Szklanka mąki słonecznikowej

Mąka słonecznikowa

Szklanka mąki z odtłuszczonych nasion słonecznika waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 391 kcal 391 kcal
Białko 36,0 g 36,0 g
Tłuszcz 19,0 g 19,0 g
Węglowodany 19,0 g 19,0 g
Błonnik b.d. -

Mąka słonecznikowa kalorie w 100g: 391kcal

Zobacz więcej: szklanka mąka odtłuszczone nasiona słonecznik 100g

Ostatnia aktualizacja: 2014.03.26

Ważenie dodano: 2014.03.25 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka otrzymywana z odtłuszczonych nasion słonecznika bez łupin.
Producent: Efavit

Mamy 8 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/03/25 21:49
    Z przyjemnością prezentuję Wam dziś kolejną oryginalną mąkę. Posiadamy już kilkadziesiąt zważonych mąk, w tym żołędziową, jaglaną, kasztanową, z ciecierzycy itd... A wciąż wypatruję w sklepach kolejne ;) Tę mąkę już kilkukrotnie wykorzystywałam jako dodatek do mąki pszennej pełnoziarnistej podczas sporządzania naleśników i gofrów. Gotowym wyrobom nadaje ciemniejszą barwę, delikatny smak i aromat słonecznika. A Wy do czego ją wykorzystujecie ? Z przyjemnością zapoznam się z Waszymi pomysłami :)
  • gdzie można taką mąkę kupić i w jakiej cenie?
  • można ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością, koszto to około 8-9 zł za 200 g
  • Pani Izo, to są stare etykiety- już nie ważne. Producent dokonał nowych pomiarów i wyniki są inne. Na nowych etykietach PONOĆ (nie widziałam) widnieją już poprawne dane. Proszę skontaktować się z producentem-ja tak zrobiłam.pozdrawiam
  • W jaki sposób produkuje się te "egozotyczne" mąki? Czy słonecznikowa to zmielony słonecznik, kasztanowa- zmielone kasztany? :) Czy mają one jakieś wyjątkowe właściwości odżywcze?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/03/26 11:54
    @MalyKsiaze: Dziękuję za zwrócenie uwagi. Skontaktowałam się przed momentem telefonicznie z producentem. Wieczorem powinnam uzyskać wiadomość mailową i wówczas zmienię wartości liczbowe.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/03/26 19:03
    Informuję, że zmieniłam wartości odżywcze dla mąki słonecznikowej.
    @OliwiaKalinowska: "W jaki sposób produkuje się te "egozotyczne" mąki? Czy słonecznikowa to zmielony słonecznik". Przytaczam słowa pochodzące z wiadomości mailowej od pracownika Efavit: "Mąki powstają poprzez mielenie pozostałości po zimnym tłoczeniu oleju danego rodzaju. Nie są one w żaden sposób "rozcieńczane" dodatkami bezglutenowymi. Nie są również konserwowane."
    "kasztanowa- zmielone kasztany?" Dokładnie, powstaje poprzez zmielenie wysuszonych kasztanów jadalnych.
    "Czy mają one jakieś wyjątkowe właściwości odżywcze?". Wartość odżywcza mąki będzie uzależniona od surowca, z którego powstała, a także od sposobu przetworzenia. Może na przykład zawierać różne witaminy, składniki mineralne itd...
  • Dziękuję za odpowiedz :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę