Mąka gryczana

Szklanka mąki gryczanej waży 140 g.

  100g na zdjęciu (140 g)
Energia 351 kcal 491 kcal
Białko 11,7 g 16,4 g
Tłuszcz 2,7 g 3,8 g
Węglowodany 70,7 g 99,0 g
Błonnik 2,0 g 2,8 g

Mąka gryczana kalorie w 100g: 351kcal

Zobacz więcej: szklanka gryczana mąka 140g

Ostatnia aktualizacja: 2020.05.08

Ważenie dodano: 2012.09.19 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Bio Planet Sp. z o.o.

Mamy 24 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • exiables 2012/09/20 14:02
    a czym ona się różni od zwykłej? można ją użyć do wypieków, zamiast zwykłej i czy wogóle ona jest zdrowsza od zwykłej pszennej czy pełnoziarnistej?
  • Mąka gryczana to jeden z tych zapomnianych produktów ze starej polskiej kuchni ;)
  • Z mąki gryczanej wypieka się, uwielbiony przeze mnie, chleb gryczany - w moich okolicach zwany - tatarczuchem. Jest ciemny, ciężki i ma słodkawy smak. Z masłem albo dżemem...mmmm...;D
  • ooo, od powrotu z Francji(z Bretanii) myśle dużo o tej mące, zastanawiałam się, czy i gdzie można ją dostać :) robi się z niej tradycyjne, bretońskie, cudowne naleśniki, jadłam nawet pizzę na mące gryczanej. pycha!
  • Mąka gryczana nie zawiera glutenu więc nadaje się dla osób chorujących na celiakię.
  • Makaron gryczany jest niesamowity, jedna z niewielu tego typu rzeczy które mi smakują. moge prosic o zważenie?
    a jesli ma ktos przepis jak zrobic w domu, bedę wniebowzięta :)
  • W którym sklepie stacjonarnym kupię taką mąkę? W Almie jest tylko bio o zawrotnej cenie...
    W zeszlym tygodniu testowałam naleśniki gryczane, dobrze smakują z wytrawnym nadzieniem. Szkoda, że nie da się zwijać w takie ładne ruloniki, jak pszenne.
  • w kauflandzie jest na 100%, bo wróciłam z tego sklepu kwadrans temu i widziałam :-)
  • @ailime Dlaczego nie da się zwijać?
    Tak jak nucha92 mówi, w Kauflandzie jest (choć u mnie nie zawsze) gryczana Melvit, natomiast w Piotrze i Pawle i Stokrotce powinna być z Bezgluten.
  • Dooly, moje naleśniki były raczej mało elastyczne (brak glutenu). Ja na dodatek zrobiłam małe, bo bałam się, ze będą się rozwalać. Dały się złożyć na pół, ale po zwinięciu w rulonik, pękały.
    Wybiorę się do Kauflandu, dzięki!
  • Może to kwestia przepisu bo moje nie pękają (fakt faktem nie zwijam ich od razu po usmażeniu), aczkolwiek jedyna wada (poza tą, że jednak nie są to najlepsze naleśniki mojej mamy) to to, że powstają w nich małe dziurki- jak mniemam właśnie przez brak glutenu.
  • Naleśniki z tej mąki mają ciekawy posmak i są odrobine chrupiące tu i tam. Mafiny też się udają i grzecznie wyskakują z foremek :).
  • Dzisiaj wykorzystałam ją do naleśników bezglutenowych - robiłam je pierwszy raz i nie wiedziałam, czy się nie rozsypią, ale wyszły zadziwiająco dobrze! :D zwarte, obłędnie pachnące, delikatne w smaku i prawie tak cienkie, jak z mąki pszennej. Ja akurat zjadłam je na słodko, ale myślę, że wytrawne - np. z pieczarkami i soczewicą też byłyby wspaniałe. Przepis banalny, dla takiego kuchennego gamonia jak ja :)
    - pół szklanki mąki gryczanej
    - pół szklanki mielonego siemienia lnianego
    - dwa jajka
    - cztery łyżki oleju
    - woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

    Siemię zalałam szklanką bardzo cieplej wody i odczekałem chwilę. Wymieszałam z pozostałymi składnikami, dodałam wody i smażyłam na suchej, teflonowej patelni. Wyszło mi 6 naleśników. Pycha :)
  • Michally 2016/12/22 15:25
    Aby naleśniki z mąki gryczanej nie pękały przy zwijaniu, wystarczy dodać do nich mąkę ziemniaczaną, która je uelastyczni:)
  • co dobrego (i sprawdzonego!) mogę wyczarować z mąki gryczanej? może być z dodatkiem jakiejś innej, byle nie zbytnio wymyslnej. dostałam w spadku prawie dwa kilo i nie mam pojęcia co z tym zrobić
  • hiimmorgi: naleśniki bretońskie! Klasyka, i to jaka!
  • pierogi ;]
  • Jeżeli z ziemniaków można zrobić wódkę to zapewne z mąki gryczanej również ;-) .
  • @Ijon i to bym najchętniej zrobiła...
    no nic, będe ją po prostu przemycać po trochu do wszystkiego. dziś wylądowała w ciastkach.
  • Paulinajj 2020/05/06 10:13
    Dzisiaj kupiłam mąkę gryczaną i na opakowaniu jest podana kaloryczność: 288 kcal/100g. Dlaczego taka różnica?
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/05/07 09:58
    @Paulinajj A jakiej marki mąkę kupiłaś? Kaloryczność mąki różnych producentów waha się znacznie - od ok. 280 do ok. 380 kcal w 100 g! Zależy to od sposobu jej przygotowania, bo surowiec może być przed przemiałem w różnym stopniu oczyszczony z zewnętrznych części. Jednocześnie przypominam, że im skuteczniej oczyszczone ziarno, tym mąka jest mniej wartościowa - najzdrowsza jest ta z pełnego przemiału. A mąka gryczana to wspaniałe źródło witamin z grupy B i magnezu - dobry zakup zrobiłaś :)!
  • Paulinajj 2020/05/07 21:33
    Dziękuję za odpowiedź:) Kupiłam mąkę marki Melvit. Skusiła mnie właśnie tą obniżoną kalorycznością.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/05/08 09:01
    @Paulinajj No to smacznego - i na zdrowie!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę