Szklanka mąki z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy

Szklanka mąki z ciecierzycy waży 150 g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 387 kcal 581 kcal
Białko 22,0 g 33,0 g
Tłuszcz 7,0 g 10,5 g
Węglowodany 58,0 g 87,0 g
Błonnik 11,0 g 16,5 g

Mąka z ciecierzycy kalorie w 100g: 387kcal

Zobacz więcej: szklanka mąka ciecierzyca cieciorka 150g

Ostatnia aktualizacja: 2019.02.22

Ważenie dodano: 2013.05.10 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Podacie przepis na jakieś danie z tą mąką?
  • Da się jakoś samodzielnie zrobić mąkę z ciecierzycy? Czy malakser poradzi sobie z suchym ziarnem?
  • polecam wypróbowany przepis na naleśniki z mąki z ciecierzycy http://mmkuchnia.blogspot.com/2010/05/nalesniki-z-maki-z-ciecierzycy.html przepyszne! ;)
  • Świetnie, czekałam na to ważenie od dawna! Bardzo, bardzo przydatne, bo nie wyobrażam sobie mojego gotowania bez tej mąki ;)

    @Klaudia, mój stary młynek do kawy sobie radzi, ale on jest w stanie rozdrobnić wszystko. Zwykle jednak kupuję gotową mąkę, bo robienie jej jest czasochłonne (mało ziaren mieści się do młynka).
  • do czego się jej używa? do tej pory ciecierzycę jadałam w postaci nasion :)
  • @Klaudia, możesz spróbować z malakserem. Kiedyś robiłam w ten sposób masło orzechowe... Może z ciecierzycą sobie poradzi.

    @Agatka, ooo tak! Też mam taki stary młynek, jest niezastąpiony. Lat ma przynajmniej 40, ale mieli wszystko. Jedyny minus jest taki, że niewiele się w nim mieści...
  • @Sybi, ja zagęszczam nią kotlety strączkowe lub strączkowo-warzywne, robię z niej placki (najlepszy jeden, duży placek z wkrojonym pomidorem i oliwkami), naleśniki, dodaję do ciast drożdżowych zamiast jajka.
  • A może w maszynce do mielenia mięsa rozdrobnić a na mączkę już w młynku?
    Boję się, że młynek może nie wytrzymać :)
  • Kluchy kładzione na wodzie , racuchy z jabłkiem przepyszne :-) , naleśniki a nawet makaron ! . Jestem wielkim wielbicielem tej niby takiej niepozornej roślinki a swoimi nasionami w kuchni czyni cuda . Są nawet tacy którzy pieką z niej przepyszne ciasta ! .
  • Magielnik 2019/02/20 21:51
    Ja polecam francuski placek z tej mąki - nazywa się socca, a przepis to: trzy łyżki mąki, łyżeczka oliwy z oliwek, woda, przyprawy i to wszystko :) podaję z różnymi dodatkami, z pesto, Feta, oliwkami,rukola, układam jak na pizzy i jest przepysznie
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/02/21 08:14
    @Magielnik a jak się taki placek piecze? Jadłam chyba coś podobnego, włoskiego, tylko już nie pamiętam nazwy. Niestety dla mnie mąka z ciecierzycy ma taki bardzo charakterystyczny posmak, który mi zupełnie nie odpowiada.
  • @Barbara może farinata?
  • Ta mąka jest rewelacyjna do panierowania ;) Zarówno "na sucho", jak i po zrobieniu gęstego ciasta. Tak opanierowane kotlety np. z piersi/uda kurczaka są bardzo smaczne. Ogólnie to bardzo wdzięczna mąka. Sama mąka + woda + przyprawy na gęsto daje całkiem fajny smak po podsmażeniu - ciekawy "placek".


  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/02/21 14:46
    @hiimmorgi to była cecina.
  • @Barbara byłam blisko :)
    ja robiłam z tej mąki samosy i były przepyszne, w dodatku cudownie się je kleiło i piekło. dodałam też raz do chleba żytniego (1/3 całej mąki) i wyszedł przepyszny bochenek o głębokim, orzechowym smaku. pycha.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę