Mleczko kokosowe

Szklanka mleczka kokosowego waży 230 g.

  100g na zdjęciu (230 g)
Energia 203 kcal 467 kcal
Białko 2,1 g 4,8 g
Tłuszcz 18,0 g 41,4 g
Węglowodany 8,1 g 18,6 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Mleczko kokosowe kalorie w 100g: 203kcal

Zobacz więcej: szklanka kokosowe 230g mleczko

Ostatnia aktualizacja: 2017.06.20

Ważenie dodano: 2010.08.22 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: ekstrakt z mleka kokosowego 80 %, woda
Producent: Exotic Food Tajlandia

Mamy 47 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ale bomba : OO
  • Yyyy... Aż tyle?
    Ale sobie zawyżyłam kaloryczność sernika :D
  • Dużo tłuszczu, więc nic dziwnego że tyle kalorii. Na szczęście prawie nie używam, a jeśli już to w niewielkich ilościach :) Pozdrawiam!
  • Chętnie zobaczyłabym tutaj zważenie mleczka kokosowego light, gdyż ma ono tylko 5% tłuszczu, i może nie jest najzdrowszym z dostępnych produktów na rynku, ale na pewno lepszym zamiennikiem przy potrawach orientalnych, np. curry :-)

    Poza tym szklanka to bardzo dużo. Zwykle do potraw wytrawnych (desery oczywiście pomijam) dodaje się maksymalnie 1/4 lub nawet mniej: kilka łyżek mleczka na porcję.
  • A ja na obiad miałam ryż brązowy z żółtym curry na mleku kokosowym z dynią, jarmużem i białą fasolą. Było pyszne i w ogóle nie żałuję tych kalorii ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 13:14
    @Kiriko: dopisałam sobie życzenie do listy zakupowej. Pojawi się w przyszłości, jednak nie mogę na tę chwilę określić kiedy.
    "Poza tym szklanka to bardzo dużo" Tutaj znajduje się ważenie łyżki mleczka kokosowego: http://www.ilewazy.pl/lyzka-mleczka-kokosowego
    @Agatka: "ryż brązowy z żółtym curry na mleku kokosowym z dynią, jarmużem i białą fasolą" Oryginalne połączenie, z chęcią bym spróbowała :)
  • whatever 2013/01/03 14:14
    Ludzie, przestańcie patrzy c na kalorie, zacznijcie patrzyć na wartości odżywcze...
  • Robie swoje mleko kokosowe z blendowanych wiorkow z wrzatkiem - wychodzi o wiele mniej kaloryczne, tanie jak barszcz i naturalne, bo bez zadnych konserwantow i ulepszaczy. Polecam domowe mleka roslinne - tak samo mozna miksowac z woda na przyklad sezam, z mlekiem z ktorego kawa smakuje jak chalwowa. Przepisow z sieci jest mnostwo ale najprosciej to zapamietac zeby zalac szklanke nasion szklanka wrzatku, zoastawic na dwie godziny a potem dobrze zblendowac i przecisnac przez szmatke. Pozostale,suche wiory zalac jeszcze raz, tym razem troszke mniejsza iloscia wody i tez zmiksowac i przecisnac. PYSZNE
  • Pani Izabelo, co Pani sądzi o mleku kokosowym i daniach curry ? Czy ten produkt i dania są wartościowe ? Nie mogłam znaleźć zbyt dużo o mleku kokosowym, ale gdzieś mignęło mi że jest ono bardzo zdrowe. U mnie w domu curry składa się z mięso ( filet z kurczaka/indyka) + mleko kokosowe + pasta curry + różne warzywa/owoce ( takie, które aktualnie są w seznie ) + ryż pełnoziarnisty/dziki ew. ziemniaki. Wczoraj i dzisiaj miałam takie dania na obiad ( 1 z kwestii smaku - kurczak, bakłażan, pasta curry, mleko kokosowe, pomidory, ryż pełnoziarnisty, 2 - kurczak, bakłażan, papryka, pieczarki cebula, mleko kokosowe, pasta curry, młode ziemniaki ) Co Pani sądzi ?
  • @Kamila nie jestem p Izabelą, ale mogę ci powiedzieć, że curry (sypkie curry bez chemii, nie wiem jaki jest skład pasty) ze względu na skład bardzo pobudza metabolizm, mleko kokosowe jest niestety ciężkie i kaloryczne, więc trzeba z nim ostrożnie :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/09/10 12:00
    @Kamila: "Czy ten produkt i dania są wartościowe ?" Nie można odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie, ponieważ będzie to zależeć od składu zarówno mleczka, jak i potrawy. Dla przykładu, powyższe mleczko ma bardzo fajny, prosty skład, jednak jest stosunkowo tłuste. Nie każdy powinien po nie sięgać. Wówczas można zrobić lżejsze mleczko samodzielnie: http://www.lekkowkuchni.pl/2013/09/mleko-kokosowe.html. Jeżeli chodzi o przykłady dań, które przedstawiłaś - uważam, że są bardzo ciekawym i smacznym urozmaiceniem codziennego menu. Smacznego !
  • @Kamila Olej kokosowy jest produktem, który ma w medycynie potwierdzone właściwości lecznicze i może być również spożywany przez osoby mające problemy z trawieniem tłuszczu (imho wręcz powinien, oczywiście wprowadzany stopniowo), to tak odnośnie wątpliwości. Zatem mleko kokosowe z dużą ilością tłuszczu kokosowego (co się rozumie samo przez się) jest wartościowe. Pomijając fakt, że cała tłuszczofobia promująca zwiększoną podaż węglowodanów jest jakąś paranoją (nie, diety nieskowęglowodanowe też nie są dobre), która się dramatycznie odbija na zdrowiu społeczeństwa, ale to temat na osobną dyskusję. Nie wspominając nawet o demonizowaniu tłuszczów zwierzęcych, podczas gdy te roślinne (ot, chociażby ten nieszczęsny słonecznikowy) są tymi niezdrowymi (z kikoma wyjątkami, w tym olej kokosowy).
  • Witam, a jak w tym przypadku przeliczyć 100g na mililitry.
    Standardowa puszka ma 400 ml mleka kokosowego, czy ta szklanka to zawartość całej puszki?
  • Szklanka ma 250ml.
    Pod zdj jest napisane, że mleczko waży 230g.

    Mleczko nie jest nalane po brzegi, wiec myślę ze w przybliżeniu by było 1g=1ml
  • Masa mleczka w szklance - 230g
    Objętośc szklanki standardowo 250cm3, przy niepełnym zapełnieniu jak tutaj 240cm3. Zatem gęstośc mleczka wychodzi 0.92g/cm3 = 1ml.
    400cm3 * 0.92g/cm3= 368g. Waga mleczka z 1 puszki.
    100g mleczka - 109ml.
  • Bardzo dziękuje za obliczenia :)
  • Dziś jestem w niebie.. 100g mleka kokosowego + 100 g ananasa + odzywka białkowa ;p
  • Mam pytanie dotyczące mleczka kokosowego.
    Jeśli włoży się mleko kokosowe do lodówki, to oddziela się płyn od części stałej (bialej śmietanki). Jak wygląda w takim wypadku kaloryczność każdej z nich? Domyślam się, że zdecydowana większość jest w części stałej.. Nie wiem jednak czy ten płyn ma śladową ilość kalorii, czy jednak inaczej trzeba to przyjąć?
  • "po otwarciu ono dość szybko się psuje" - eee tam, przelewam do szklanki, owijam folią spożywczą, wstawiam do lodówki, mija ponad tydzień i wciąż jest ok
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/12 08:34
    Kilka dni temu zrobiłam gofry wykorzystując mleczko kokosowe. Skorzystałam z przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/gofry/gofry_kokosowe_bezglutenowe/przepis.html
    Przy czym pozmieniałam nieco rodzaj i ilość składników.
    W moim przypadku składniki prezentowały się w następujący sposób:
    • Mleczko kokosowe 250 g: http://goo.gl/tALBdl (ekstrakt z orzecha kokosowego 60%, woda)
    • Mąka ryżowa: 170 g (1 szklanka + 4 łyżki)
    • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    • Wanilia - zmielona: 1 łyżeczka http://dzikieziemniaki.pl/wp-content/uploads/2014/12/DSC08181-ps-zw.jpg
    • Ksylitol: 2 łyżki
    • Jaja: 2 sztuki klasa wagowa M (oddzielnie białka i żółtka)
    • Wiórki kokosowe: 2 łyżki

    Konsystencja wyszła bardzo dobra. Uzyskałam 6 gofrów o wielkości zaprezentowanej na zdjęciu.

    Podałam z naturalnym jogurtem i wiśniami w sosie własnym (z działki teściów ;))
    Gofry wyszły bardzo smaczne. Posiadały ciekawą strukturę - inne niż z glutenowej mąki pszennej. Robiły się chrupiące dopiero po chwili od wyjęcia z gofrownicy (przy zastosowaniu innych mąk, w pierwszej kolejności wyjmuję sztywne i chrupiące ;)). W swojej strukturze są też bardziej kruche.
    Zachęcam do wykonania.


  • Pani Izabelo zaintrygował mnie ten przepis . Czy proszek do pieczenia można zastąpić drożdżami ? . Bardzo go nie lubię i nawet użyty w niewielkich ilościach jest dla mnie wyczuwalny w smaku .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/12 10:09
    @Ijon: Pewnie, że można dodać drożdże. Dodałabym drożdże w postaci instant. Zamiast proszku do pieczenia można wykorzystać winny kamień lub sodę. Ja dotychczas najczęściej dodawałam do gofrów sodę.
  • Pani Izabelo, piękne zdjęcia gofrów! W pierwszej chwili myślałam, że ten jogurt nie jest jogurtem, a "bitą śmietaną" z mleka kokosowego :) Tu przepis na bitą śmietanę kokosową:
    https://youtu.be/6U3Bhmi-oT4
  • Izabela
    Dziękuję za odpowiedz , teraz będą za mną chodziły :-) . Przysmak mojego dzieciństwa z lat 70 . Zawsze kiedy z mamą wychodziłem na zakupy , kupowała małemu Adasiowi gofra z bitą śmietaną i jagodami . Jedna z niewielu rzeczy które wtedy lubiłem , byłem niejadkiem :-) .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/13 06:27
    @Surykatka: Dziękuję za informację. Wczoraj będąc na zakupach w Piotrze i Pawle zauważyłam śmietankę kokosową, której nie mamy jeszcze zważonej. W składzie znajduje się aż 96% kokosa, więc zapewne po schłodzeniu powinna się dość dobrze ubić - nawet jeszcze lepiej od mleczka kokosowego ;) Za jakiś czas ukaże się na ilewazy.
    A tak przy okazji, to z przyjemnością spróbowałabym tej kawy z przepisu :)
  • Orientuje się ktoś jakie wartości przybliżone będzie miało mleko kokosowe zrobione z wiórków kokosowych, np takie jak z tego przepisu: http://lawendowydom.com.pl/jak-zrobic-domowe-mleko-kokosowe/ ?
  • Skowronek 2016/06/09 11:30
    Mleko kokosowe, ale nie z puszki ma 34 kcal w 100 g . Sprawdziłam przed chwilą na opakowaniu mleka, które używam. Nie wiem skąd ponad 200 kcal u Ciebie. Może to jest to z puszki?. Ja używam Eco Mil - Cocount Milk z Hiszpanii.http://www.ceneo.pl/30941424
    Pozdrawiam
  • @Skowronek może stąd, że są to dwa zupełnie różne produkty? To z puszki to mleczko kokosowe, które w składzie ma 80% kokosa i 20% wody, a to co Ty pokazujesz to napój kokosowy, stosowany bardziej jako zamiennik mleka krowiego, który ma zaledwie 8,5% kokosa, a reszta to woda.
  • Witam,mam takie pytanie ponieważ pierwszy raz mam styczność z mlekiem kokosowym z puszki zastanawiam mnie jedna rzecz.W mleku jest duża kulka wytraconego oleju .Na puszczę jest to w informacji ,że ów olej może sie wytrącić.I tu jest moje pytanie czy ten olej nadaje się do spożycia?i czy kaloryczność jest taka sama jak w zwykłym oleju kosowym?
    Skład mleka kokosowego:
    Miąższ orzecha kokosowego 65%,woda35%
  • @Kinga
    Tak to jest zwykły olej kokosowy. Jakbyś go przefiltrowała to by się nawet do smażenia nadał.
  • Czy ktoś się orientuje, czy da się uzyskać kajmak gotując mleczko kokosowe w puszce?
  • @papaja, poszukaj w Internecie hasła "coconut dulce de leche"
  • @cuckoo Dzięki Czyli bez cukru się nie da. Myślałam, że może da radę uzyskać mniej słodką wersję poprzez gotowanie całej puszki w garnku.
  • Uwielbiam mleczko kokosowe szczególnie curry , 7.99zł/400ml w Netto bio ! .
  • Ja też lubię, używam do różnych "tajskich" dań z ryżem, bardzo lubię połączenie z dynią, kolendrą i łososiem, albo z sosem pomidorowym i imbirem. Ostatnio kupowałam w tesco mleczko produkcji wietnamskiej, w kartonikach, chyba po 250 ml. Jeden taki kartonik starcza mi na 3-4 porcje obiadowe.
    Chyba nigdy nie używałam mleczka kokosowego do dań na słodko ;)
  • Ania050899 2017/03/07 17:26
    Czesc:) mam pytanie na mojej puszce jest napisane ze mleko ma 20 gram tluszczu na 100gram. I teraz sie zastanawiam, bo mleko po nocy stania w lodowce rozwarstwiło sie na cześć stała i płynna wodę kokosowa. Ile teraz tluszczu ma ta stała cześć a ile woda?:) pomocy
  • SugarFreexD 2017/03/08 00:11
    @Ania050899 myślę, że woda będzie miała znikome ilości tłusczu i kalorii. Tłuszcz z kokosa ma to do siebie, że tężeje w niższej temperaturze i to właśnie on gromadzi się na górze puchy, Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/03/08 08:51
    @Ania050899 Zobacz te ważenia, mam nadzieję, że okażą się pomocne:
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-wody-z-kokosa

    http://www.ilewazy.pl/szklanka-kremowej-smietanki-kokosowej
  • Proponuję dodać do tagów "mleko kokosowe". Oczywiście mleczko kokosowe nie jest mlekiem z definicji, ale mimo wszystko jest to dosyć często używana nazwa potoczna, a wyszukiwarka go nie znajduje pod tym hasłem.

    Ja powyższy produkt w zmiennych proporcjach wykorzystuję często do koktajlu z jagodami / borówkami / jeżynami. Jagody bardzo pasują mi do kokosa i nie mogę doczekać się sezonu jagodowego, bo mrożone są strasznie drogie. Smaczne też w mniejszych ilościach do owsianek / kasz na mleku / ogólnie potraw na słodko, gdzie nie chcę "chrupać" wiórek kokosowych. Kakao z mlekiem krowim pół na pół z kokosowym też jest smaczne.
    Do wytrawnych zastosowań jeszcze się długo nie odważę, bo w tych często przeszkadza mi nawet słodycz zwykłego mleka ;-)

    Dzisiaj testuję pudding z nasionami chia właśnie na takim mleku z miodem i wanilią, zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • Smacznego stand :-) .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/03/11 18:10
    @stand: Z jagodami jeszcze nie próbowałam. Czuję potencjał smakowy w tym połączeniu. Dziękuję za inspirację ! :)
  • Od miesięcy stoi u mnie w szafce kilka litrowych kartonów gęstego mleka kokosowego i muszę je wreszcie zużyć, ale boję się, że nie wykorzystam całego litra i się zmarnuje, więc chciałam wcześniej zebrać parę przepisów. Na śniadanie owsianka, na luch zupa krem z topinambura z mlekiem kokosowym, potem kokosowe curry z soczewicy i batata, a na kolację kokosowy omlet. Chętnie zrobiłabym kokosowe gofry pani Izabeli z przepisu powyżej, ale raz już nieudolnie próbowałam zrobić bezglutenowe gofry i przywierały do gofrownicy. :(

    Dochodzę do wniosku, że w kuchni najbardziej nie mogłabym obejść się bez kokosa i ryb w każdej postaci. :)
  • @milunia :)
    na obiad:
    - szpinak + dynia + mleczko + curry + kasza jaglana
    - dynia + mleczko + łosoś + kolendra + ryż
    - pomidory + mleczko + imbir + groszek + tuńczyk + ryż
    - pomidory + mleczko + soczewica + kukurydza + garam masala + ryż lub ziemniaki
    - pomidory + mleczko, mocno odparowane tworzą sos a'la "Tysiąc Wysp" do użycia na pizze, zapiekanki
    na podwieczorek:
    - koktajl mleczko + banan + ananas
    - mleczko + truskawki + biała czekolada
  • @milunia z podanego przepisu na gofry można zrobić naleśniki :) Na patelni "naleśnikarce" na 100% wyjdzie.
    Ja uwielbiam cukinię i selera naciowego duszonego z mleczku kokosowym, do tego jakaś kasza (gryczana niepalona), koperek na wierzch i jest super posiłek. Dla jedzących mięso pasuje do tego łosoś wędzony.
  • @Tvk_91, @pastelova - jejku, ile inspiracji! Dziękuję przepięknie :) Dynia i mleko kokosowe to połączenie bogów, zupełnie o nim zapomniałam. I o przekształceniu gofrów w naleśniki też nigdy bym nie pomyślała.
  • jellybelly 2017/06/16 15:32
    Jak ja uwielbiam mleczko kokosowe! Najlepsze potrawy wychodzą po dodaniu mleczka, jest cudowne. Wczoraj zrobiłam takie danie: pierś z kurczaka zamarynowałam w łyżce miodu, sosu sojowego, soku z cytryny, dodałam świeży czosnek i imbir i zmielone chilli. W tym czasie upiekłam bakłażana pokrojonego na kawałki. Kurczaka w tej marynacie hop na patelnię, po podsmażeniu/uduszeniu dodaję bakłażana i mleczko kokosowe, chwilę gotuję, po czym dokładam torebkę ryżu. Przykrywam i gotuję 15 minut do czasu ugotowania się ryżu, trzeba czasem zamieszać. Pycha jednogarnkowe danie, mam takich przepisów multum, każde mięso i warzywa pasują.
    Nie bójcie się mleczka kokosowego, ono praktycznie nie tuczy a jest takie zdrowe! Tak, daje dużo energii w postaci tłuszczy, ale ta energia wykorzystywana jest przez organizm natychmiastowo. Nie odkłada się w postaci tłuszczyku, jeśli już coś to pomaga budować mięśnie. Kokos to niesamowity owoc, dar bogów!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/06/20 11:12
    @jellybelly: Ja też jestem smakoszką mleczka kokosowego. Obecnie najczęściej używam go podczas sporządzania koktajli. Podany przez Ciebie przepis brzmi obiecująco ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę