Mąka kokosowa

Szklanka mąki kokosowej waży 130 g.

  100g na zdjęciu (130 g)
Energia 479 kcal 623 kcal
Białko 5,0 g 6,5 g
Tłuszcz 45,0 g 58,5 g
Węglowodany 7,0 g 9,1 g
Błonnik b.d. -

Mąka kokosowa kalorie w 100g: 479kcal

Zobacz więcej: szklanka mąka kokosowa 130g pełnotłusta

Ostatnia aktualizacja: 2020.03.16

Ważenie dodano: 2016.05.05 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka kokosowa z miąższu kokosa.
Informacje: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Producent: Bio Planet S.A.

Mamy 24 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/05 08:36
    Ponad 2 lata temu na ilewazy ukazały się ważenia mąki kokosowej odtłuszczonej:
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-odtluszczonej-maki-kokosowej
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-odtluszczonej-maki-kokosowej
    Od tamtej pory wielokrotnie spotkałam się z prośbami o zważenie mąki kokosowej pełnotłustej.
    Prośbę spełniamy i przedstawiamy Wam dziś łyżeczkę, łyżkę oraz szklankę owej mąki :)
    Wykorzystywałam ją w ilości 10-15% podczas sporządzania gofrów i naleśników, natomiast kilka dni temu użyłam jej w ilości 100% robiąc brownie.
    Wprawdzie rodzaj i ilość składników brana przeze mnie była bez większego zastanowienia (decydującym czynnikiem była zawartość kuchennych szafek i lodówki ;)), ale gotowy wypiek okazał się bardzo smaczny. Podaję przepis, może ktoś będzie miał ochotę go wykorzystać (albo zainspirować się tworząc własne modyfikacje):

    Składniki:
    • Mąka koksowa pełnotłusta: 1 szklanka
    • Czekolada ciemna - zawartość kakao 64%: 2 tabliczki
    • Olej kokosowy: 100 g (ok. pół szklanki płynnego)
    • Jaja klasa wagowa L: 4 sztuki
    • Erytrytol: pół szklanki
    • Syrop / nektar kokosowy: 2 łyżki
    • Orzechy włoskie: 2 garście
    • Wanilia w proszku: 1 łyżka

    Sposób przyrządzania:
    • Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy olej kokosowy i rozpuszczamy (np. w kąpieli wodnej, w mikrofali, w rondelku (cały czas mieszając)).
    • Mąkę łączymy z wanilią.
    • Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
    • Jaja miksujemy z cukrem i syropem kokosowym.
    • Wlewamy przestudzoną masę czekoladową. Miksujemy krótko, do połączenia się składników.
    • Wsypujemy mąkę, delikatnie miksujemy do połączenia się składników.
    • Dodajemy orzechy i krótko miksujemy do równomiernego połączenia się ich z masą.

    Ja powyższe ciasto piekłam w multicookerze: 25 minut / program bake. Wystarczyłoby nawet 20 min.
    Piekąc w piekarniku użyłabym blaszki około 20x30 cm; 170 - 180 C (góra-dół); ok. 20 min.
  • Pani Izabelo, w jakim stopniu różni się taki wypiek z mąką kokosową od takiego ze zwykłą mąką? Ciasto jest bardziej puszyste (np. na naleśniki), czuć konkretny posmak kokosa albo coś innego? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/07 09:15
    @marta1630: "w jakim stopniu różni się taki wypiek z mąką kokosową od takiego ze zwykłą mąką?" Z racji tego, że mąka kokosowa jest bezglutenowa, powoduje to utrudnienia w jej wykorzystaniu (chodzi min. o wypieki itp...). Ale oczywiście jak we wszystkim kwestią będzie wprawa i inne okoliczności (np. celiakia), które będą mobilizować do uzyskiwania jak najlepszych rezultatów z wykorzystaniem mąk nie zawierających w swoim składzie glutenu.
    Mąka kokosowa nie wpłynie na pojawienie się puszystej struktury ciasta, stąd wykorzystanie jej do wypieku typu brownie będzie idealnym rozwiązaniem (bo od tego ciasta wręcz oczekujemy, żeby było wilgotne i ciężkie). O ile udział mąki kokosowej w brownie może wynosić nawet 100%, tak do naleśników i gofrów nie dodawałabym więcej niż 15%, ponieważ uzyskane wyroby charakteryzują się ciężkością i w przypadku naleśników większy udział mógłby spowodować ich rozpadanie się.
    "czuć konkretny posmak kokosa albo coś innego?" Tak, wyczuwa się delikatny smak i zapach kokosa. Jego intensywność będzie uzależniona od wyboru przyrządzanego dania (dodany do surowych wersji będzie intensywniej wyczuwalny), oraz od użytych pozostałych składników. Myślę też, że pełnotłusta będzie bardziej aromatyczna od tej odtłuszczonej.
    Taką mąkę można również wykorzystywać na surowo, choć sama jeszcze nie używałam jej w ten sposób.

    Osoby zainteresowane wykorzystywaniem w swojej kuchni mąki kokosowej, zachęcam do zapoznania się z wartościowymi informacjami (między innymi jakich używać proporcji i z czym ją łączyć):
    http://www.obiadujemy.pl/sekrety-maki-kokosowej/
  • Mam pytanie do Państwa. Kupiłam którąś z kolei mąkę kokosową. Zawsze błonnik wynosił ok ~40 g/100 g. Tym razem mąka ma 13 g/ 100 g. I nie wiem czy faktycznie taka wartość może tyle wynosić?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/02/22 10:57
    @dorkub: Zawartość błonnika w mąkach będzie uzależniona od stopnia przemiału, a w tym przypadku od sposobu uzyskania mąki z miąższu kokosa. Im mąka kokosowa będzie bardziej odtłuszczona, tym będzie zawierać więcej błonnika / 100 g produktu. Porównaj sobie proszę pozostałe wartości na opakowaniu.
  • Nie ma takiej mąki.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/07/23 18:09
    @3qm: Na jakiej podstawie tak uważasz ? Czy możesz podać jakiś argument w tek kwestii ?
  • Informacja ze strony producenta:

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna - 1772 kJ/ 422 kcal
    Tłuszcz - 12 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 11,5 g
    Węglowodany - 54 g, w tym cukry - 23,3 g
    Białko - 18 g
    Sól - 0,15 g
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/11/29 08:24
    @Lukasd dane przedstawione w serwisie ilewazy.pl pochodzą z opakowania. Pisaliśmy w tej sprawie do producenta, otrzymaliśmy następującą odpowiedź:

    "Aktualnie mamy dwóch kwalifikowanych dostawców mąki kokosowej, dlatego też znajdują się produkty o różnych wartościach odżywczych.

    Docelowo będziemy mieć tylko mąkę od dostawcy, który deklaruje zawartość węglowodanów w ilości 54 g."
  • Proponuję zmienić dane na zgodne ze tymi od producenta.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/05/23 07:48
    @mrfel problem został omówiony w komentarzach wyżej. Dane są zgodne z tymi od producenta, ale producent ma na rynku dwie różne mąki kokosowe.
  • Tak, różne dane o makro są na różnych opakowaniach mąki kokosowej bio tego samego producenta, ale już od dawna nie te, które są podane tu w serwisie, aktualne makro to (WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g):

    dla mąki BIO w opakowaniu 400 g (papierowa torebka):
    Wartość energetyczna - 1772 kJ/ 422 kcal
    Tłuszcz - 12 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 11,5 g
    Węglowodany - 54 g, w tym cukry - 23,3, g
    Białko - 18 g
    Sól - 0,15 g

    dla mąki BIO w opakowaniu 600 g (papierowa strunówka):
    Wartość energetyczna - 1907 kJ/ 454 kcal
    Tłuszcz - 18 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 17 g
    Węglowodany - 57 g, w tym cukry - 19 g
    Białko - 16 g
    Sól - 0,81 g

    Co pokazuje że są inne, ale zbliżone, jednak kompletnie inne niż tu na stronie. To wymaga korekty - proszę to rozważyć i skorygować dla dobra użytkowników serwisu :)

    Pozdrawiam!
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/02/21 14:53
    @Coconut Dzięki za informację, przyjrzymy się sprawie jak najszybciej :) Zdarza się, że producenci zmieniają dostawców, co pociąga za sobą zmiany składu produktów… Warto trzymać rękę na pulsie - dziękujemy.
  • mam tą mąkę i opis na jej opakowaniu jest zupełnie różny dokładnie jest napisane: na 100 gram wartość energetyczna 1772 kJ/422 kcal tłuszcz 12g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 11,5g węglowodany 54g w tym cukry 23,3 białko 18g sól 0,15g.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/03/09 20:44
    @babciahania Ten temat był poruszany powyżej - producenci zmieniają czasem dostawców produktów, więc ich wartość odżywcza może się zmieniać. Przyjrzymy się sprawie, dziękujemy :)
  • Przecież to jest prawie sam tłuszcz { pewnie zwierzęcy} na dodatek nie ma błonnika. Ja osobiście uważam że węglowodany złożone są nam bardzo potrzebne { nie dotyczy prostych}. Czy nie lepiej kupić mąkę żytnią ? dla mnie to nie jest mąka tylko jakiś miks oleju kokosowego z odrobiną węgli. Ja bym nie kupował.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/03/13 19:52
    @kulon W mące kokosowej nie ma żadnych tłuszczów zwierzęcych, to produkt czysto roślinny - z kokosa. Ale tak, węglowodany złożone są nam bardzo, bardzo potrzebne!
  • Pyszne omlety wychodza w stosunku 30/70 maka kokosowa/inna maka ze skrobia,maja fsjna konsystencje,lekki kokosowy posmak i sa jeszcze bardziej sycace;)
  • Ps nie robcir omletow z samej kokosowej!! Rozlatuja sie i nie da sie ich przelozyc na 2strone zeby usmazyc,brak skrobi w kokosowej nie sprzyja spositosci gotowego wyrobu.
  • *spoistości
  • @Ayaaa mi udaje się robić omlety z samej kokosowej:) Po prostu jako słodycz używam błonnika w płynie (Vifafiber), który ma też właściwościi spajające, smażę na niewielkim ogniu pod przykryciem ok.5 min na każdą stronę
  • Bardziej mialam na mysli fakt, zeby podzielic sie informacja ze maka kokosowa nie zawiera skrobi, wiec omlet sie rozleci- zapewne kazdy dodatek jakiegos spoiwa poprawi kleistosc masy i omlet sei uda- w przypadku o ktorym wspomnialam- mial to byc dodatek maki zwyklej, pszennej np :)
  • Ewa1401 Znaczy zazwyczaj olej kokosowy czy olej palmowy mają te jakby nasycone tłuszcze. Np. olej kokosowy wcale nie jest taki zdrowy ze względu właśnie na tłuszcze nasycone. Tak właściwie to chciałem napisać po prostu nasycone. A mąka kokosowa bardzo kojarzy mi się z odtłuszczonym olejem kokosowym. Czyli to jakby olej kokosowy tylko że mniejsza ilość tłuszczu. Ale nie mogę zobaczyć ile ma tych nasyconych i czy je ma w ogóle ale wiem że produkty tego typu właśnie posiadają źródło tych tłuszczy niezdrowych {w nadmiernych ilościach}.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/03/16 11:40
    @kulon2 Tak, olej kokosowy zawiera nasycone kwasy tłuszczowe - dlatego jest kontrowersyjny. Chwali się go natomiast ze względu na jego wysoką temperaturę dymienia.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę