Szklanka mąki z pszenicy płaskurki Typ 650

Mąka z pszenicy płaskurki Typ 650

Szklanka mąki z pszenicy płaskurki Typ 650 waży 130 g.

  100g na zdjęciu (130 g)
Energia 346 kcal 450 kcal
Białko 13,7 g 17,8 g
Tłuszcz 2,2 g 2,9 g
Węglowodany 71,0 g 92,3 g
Błonnik b.d. -

Mąka z pszenicy płaskurki Typ 650 kalorie w 100g: 346kcal

Zobacz więcej: szklanka mąka pszenica płaskurka typ 650 130g

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.31

Ważenie dodano: 2016.01.31 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Diogra

Mamy 1 opinia na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/31 15:27
    Ciekawa jestem, czy spotkaliście się już ze słowem "płaskurka" ? Ja sama całkiem niedawno czytając pewien artykuł dotyczący zbóż, zupełnie przypadkowo natknęłam się na tę nazwę. Postanowiłam poszerzyć swoją wiedzę na temat pszenicy płaskurka. Wprawdzie w sklepach (i to przede wszystkim tych ekologicznych lub z tzw. zdrową żywnością) na chwilę obecną stosunkowo rzadko można nabyć pszenicę płaskurkę oraz wyprodukowane z niej wyroby (np. mąkę, makaron, otręby, chleb), ale to bardzo, bardzo stara odmiana pszenicy. W publikacji: Katarzyna Majewska Ewa Dąbkowska, Ocena możliwości wykorzystania mąki z ziarna płaskurki, Przegląd Piekarski i Cukierniczy 2011/6 - znajduje się następująca treść odnośnie historii płaskurki: "Płaskurka (Triticum dicoccum) jest jedną z najstarszych pszenic. Pierwsze formy uprawne tego zboża pojawiły się ok. 10 tys. lat temu w rejonie tzw. Żyznego Półksiężyca (region geograficzny obejmujący obecny obszar Izraela, Jordanii, Libanu, Syrii, Iraku, Iranu oraz południowo-wschodniej Turcji). Uprawy płaskurki dominowały w Azji, Afryce Północnej i w Europie (także na ziemiach polskich) od neolitu do epoki brązu. Z biegiem lat były stopniowo wypierane przez uprawy bardziej plennych pszenic nieoplewionych i zboże to straciło na znaczeniu. Jednak nadal było dosyć popularne w odizolowanych regionach, takich jak np. południowo-centralna Rosja, aż do początku XX w. Obecnie płaskurka jest uprawiana głównie na Zakaukaziu, w Etiopii, w Indiach oraz we Włoszech. Niewielkie uprawy tego reliktowego gatunku pszenicy znajdują się również w Polsce. Po przeczytaniu co nieco na temat powyższej pszenicy, od razu zaczęłam poszukiwania produktów z płaskurki :) Kilka udało mi się już kupić i będzie uczestniczyło w sesji fotograficznej, aby jako ciekawostkę przybliżyć Wam ten gatunek zboża. Wczoraj upiekłam ciasto ze 100% udziałem zważonej mąki. Niebawem ukaże się na ilewazy.pl wraz z przepisem.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę