Szklanka masy makowej z bakaliami

Masa makowa z bakaliami

Szklanka masy makowej z bakaliami waży 250 g.

  100g na zdjęciu (250 g)
Energia 227 kcal 568 kcal
Białko 4,9 g 12,4 g
Tłuszcz 9,5 g 23,8 g
Węglowodany 28,0 g 69,9 g
Błonnik 3,3 g 8,3 g

Masa makowa z bakaliami kalorie w 100g: 227kcal

Zobacz więcej: 250g szklanka rodzynki mak Boże Narodzenie skórka pomarańczowa bakalie masa makowa

Ostatnia aktualizacja: 2024.08.19

Ważenie dodano: 2015.12.23 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: woda, mak, cukier, bakalie 9 % (rodzynki, skórka pomarańczowa, cukier glukozowo fruktozowy, cukier), miód sztuczny, mąka pszenna, aromat, regulator kwasowości - kwas cytrynowy.
Producent: Bakalland

Mamy 73 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/14 22:30
    Dzisiaj ważenie przydatne dla osób, które z różnych powodów nie przygotowują masy makowej samodzielnie (mogą to być powody typu brak maszynki do mielenia, brak czasu, albo zwykła niechęć do spędzania dłuższych chwil w kuchni itp...). Osobiście preferuję samodzielne sporządzenie masy - ale z maku suchego już zmielonego przez producenta (który "reanimuję" w mleku). Samodzielnie wówczas kontroluję udział poszczególnych składników wchodzących w masę potrzebną do przygotowania różnych świątecznych specjałów.
    W każdym bądź razie w ciągu kilku dni ukaże się ważenie oraz przepis z wykorzystaniem masy gotowej z powyższego zdjęcia :)
  • O w sumie nie aż tak dużo jak sie spodziewalam ;) chociaż u mnie tez robi sie masę właśnie ze zmielonego maku i bakalii jest w niej wiecej niż 9% na bank więc tez wiecej kcal..
  • Woda na pierwszym miejscu w masie makowej...
    Albo zrobię ją sama albo nie zjem w ogóle!
  • masa makowa helio - jest lepsza gdyż w składzie nie ma wody! i tańsza jest ta masa.

    Skład: Mak niebieski, cukier, miód sztuczny, serwatka, skrobia modyfikowana, aromaty, E330 Kwas cytrynowy. Bakalie 10 % (rodzynki, skórki pomarańczowe). Zawartość suchej masy: nie mniej niż 48 %.

    Wartości odżywcze na 100 g produktu:
    Energia: 1155 kJ / 276 kcal
    Białko: 6 g
    Tłuszcz: 10.9 g
    Weglowodany ogólem: 38.5 g
  • Mi najbardziej smakuje masa makowa Prospony - zwłaszcza do kutii jest przepyszna:-)
  • skoro zaw. suchej masy to 48% to znaczy, ze woda zajmuje 52. Nie musi byc napisana w składzie, a uwierz ze jakos musza zrobić tą masę- sama sprobój w domu bez zadnego płynu zrobić masę z suchego maku-powodzenia!
  • ja uwielbiam!
  • Ta masa też mi smakuje i mama na Wigilię robi z niej makówki ze śmietaną i prażonymi migdałami. Coś pysznego, nie mogę się tego doczekać choć to z pewnością najbardziej kaloryczne danie :)
  • Pani Izabelo, miałabym prośbę o napisanie orientacyjnie, o ile zwiększa się objętość takiego suchego maku (zmielonego przez producenta) podczas gotowania w mleku.
    Pierwszy raz będziemy korzystały z mamą z tego rozwiązania i nie do końca wiem, w ile paczek maku się zaopatrzyć.
    Pozdrawiam
  • O MATKO, JAK DUŻO..
  • mmm uwielbiam makówki, makowce i wszystko co z makiem :)tylko masy makowe są najlepsze samemu robione. mniam - nie wyobrażam sobie świąt bez makówek!
  • Święta są tylko raz do roku i w związku z tym planuję oddać się przyjemności jedzenia tych wszystkich przepysznych potraw i ciast bez liczenia kalorii!
    I nieważne, że kawałek makowca powala ilością tłuszczu i cukrów...dla mnie jest smakiem Świąt (no, jednym z wieeeeelu smaków ;) ) i już nie mogę się doczekać, kiedy odrzucę wszystkie wyrzuty sumienia i wgryzę się w makowiec mojej babci :)
  • A ja znowu nie znoszę wszystkiego, co jest związane z makiem. Uwielbiam Święta, ale niestety ani maku ani mandarynek, czyli tego, co się z nimi kojarzy. Poza tym nie sądziłam, że nawet takie rzeczy zawierają mąkę pszenną.
  • I'm fine 2011/12/15 17:02
    Nie przeszkadza mi woda w składzie, bo w domu też się dodaje, ale złości mnie ten sztuczny miód. Zapłaciłabym nawet troszkę więcej, ale żeby było z normalnym miodem, no.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/17 14:29
    @olcia: "masa makowa helio – jest lepsza gdyż w składzie nie ma wody! i tańsza jest ta masa." Oczywiście, że w masie makowej Helio również jest woda, po prostu producent nie uwzględnił jej w składzie na etykiecie. Gdyby było inaczej, to byłby to prawie sam mak, a cena wzrosłaby kilkukrotnie (swoją drogą bez wody nie powstałaby masa). Obie masy posiadają praktycznie taką samą zawartość bakalii, a także zbliżone wartość energetyczną oraz odżywczą. Ostatecznie może się okazać, że spożywając masę makową od bakallandu dostarczysz tyle samo kcal, ile widniej na etykiecie helio i na odwrót. Tak to jest z naturalnymi składnikami :)
    @agata: "Pani Izabelo, miałabym prośbę o napisanie orientacyjnie, o ile zwiększa się objętość takiego suchego maku (zmielonego przez producenta) podczas gotowania w mleku" Według producenta na 1 część maku przypada 1 część mleka. W handlu znajdują się opakowania o gramaturze 200 i 1000 g (chociaż te drugie rzadziej dostępne).
  • misiuniam 2011/12/19 16:44
    Witam, chciałabym się dowiedzieć ile maku należy przygotowac aby wystarczyło na 2 zwijane makowce , mam przepis na ciasto drozzdzowe z którego wychodza 2 placki po rozwałkowaniu ale nie wiem czy 300 gr maku starczy ?? pozdrawiam
  • @misiuniam: porównaj proporcje w tym przepisie http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/makowiec/przepis.html
    Jest też filmik instruktażowy do obejrzenia :)
  • wikusia123 2015/12/23 16:21
    Masa makowa \"
    składniki : mak niebieski,woda,bakalie(13%),cukier,syrop glukozowo-fruktuzowy,kwas cytrynowy,sól,miód pszczeli wielokwiatowy 3%,orzeszki ziemne(0.8%),aromaty ,skrobia w proszku .
    W 100 GRAMACH PRODUKTU :
    228 kcal
    tłuszcz :6,3
    weglowodany :23 g
    w tym cukry :18 g
    błonnik :5,3 g
    białko:4,6g
    sól:0,01 g

    Cena :8.79
    900 g
    zakupione w lidlu
  • orzechowakrolewna 2015/12/25 11:51
    Ile waży łyżka stołowa takiej masy? Jest szansa, że ok. 20 gramów?
  • @orzechowakrolewna zalezy czy ta lyzka bedzie kopiasta czy plaska ;)

    W zwiazku z tym, ze w zakladce kontakt jest informacja, ze "Prosimy o nie wysyłanie przez ten formularz propozycji produktów do zważenia (są one ignorowane)." to moze tutaj zaproponuje wazenia. Nie ma wigilijnej kapusty z grochem i grzybami, kulebiaka.. Istnieje mozliwosc ich zwazenia w przylosci?
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555SLzJYbVq
  • 555
  • -1 OR 2+143-143-1=0+0+0+1 --
  • -1 OR 2+981-981-1=0+0+0+1
  • -1' OR 2+215-215-1=0+0+0+1 --
  • -1' OR 2+331-331-1=0+0+0+1 or 'WXAnM9Zl'='
  • -1" OR 2+408-408-1=0+0+0+1 --
  • 555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
  • 5550'XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
  • 5550"XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
  • (select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
  • 555-1; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1); waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 waitfor delay '0:0:15' --
  • 555ask0m0Pk'; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 OR 396=(SELECT 396 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1) OR 659=(SELECT 659 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1)) OR 451=(SELECT 451 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 5550yQMlBWu' OR 22=(SELECT 22 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555WVIHrH5d') OR 906=(SELECT 906 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555hk3ki1nh')) OR 240=(SELECT 240 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
  • 555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
  • 555
  • 555'"
  • 555%2527%2522'"
  • @@0OB7O
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę