,2 g
Węglowodany 68,0 g 61,2 g
Błonnik 6,2 g 5,6 g

Makaron świderki kalorie w 100g: 345kcal

Zobacz więcej: makaron 90g szklanka świderki

Ostatnia aktualizacja: 2020.04.16

Ważenie dodano: 2009.08.13 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Lubella

Mamy 28 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • a moglibyście napisać ile ma łyżka?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/24 17:55
    Myślę, że przy następnym jego zakupie zważymy albo zawartość łyżki, albo kilka sztuk.
    Izabela
  • mam w domu dwa rodzaje makaronu świderki - pełnoziarnisty (skład:
    mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista, woda) i bio żytni razowy (ekologiczna mąka żytnia typ 1850, woda), który jest lepszy, bardziej wartościowy ?
  • duzo ma ;o
  • Invariable 2011/04/16 15:37
    W jednym opakowaniu [400g] naliczyłam 125 świderków.
    [Nudziło mi się]
  • Invariable 2011/04/16 15:38
    Sorry, miało być 115 (:
  • to następnym razem policzę rurki. ;)
    eeeej, niezłą musiałaś mieć jazdę żeby makaron liczyć. :D
  • Invariable, w opakowaniu 400g jest 115 świderków? ja wzięłam garść do ugotowania i naliczyłam tam 55 świderków, w opakowaniu prawie nic nie ubyło. spokojnie jeszcze takich 6 jak nie więcej garści zostało. 115 świderków to na pewno tam nie jest...
  • Invariable 2011/07/06 19:20
    *415 xD Sorry jeszcze raz (:
  • musiało Ci się bardzo nudzić ;) ale w sumie lepsze liczenie świderków niż podjadanie :)
  • Invariable 2011/07/06 19:28
    Z czystej ciekawości policzyłam [;
  • ja bym poszła na łatwiznę: zważyła wszystkie świderki z opakowania, później wybrała z tego 10 sztuk i zobaczyła ile waży 10 sztuk, a później proporcje ;) chociaż nie będzie tak dokładnie.
  • A ile to będzie po ugotowaniu
  • Nie trzeba miec wagi, zeby policzyć ile waży jaka ilość makaronu i ile ma kalorii. Wystarczy policzyć ile jest w całości, potem podzielic przez wage i mnożyc przez kalorie.
  • całkiem mało kalorii, przecież po ugotowanie taka szklanka to 2 duże porcje, albo 3 mniejsze
  • Słonko747 2012/11/21 13:30
    Bardzo malutko kalorii moim zdaniem. Przed chwilką zjadłam obiad składający się z 50 g takiego makaronu licząc w suchej masie, 100 g mintaja pokrojonego w kosteczkę i 150 g warzyw na patelnię. Wszystko przygotowane na łyżeczce smalcu, bo przyznaję, że używam tylko masła, smalcu i masła orzechowego z tłuszczów stałych. Wiadomo, że są również w innych produktach. Smak jest neutralny i wiem, że wiele osób będzie się ze mną spierać, ale tłuszcze zwierzęce też są zdrowe dla człowieka w rozsądnych ilościach jak np. 2 łyżeczki masła na śniadanko, 1 łyżeczka smalcu do obiadu i powiedzmy szklanka mleka pełnotłustego na kolację. Ja odkąd zaprzestałam użwania tłuszczów roślinnych i przestawiłam się na produkty pełnotłuste bądź półtłuste moje zdrowie i wyniki poprawiły się. Bez tego również organizm nie może funkcjonować tak samo jak i bez węglowodanów, a ten makaron nie dość, że jest pyszny to jeszcze zdrowy. Polecam serdecznie moją wersję obiadową. To tylko 346 kcal - jestem syta i zadowolona.
  • ohio1965 2012/11/21 13:56
    Proszę opodpowiedż. Czy wartości odżywcze makaronu (i innych podobnych produktów ,ryż , kasza itp )podawane są przed ,czy po ugotowaniu ?
    Jestem "początkującym" diabetykiem i mam problem czy ja zjadam np: 100g (przed ugotowaniem) czy też np 200 gram (po ugotowaniu)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/11/21 15:29
    @ohio1965: Jeśli produkt jest po ugotowaniu to jest to zawsze zaznaczone w nazwie ważenia i opisie. Zdjęcie zawsze też przedstawia rzeczywisty produkt i w większości przypadków widać na nim od razu czy to surowy produkt czy po obróbce cieplnej. W tym przypadku makaron jest zważony przed gotowaniem.

    Łatwiej jest szacować wartości odżywcze z produktów surowych, po ugotowaniu przy obliczeniach na 100 g trzeba uwzględnić zmiany w ilości wody. Masa po obróbce może ulegać dość znacznym wahaniom dla tego samego produktu (długość gotowania i ilość ciepła będą głównymi czynnikami, które wpłyną na końcowy efekt).
  • "Szklanka makaronu to 2 duże porcje"-Boże...
  • Ciekawi mnie jedna rzecz, mianowice z czego wynika taka różnica wagi, szklanka makaronu żytniego waży 60 g, a szklanka makaronu pełnoziarnistego świderki waży 90 g? Czy ktoś może wie od czego to zależy? Myślałam ze dla tych dwóch rodzajów wartości będą podobne?
  • Ostatnio miałam problem z tym makaronem, bo ugotowałam, a nie zważyłam suchej masy.
    Zważyłam więc to co zostało w opakowaniu i wyszło ile ugotowałam. Potem zwazyłam ugotowany i dzieki temu uzyskałam proporcje, jak ten makaron pęcznieje. Co prawda będzie to współczynnik różny dla różnych stopni rozgotowania, ale przez przypadek stworzyłam sobie w exelu algorytm przeliczania tego własnie makaronu.
    Na mój stopien rozgotowania wyszedł mi współczynnik 3,22. Czyli 100 g suchego odpowiada 322 g ugotowanego. Stąd 100 g ugotowanego odpowiada ok. 31 g suchego.
    Kiedyś nie wczytywałam sie tak w tabele na opakowaniach, lecz kiedyś mnie zainteresowała kaloryczność kaszy gryczanej. I wtedy właśnie uświadomiłam sobie tę różnicę: suchy - ugotowany.
    Pozdrawiam


  • a ja z ciekawości zważyłam makaron przed i po ugotowaniu i wyszło mi 200 g ugotowanego makaronu ze 100 g suchego. czyli tylko 2-krotnie wchłonął wodę:(
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/07 15:38
    @yennefer73: w naszym przypadku współczynnik wyszedł 3,13 :)
    @koli: ale brałaś pod uwagę dokładnie ten sam, który jest powyżej zważony ?
    Ilość pochłoniętej wody przez makaron będzie uzależniona od kilku czynników, między innymi wilgotności makaronu przed gotowaniem, rodzaju zboża z którego pochodzi, stopnia oczyszczenia mąki, czasu gotowania, temperatury gotowania itp...
    Ten rodzaj makaronu dość często wykorzystuję w różnych obliczeniach i ugotowany zgodnie z zalecanym czasem przez producenta na opakowaniu zawsze waży w granicach 300 - 320 g / ze 100 g suchego.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/07 15:47
    @Ania: "Ciekawi mnie jedna rzecz, mianowice z czego wynika taka różnica wagi, szklanka makaronu żytniego waży 60 g, a szklanka makaronu pełnoziarnistego świderki waży 90 g" Ostateczna masa makaronu w szklance będzie uzależniona od ciężkości poszczególnych sztuk makaronu i stopnia wypełnienia szklanki, czyli wolnej przestrzeni w szklance po jej zapełnieniu surowcem. Dla przykładu makaron świderki z mąki gryczanej, będzie posiadać jeszcze inną wagę (80 g): http://www.ilewazy.pl/szklanka-makaronu-gryczanego-swiderki
  • Chyba Wam wszystkim bardzo się nudzi. :)
  • a co z kalorycznoscią? czy jeżeli zważę nieugotowany makaron to wartość kaloryczna po ugotowaniu sie nie zmieni?
  • Wednesday 2015/01/25 12:35
    Ile razy jeszcze ktoś zada to pytanie...
    Nie, nie zmieni się. Mają kalorie przeniknąć z garnka czy z wody?
    Ludzie, myślcie.
  • 300kcal w 100g? ...Chyba się wam coś pomylilo.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę