Szklanka mąki z kasztanów jadalnych

Mąka z kasztanów jadalnych

Szklanka mąki z kasztanów jadalnych waży 110 g.

  100g na zdjęciu (110 g)
Energia 371 kcal 408 kcal
Białko 6,5 g 7,2 g
Tłuszcz 3,7 g 4,1 g
Węglowodany 78,0 g 85,8 g
Błonnik 9,2 g 10,1 g

Mąka z kasztanów jadalnych kalorie w 100g: 371kcal

Zobacz więcej: szklanka mąka kasztanowa kasztany 110g

Ostatnia aktualizacja: 2018.01.14

Ważenie dodano: 2013.04.23 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: kasztany jadalne 100 %.

Mamy 7 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/04/23 23:00
    Będąc któregoś dnia w innym mieście, spostrzegłam w sklepie mąkę z kasztanów jadalnych. Uradowana, że spróbuję czegoś nowego i podzielę się tym z Wami, pobiegłam do kasy :) Po kilku dniach w Koszalinie również pojawiła się ta mąka w Piotrze i Pawle, czyli okazuje się, że jest dość szeroko dostępna. Zastanawiałam się, do czego ją wykorzystać. W końcu wybór padł na ciasto. Pomysł zaczerpnęłam z tego przepisu. Jednak powprowadzałam dość sporo zmian, co poskutkowało, iż wyszło mi coś na styl brownie. Częstowałam kilka osób i wszystkie stwierdziły, że bardzo ciekawe w smaku. Podaję więc Wam przepis. Zachęcam do własnych eksperymentów na podstawie poniższego przepisu :)

    Składniki:
    • mąka z kasztanów: 2 szklanki z czubkiem (250 g)
    • cukier trzcinowy muscovado: pół szklanki
    • jaja: 3 sztuki
    • masło 82 % tłuszczu: pół kostki i duża łyżka (125 g)
    • mleko 2 % tłuszczu: 1 szklanka
    • kakao: 2 łyżki
    • kawa rozpuszczalna: 2 łyżki
    • nasiona goji: 4 łyżki
    • żurawina: 2 łyżki
    • morela: 2 sztuki
    • śliwka: 2 sztuki
    • wiśniówka do nasączenia suszonych owoców: kilka łyżek
    • orzechy laskowe: 2 łyżki
    • nerkowce: 2 łyżki
    • migdały blanszowane: 2 łyżki
    • gluten pszenny: kilka łyżek (można pominąć albo jak chce się uzyskać puszyste i wyrośnięte ciasto, dodać sodę lub proszek do pieczenia)
    • polewa: czekolada o zawartości 65 % kakao 100 g + 2 łyżki oleju

    Sposób przyrządzania:
    • owoce suszone dowolnie rozdrobnić i zalać wiśniówką do napęcznienia (najlepiej wykonać tę czynność kilka godzin wcześniej)
    • orzechy pokroić na mniejsze kawałki
    • masło zagotować z 1/2 szklanki mleka, cukrem muscovado, kawą rozpuszczalną oraz kakao. Ostudzić
    • do dużej miski wlać pozostałe mleko (pół szklanki) i ubijać mikserem wtłaczając jak najwięcej powietrza
    • następnie dodać ostudzoną masę i dobrze wymieszać na najmniejszych obrotach
    • wsypywać partiami mąkę (oraz gluten lub środki spulchniające) cały czas delikatnie mieszając
    • dodać bakalie i ponownie delikatnie wymieszać
    • dno tortownicy wyłożyć papierem, a następnie wylać masę
    • piec początkowo 20 minut w temperaturze 190 C, a następnie 20 minut w 180 C
    • ostudzone ciasto polać polewą.

    A czy Wy mieliście okazję konsumować jakiś wyrób z dodatkiem powyższej mąki, albo coś samodzielnie sporządzaliście ?
  • ja to akurat taką mąkę pierwszy raz w życiu na oczy widzę :D
  • teraz maka jest juz prawie ze wszystkiego, kto wpadł na to żeby zrobić mąkę z kasztanów??
  • Mirabelka 2013/04/24 17:19
    UnhappyHippie, Włosi wpadli :)
    Ja przywiozłam sobie taką mąkę z Toskanii. Zrobiłam z niej naleśniki, tanie ponoć tradycyjne toskańskie. Ani ja, ani mój narzeczony nie jesteśmy wybredni, ale to coś wylądowało w koszu po pierwszym kęsie :D naleśniki smakowały jak cement wymieszany z błotem (tzn tak sobie wyobrażam smak cementu z błotem ;)).
    Zostało mi jeszcze sporo tej mąki i nie mam zielonego pojęcia co z nią zrobić. Wyrzucić żal, bo jednak trochę kosztowała. Może takie ciasto byłoby dobre :)
  • prawie ze wszystkiego co ma skrobię można zrobić mąkę, np. z korzeni mlecza :-))
  • A dobra smakowo taka mąka :)?
    Choć chyba ja trudno nazwwć mąką skoro nie jest ze zboż
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/01/14 10:27
    @Owsiana nie realizowałam tego ważenia, przekażę pytanie Izabeli.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę