Mleko 2 %

Szklanka mleka o zawartości 2 % tłuszczu waży 230 g.

  100g na zdjęciu (230 g)
Energia 51 kcal 117 kcal
Białko 3,3 g 7,6 g
Tłuszcz 2,0 g 4,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g 2,7 g
Węglowodany 4,9 g 11,3 g
Cukry proste 4,9 g 11,3 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,1 g 0,3 g

Mleko 2 % kalorie w 100g: 51kcal

Zobacz więcej: szklanka 230g mleko 2 % 2 % tłuszczu

Ostatnia aktualizacja: 2022.01.03

Ważenie dodano: 2022.01.03 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Mlekpol
Marka: Łaciate

Mamy 105 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/12/10 23:35
    To już chyba ostatnie mleko, którego nam brakowało (a sądząc po zapytaniach jedno z bardziej popularnych), od 0,5% do 3,5% mamy chyba wszystkie ;)
  • Gabriela 2011/12/10 23:38
    Brakuje jeszcze mleka "prosto od krowy"! :P
  • Brakuje jeszcze 0%
  • @Gabriela a prosto od krowy to pewnie zależy z jakiej farmy (hodowli?) i od krowy :P
  • Jest mleko 0%??? Jej. To powyżej moje ulubione. Nie za tłuste, ale nie "wodniste".:)
  • Ania1105 2011/12/11 08:39
    jeszcze widziałam 3,8 chyba :D
  • Pani Izabelo - bardzo mnie ciekawi, które mleko (ilu procentowe) poleca Pani najbardziej?
  • No i o to mleko a raczej jego % mi chodziło bo tylko takie pijam ;) Pozdrawiam serdecznie :)
  • Ania1105 2011/12/11 12:57
    moim zdaniem najsmaczniejsze jest 1,5 - 2% ;-)
  • nareszcie! najczęściej piję to i zawsze musiałam kombinować z przeliczaniem innych 'procentowości' na dwójkę. ;)
  • super :) dziękuję za zważenie tego mleka :)
  • dla mie liczy sie tylko 0% :P moze sie w koncu pojawi skoro dwojki sie doczekaliscie ;)
  • Haruka, 0% ma w ogóle smak mleka? Nigdy nie piłam ani 0% ani 3,2%, całe życie 1,5 ew. 2 % :)
  • Oczywiście, że ma i z krowich jest najlepsze.
  • Zapomniałam, że sojowe to są napoje, więc 0% jest ogólnie najlepsze.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/11 16:02
    @meh: zdrowym, dorosłym osobom zalecam mleko o zawartości tłuszczu od 1,5 do 2 %.
  • @marmara - osobiście nie polecam mleka 0% :) Pamiętam, jak kiedyś przyjechała do nas ciocia ze wsi, która pije mleko tylko i wyłącznie od krowy i daliśmy jej szklankę tego z kartonu 1,5% to nie wierzyła, że takie ohydne mleko sprzedają haha ;) A trzyma się już prawie 90 lat! Coż, ja osobiście od czasu diety piję mleko 1,5% i nie widzę różnicy miedzy nim a 2%, chociaż to o 0,5g/100ml tłuszczu więcej.
  • na czym polega różnica między mlekiem o krótszym terminie ważności (do tygodnia) a UHT ważnym przez kilka miesięcy? konserwanty czy coś jeszcze?
  • W mleku UHT nie ma konserwantów, jest tylko podgrzane na parę sekund do około 130 stopni w celu zabicia bakterii, a następnie jest hermetycznie zamknięte. Dlatego można go trzymać poza lodówką przez parę miesięcy.
  • swoją drogą.. też zastanawiałam się kiedyś ile % może mieć takie mleko prosto od krowy - ile szacujecie :D
  • hmmm od wypasionej krowiny moze z 4,5% :P
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/11 17:19
    @Jo: dokładnie tak jak powiedział Jurek. Po pierwsze to z punktu widzenia prawnego, zabronione jest dodawanie jakichkolwiek substancji konserwujacych do mleka, a po drugie utrwalać je można tylko temperaturą. Obecnie stosuje się nie tylko wysokie temperatury (pasteryzacja, sterylizacja), ale też niskie lub metody filtracyjne, membranowe itp. Przykładem będzie tzw. zimne mleko.
  • BaŁaMuTkA 2011/12/11 17:24
    hmm a tak sie zastanawiam... to jakie jest w sprzedaży najbardziej tłuste procentowo mleko? bo ja w swoim życiu przeważnie zawsze jechałam na 2% ale tez 1,5% i 3,5% :))
  • To była jedna z moich próśb, dziękuję za zważenie :)
  • Ja nie lubię mleka. Próbowałam różnych (także UHT) i żadne mi nie smakuje. Jak już to z płatkami czekoladowymi albo od razu czekoladowe (także mleko z kawą). Nawet płatki owsiane jem na wodzie (którą rzecz jasna wylewam, same płatki z owocem jem). Z kolei sojowego nie piłam, ale to w końcu nie mleko tylko napój,jak ktoś wyżej wspomniał.
  • A ja właśnie wypiłam kakao (łyżeczka kakao, trochę cukru trzcinowego) i ciepłe mleko, mmm :) Uwielbiam mleko!
  • dziękuję za odpowiedzi :)
  • Ścieźla 2011/12/11 18:42
    Ja najczęściej piję 2% mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze. Niestety rzadko spotykane w sklepach ;( A najlepsze to te od krowy, z bakteriami... tylko ten kożuch (fuuuj) :P
  • kożuch kożuchem, ale sam ohydny zapach gotowanego mleka. fuj :P
  • I'm fine 2011/12/11 21:05
    Pytacie o mleko "prosto od krowy", to pozwolę sobie odpowiedzieć, bo akurat wiem: nie da się tego dokładnie policzyć, ponieważ wiele zależy od sposobu żywienia i pojenia krowy (krowa, która pije mało wody, daje gęstsze mleko, więc jest w nim więcej tłuszczu i kcal). Niektóre rasy przy odpowiednim żywieniu mogą dawać mleko nawet o zawartości 7% tłuszczu- to prawie jak śmietanka ;) Jednak średnio około 4%, ale to tylko przybliżenie. Zależnie od sposobu żywienia i utrzymania zwierzęcia, zawartość węglowodanów, białka i tłuszczu może się bardzo zmieniać, nawet w tym samym gospodarstwie różne krowy mogą dawać mleko o trochę innych wartościach odżywczych :)
    Mleko prosto od krowy jest pyszne, ale nieprzegotowane pijemy je na własną odpowiedzialność, bo można się w ten sposób zarazić różnymi chorobami, mn. odkleszczowymi. Z tego samego powodu lepiej nie dawać nieprzegotowanego mleka prosto od krowy psom ani kotom.
  • @I'm fine: o dzieciach nie wspomnę...
    W automatach- mlekomatach, które znajdziecie w większych miastach, mleko (niby prosto od krowy) ma 4,2-4,5%. Ja za mlekiem nie przepadam, ale wypiłam łyk- całkiem dobre. Dzieciom bardzo smakuje, tylko przegotowywać trzeba...
  • Dorota- mleka z mlekomatu ine trzeba przegotować, bo to nie jest surowe mleko (ZAKAZ sprzedaży takiego w Polsce)- musiało zostać poddane obróbce przeciw bakteriom i chorobom oraz lekko "utrwalone" - prawdziwe nawet po 2 dniach jest kwaśne i wytwarza się śmietanka a te w mlekomatach są dostarczane 2 x w tygodniu wiec siedzą min 3 dni i są świeże!
  • @Blania: nie mam wielkiego doświadczenia w tej materii, ale przez kilka miesięcy regularnie kupowałam mleko bezpośrednio od rolnika i dawało się zagotować nawet po kilku dniach (chyba trzech, nie pamietam już), co znaczy, że nie było kwaśne.
    To kupowane w mlekomacie faktycznie daje się zagotować nawet po czterech dniach od zakupu.
    Niemniej jest napisane na froncie maszyny, że to mleko jest surowe. Tu znalazłam wycinek artykułu o regulacji sprzedaży:
    "W ramach sprzedaży bezpośredniej producenci mogą sprzedawać za pomocą mlekomatów wyłącznie surowe mleko lub śmietanę pozyskane w ich gospodarstwie. Stosownie do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r."
  • Toi ja z kolei znalazłam na stronach dystrybutorów mlekomatów z mlekiem, że mleko poddane jest obrobce oraz filtracji.
  • I'm fine 2011/12/12 16:13
    A no właśnie, po filtracji może się trzymać dłużej :) Mleko kiśnie pod wpływem bakterii, więc jak się je odfiltruje, to wytrzyma dłużej, a smakuje bardzo podobnie do tego prosto od krowy :)
    Aha, jeżeli pijecie mleko prosto od krowy, i ma ono taki dziwny, słonawo-kwaśny posmak i jest jakby wodniste, to go nie pijcie i jak najszybciej powiedzcie o tym właścicielowi krowy. Prawdopodobnie krowa cierpi na zapalenie wymienia, i, dosadnie mówiąc, ten dziwaczny smak mleka nadaje domieszka ropy :P
  • fuuuuj mleko z ropa :/ zreszta ja i tak brzydzilabym sie napic takiego mleka "prosto od krowy"
  • @Blania @I'm fine: nie wiem, czy ta filtracja nie służy raczej pozyskaniu śmietany. Skoro mleko ma "tylko" nieco ponad 4% to śmietanka została zebrana i wykorzystana gdzie indziej.
    Co do pojęcia obróbka, to nie wiem, co myśleć, zbyt szerokie pojęcie.
    Koniec końców nie wiadomo ostatecznie, czy jest to "obróbka cieplna" czy nie...
    @haruka: moja siostra przy pierwszym zakupie tego mleka z mlekomatu, chwyciła butelkę, wzięła łyk... i mówi: co?! zimne?! od krowy?!
    Z krową to ono już miało niewiele wspólnego..:)
  • @I'm fine: skąd masz te informacje o domieszce ropy? :)
    Karmiłam swoje dzieci piersią, przeżyłam zapalenie "wymienia"(leczone w szpitalu) i nikt mi nie kazał przestać, żeby dziecię ropy z mlekiem nie piło... Ropa mogła być co najwyżej w tkance piersi, a nie w mleku. Litości.
  • I'm fine- no właśnie o tym mówię, że takie mleko nie jest zupełnie czyste i surowe a poprzez filtrację również na pewno traci niektóre swoje wartości.
    Co do tej ropy, to taki posmak moze dawac wiele różnych czynników, a zapalenie wymienia jest na pewno zauważalne dla mleczarza (obejrzyj zdjęcia jak wygląda wtedy wymię i jak sie zachowuje krowa podczas chęci dojenia). Nie sposób pomylic ze zdrową!
  • I'm fine 2011/12/12 20:33
    Oj mylą, i zdarza im się przegapić zapalenie :)
  • Kornelia 2011/12/13 09:38
    Wielkie dzięki za zaważenie mojego ulubionego mleka:)
    Mam mały problem: właśnie tego produktu nie mogę dodać do kalkulatora kalorii:( Pani Izabelo, możecie to sprawdzić???
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/12/13 09:43
    @Kornelia: Poprawione, dodawanie do kalkulatora dla mleka już działa. Dziękuję za zgłoszenie.
  • @Dorota
    Filtrowanie-tu chodzi o usuwanie bakterii przez filtry pod zmniejszonym ciśnieniem - takie jakby zaciąganie(wsysanie) mleka przez filtr - zmniejszone ciśnienie panuje w tej części gdzie znajduje się mleko przefiltrowane - to po to żeby szybciej przechodziło przez filtr, jest ono jakby zasysane z komory mleka nieprzefiltrowanego, śmietankę uzyskuje się poprzez wirowanie mleka surowego i to zanim zostanie ono poddane jakiejkolwiek obróbce, oczywiście najpierw następuje pobranie próbek mleka i zbadanie ich ;-) Dietetyka i technologia żywności to dwie najbardziej pasjonujące nauki świata! :-)

    Pozdrawiam! :-)
  • Witam, a co sądzicie o, często spotykanym ostatnio, anty-mlekowym podejściu do życia. Że niby kazeina szkodzi, zabija a mleko jest wytworem złym i nie przystosowanym do spożywania przez ludzki organizm??
  • Pani Izabelo, czy w tym artykule jest jakies ziarno prawdy - http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf061972e ?? Jesli tak to chyba pozegnam sie z wiekszoscia nabialu, bo w koncu tez zawieralby duzo estrogenow - przeciez powstaje z mleka... :O
  • Czy kolacja herbatniki plus Mleko jest ok?
  • zartujesz?
    jest bardzo nie ok
  • Jeszcze odpowiedz dlaczego?
    Ostanie pytanie, jajeczko gotowane na kolacje musi być ok ;)?
  • TRolo, ekspertem nie jestem, ale "herbatniki plus mleko" to wg mnie, jak i haruki, zły pomysł. Herbatniki to węglowodany proste i tłuszcze trans. Mleko jest wartościowe, ale niektórych może boleć po nim brzuch. W tym zestawie brak warzyw lub owoców (powinny być w każdym posiłku, aby się nie zakwasić, choć owoce nie są polecane w kolacji, lepsze warzywa). Dużo lepszym "kolacjowym" zestawem jest np. twarożek ze świeżymi warzywami (papryka, pomidor itd.) plus chleb graham ze słonecznikiem. Jajka też są ok, ale te na twardo są ciężkostrawne. Lepiej jajecznica na grahamce i jakieś warzywka. Opcji jest wiele. Oczywiście jak czasem zjesz herbatniki i popijesz mlekiem nie umrzesz, nie roztyjesz się, nie rozchorujesz. Po prostu będzie to mało wartościowy posiłek.
  • Dzięki Kitek, dało mi to troche do myślenia.
  • [komentarz usunięty ] – proszę o komentarze dotyczące mleka. Izabela
  • [komentarz usunięty ] – proszę o komentarze dotyczące mleka. Izabela
  • A jaka jest roznica kaloryczna miedzy mlekiem zimnym, a cieplym, goracym? Czy pozostaje taka sama?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/31 12:08
    @Dalia: Niesamowite, skąd Ci przyszło na myśl takie pytanie ? Mam nadzieję, że żartujesz i nie bierzesz swoich wątpliwości na poważnie ?
  • Moim zdaniem mleko 2% jest najlepsze :) nie za wodniste ,ma smak :) A takie 0% to sama woda;p
  • Cholera, odkąd odkryłam smak mleka z herbatą, non-stop je do niej dolewam - dzisiaj poszło w ten sposób ok.3/4 litra... Żadna to zbrodnia, ale kalorie jednak lecą. Jakaś sugestia, jak się odzwyczaić tego nawyku?
  • nie kupować mleka ;)
    ja również niedawno odkryłam herbatę z mlekiem. nie lubię czarnej herbaty, ale zawsze ciekawiło mnie jak smakuje z mlekiem, aż wreszcie spróbowałam takiej wersji i bardzo mi posmakowało.^^
  • WiFiRiFi 2013/01/25 19:07
    @Pinka spróbuj herbaty Milk Oolong, ma lekko mleczny posmak (chociaż nie wiem jak to się ma do herbaty z mlekiem bo przyznam, że nigdy nie piłam), do tego jest zdrowa.
  • ja to mleko piję i moja ditetyczka radzła mi 2% mleko pić i do kawy zamiast ukochanego skondensowanego....ale cóż przyzwyczaiłam się i smakuje mi.Pijąc kawkę z 1 łyż.cukru+mleko=50 kcal.Dziękuję za ważenie,bo sama liczę kalorię dość skrupulatnie.
  • Nie umiałabym wypić niczego z mlekiem powyżej 0.5%. Po prostu nie znoszę jego smaku. Ale w sumie jestem za to wdzęczna, dzięki temu zaoszczędzam na dziennym spożywaniu tłuszczy i kalorii :)
  • Serio? 0,5 dla mnie troszkę jak woda, ale 1,5 w sam raz, a jak chcę troszkę delikatniejszy posmak, np. do kaszy manny, dolewam wody. Co do 2% to po prostu już się chyba odzwyczaiłam :)
  • Raz w zyciu piłam mleko prosto od krowy. która zreszta osobiscie doiłam u moijej babci. Nie wiem może jestem jakaś dziwna ale jak dla mnie było ochydne. Wypiłam bo nie chciałam robic nikomu przykroscie czy sie wywyższać ale dla mnie to ono smierdziało i wogóle było za tłuste. Zreszta nie mogłam pozbyc sie wrazenia że to mleko '' wyleciało '' ztej krowy. Ja tam wole takie kuppne mleko , co z tego że sztuczne
  • Po co piłaś jak ci nie smakowało? Ja bym od razu powiedziała że okropne, przecież robisz przykrość tylko krowie :P Ale pamiętam jak byłam mała i jeździłam na wieś do babci to zawsze jak szła doić krówkę, to musiałam lecieć za nią, żeby trochę podpić. Bardzo mi smakowało :) Jednak muszę się przyznać, że nie pamiętam już tego smaku, a babcia pozbyła się już mlekodajnych zwierząt i póki nie dorwę jakiejś krowy to jeszcze długo będę żyła zapomniawszy ten smak! ;)
  • Ja też piłem takie mleko prosto od krowy u cioci na wsi na wakacjach i przyznam że chętnie dorawłbym jakąś krowę (oczywiście w celu wydojenia)
  • Czy mleko może być przyczyną wzdęć? Ostatnio zauważyłam, że gdy wypiję więcej mleka (więcej to szklanka, bo zwykle piję je tylko do kawy), mam wzdęcie? Jak temu zapobiec?
  • A nie masz nietolerancji laktozy?
  • Hmmm, nie wiem. Od dziecka jadłam kaszki na mleku, budynie, snelke, ale dopiero teraz mam te wzdęcia. To trochę kłopotliwe :/
  • Hmmm, nie wiem. Od dziecka jadłam kaszki na mleku, budynie, snelke, ale dopiero teraz mam te wzdęcia. To trochę kłopotliwe :/
  • Pani Izabelo, czy mleko jest zdrowe? Są różne opinie, jedni twierdzą, że jest wręcz szkodliwe, a inni zalecają jego spożywanie. Czy lepiej zrezygnować z mleka i zastąpic innym nabiałem? I ostatnie pytanie: czy po podgrzaniu mleko zachowuje swoje odżywcze właściwości? Byłabym Pani bardzo wdzięczna za odpowiedź.
  • Niestety fakty nabiałowe i mięsne są przykre (delikatnie mówiąc):
    http://www.youtube.com/watch?v=t3DPCQjlanM
    v=t3DPCQjlanMhttp://wyborcza.pl/1,76842,14319879,Ignacy_Karpowicz_o_nowych_ksiazkach___jak_jesc_uczciwie.html?as=2
    http://www.akademiawitalnosci.pl/category/rownowaga-kwasowo-zasadowa/
    http://weganizm.blox.pl/2012/11/A-jajka-od-kur-z-wolnego-wybiegu-Przeciez-tym.html
    Kontrowersje:
    Według hinduskiego lekarza i propagatora wegetarianizmu Nand Kishare Sharmy, picie mleka jest szkodliwe dla ludzi po skończeniu okresu niemowlęcego. W swojej książce "Mleko - cichy morderca" twierdzi, że spożywanie mleka przyspiesza wszelkie choroby krążenia i zawały serca[5].

    Dr Frank A. Oski (The Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore) w swojej książce "Please, Don't Drink Your Milk" ("Proszę, nie pij mleka") opisuje szkodliwy wpływ pasteryzowanego krowiego mleka na ludzki organizm. Dr Fredric W. Pullen (otolaryngolog praktykujący w Miami na Florydzie) przed przystąpieniem do zabiegu, rutynowo przeprowadza eksperyment eliminacji nabiału z jadłospisu chorego. Wynik: "75% dzieci zdrowieje bez konieczności stosowania drenażu uszu". Dr Michael A. Schmidt w swojej książce "Childhood Ear Infections" ("Dziecięce choroby uszu") radzi wyeliminowanie z pożywienia nabiału jako pierwszego (a czasami jedynego) kroku w kierunku pozbycia się nawracających infekcji uszu u dzieci. Dr Christiane Northrup w książce "Women's Bodies, Women's Wisdom" pisze, że spożywanie produktów mlecznych ma związek z licznymi schorzeniami kobiecymi, takimi jak chroniczne upławy, trądzik, bóle menstruacyjne, włókniaki, czy chroniczny rozstrój jelit[6].

    Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko z wyjątkiem mleka matki, a dla człowieka, który jest w stanie przyjmować pożywienie stałe, szkodliwe jest każde mleko. Udowodniono naukowo, że koty, które karmione są krowim mlekiem żyją o połowę krócej niż te, które nie były nim karmione w ogóle. Koty karmione krowim mlekiem zapadały na "ludzkie" choroby: artretyzm, łysienie, utrata zębów, marskość wątroby, choroby degeneracyjne mózgu i rdzenia kręgowego[7].
  • Ile kalorii ma mleko kobiece? takie z cycka
  • Shellerini, nie mam pojęcia po co Ci takie dane.
    Nie da się tego jednoznacznie określić, ponieważ zawartość tłuszczu w mleku kobiecym jest zależna od diety matki i waha się w znacznym stopniu.
    Zawiera mniej białek (1,2%-kobiecie, 3,3%-krowie) i mniej laktozy (4,8%, krowie zawiera 7%)
    Mleko kobiece zawiera inne tłuszcze, więcej NKT (linolowy, alfa-linolowy) a krowie głównie nasycone kwasy tłuszczowe
    Dane pochodzą z "Propedeutyki pediatrii" Stanisława Nowaka
  • Ja tam uwielbiam mleko, często jem z ryżem brązowym albo kaszą gryczaną, chociaż dla mnie najlepsze z płatkami owsianymi, do tego orzechy i łyżeczka kakao, ewentualnie rodzynki :) i pycha śniadanko!!! Jak dla mnie mleko, to samo zdrowie.
  • Anyatasha 2014/12/28 15:41
    Na własnym przykładzie mogę stwierdzić, że mleko jest szkodliwe - odstawiłam mleko na parę miesięcy - zniknęły problemy z cerą, problemy żołądkowe, uczucie ociężałości, Od pewnego czasu włączyłam je do diety, bo nie ukrywam, uwielbiam mleko, zwłaszcza kawę z dużą jego ilością i problemy wróciły. Do tego czuję się często napuchnięta, jakby woda mi się zatrzymywała
  • Anyatasha, każdy reaguje inaczej na różne produkty. Nie można powiedzieć, że coś jest szkodliwe, bo jednej osobie po tym źle.
  • Anyatasha, na własnym przykładzie mogę stwierdzić, że mleko nie jest szkodliwe, bo piję ogromne ilości i nic mi nie dolega. Where is your god now? ;D
  • Dokładnie tak jak pisze @Kitek . Każdy reaguje inaczej, ja piję mleko od dzieciństwa, codziennie, nie było i nie ma takiego dnia u mnie bez mleka. To najlepsze źródło wapnia dla naszych kości, wapń z mleka jest najlepiej przyswajalny.. Rozumiem oczywiście, że dla niektórych mleko może być szkoldliwe, może organizm po prostu nie toleruje czegoś co się znajduje w mleku. Nie można jednak jednoznacznie stwierdzić, że mleko jest złe :) Pozdrawiam !
  • jolaaloj 2015/01/07 20:03
    Uwielbiam zimne mleko. Takie ze szklanych butelek.np Robico . Albo z mlekomatu ,mam po drodze do pracy. Albo z Radomska , takie filtrowane. Ktoś mówił o braku konserwantów . Nie wiem tylko ,dlaczego niektóre,,mleka" po dłuższym czasie ciągną się jak gluty i czuć w nich gorycz. ? Tego nigdy , nigdy nie było w wiejskim mleku..Moi dziadkowie dożyli 90 z hakiem a mleko plus chleb to podstawa ich wyżywienia .
    Szkoda mi tych ,którzy nie tolerują go ,ale niech nie robią fermentu. Całe pokolenia dzieci mądrych i zdrowych wychowuje się na wsi na mleku
  • maniaczkamleka 2015/01/07 20:12
    Uwielbiam zimne mleko , robico takie w szklanej butelce. Pochodzę ze wsi , gdzie najmądrzejsze i najzdrowsze dzieci wychowały sie na krowim mleku , najpierw je rozcieńczano a potem już nie . Najwybitniejsi przedstawiciele polskiej nauki i biznesu , pili butle mleka z manną . Ja osobiscie uwielbiam z płatkami kukurydzanymi i owsianke z mlekiem rankiem zimą . Dziadkowie dożyli 90 plus na chlebie i mleku.
  • O jezu nie przesadzajmy, że wsiowe dzieci pijące tłuste mleko są takie zdrowe i mądre. Już niejeden lekarz mówił, że krowie mleko jest wartościowe dla cieląt a nie dla ludzi i że człowiek praktycznie nie przyswaja wapnia z mleka krowiego. Ale jak mniemam wychowałaś się na tłustym mleku i to ty reprezentujesz tę elitę intelektualną? Osobiście nigdy nie lubiłam tłustego i ciepłego mleka prosto od krowy, w przeciwieństwie do silnych i mądrych cieląt :)
  • Też jak byłam mała to piłam mleko prosto od krowy, a do mądrych nie należę :D
  • maniaczkamleka - właśnie widać jaka mądra wyrosłaś na tym mleku ;D mleko jest dla cielaków nie dla ludzi.
  • karol.ina 2015/07/27 19:50
    230g to ile ml?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/27 20:10
    @karol.ina: W tym przypadku można uznać 230 ml.
  • Czy podgrzane mleko ma mniejsza kalorycznosc?
  • Ja od zawsze kochałam mleko. Jak kanapka to z serek żółtym, na kolację kasza manna na mleku, do śniadania kakao z mlekiem, wszelakie słodkie jogurciki - oto moi faworyci jedzeniowi z dzieciństwa. Od dziś wyzwanie - luty bez mleka i jego przetworów. Ostatnio naczytałam się o szkodliwości mleka. Chcę spróbować zrobić sobie od niego wolne i zobaczyć, czy poczuję się lepiej. Liczę, że po miesiącu mój trądzik się zmniejszy (teoretycznie w moim wieku najsilniejsze uderzenie trądziku powinnam już mieć za sobą... Teoria...:/). Jeśli są wśród was tacy, którzy mleka nie piją i dzięki temu odczuli jakieś zdrowotne korzyści - piszcie! Chcę więcej motywacji, aby przetrwać najtrudniejszy czas "odstawienia" :)
  • *serem a nie serek oraz Was a nie was :)
  • W młodości spożywałem duże ilości mleka , najbardziej lubiłem kożuchy ;-) . Nigdy nie miałem trądzika , należę do tej grupy Europejczyków którzy nie mają problemów z trawieniem mleka . Nie straszna mi kazeina jak i tzw cukier mleczny :-) .
  • @Surykatka, od małego piłam ogromne ilości mleka, jeszcze do niedawna było to około 5l tygodniowo, nie licząc innych przetworów mlecznych.
    Miałam detox od mleka i mięsa, zalecony przez panią dermatolog, jednak na cerę nie pomógł. Nie miałam nigdy problemów z trawieniem mleka, więc odstawiłam tylko ze względu na jakieś skórne niedoskonałości i nie zauważyłam większej zmiany. :)
  • Ijon - szczęściarz :) Niestety każdy dermatolog (a już kilku odwiedziłam na przestrzeni lat) powtarza to samo - odstawić nabiał. Każdy, kozi też. Więc musi mieć to jakiś związek.
  • .missmurder. - będę testować. Ale to mleko to moja już chyba ostatnia nadzieja. Wszystkie leki od 4 dermatologów zawiodły... :( Generalnie mam alergię na medykamenty dermatologiczne...
  • Surykatka
    Nawet kozi ! Smuteczek :-( .
  • Surykatka
    Alergia pokarmowa ? .
  • Moja alergia pokarmowa dotyczy obecnie jedynie orzechów niektórych. Natomiast po maściach od dermatologów i innych różnych kosmetykach bywa ciężko - wysypki, czerwone, piekące plamy na twarzy. Uprzejma pani dermatolog powiedziała, że najwyraźniej maści na trądzik nie są dla mnie...
  • Surykatka
    Próbowałaś z nierafinowanym olejem kokosowym ? .
  • Może odczulanie w bicom ?.
  • Rezonans magnetyczny dzięki niemu pozbyłem się kataru siennego , skutecznie ! .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/03 06:52
    Moi Drodzy, temat mleka zaczyna wychodzić Wam spod kontroli... Proszę o powrót do tematu.
  • Domii_nika 2016/02/03 08:37
    @Surykatka mi też dermatolog kazała odstawić mleko. a dodatkowo jeszcze gluten. Niestety nie pomogło. I dobrze, że to nie od nabiału bo nie mogę bez niego żyć :D Na trądzik pomógł mi Izotek, zresztą pomaga każdemu jednak to leg dużego kalibru...
  • Izotek odpada (poważne przeciwwskazania zdrowotne), a rezonans magnetyczny, cóż, boje się, że to jakieś oszustwo...

    Ale ogólnie ostatnio czytając o tym mleku i trądziku, naczytałam się też, że samo mleko i nabiał może mieć wpływ kancerogenny na ludzki organizm, co podobno zostało dowiedzione naukowo... Nie wiem jaka jest prawda, ale będę próbować wytrzymać jakiś czas bez mleka i zobaczę, jak efekty...
  • Surykatka
    Sam na sobie przetestowałem Bicom i działa . W wieku nastoletnim byłem uczulony na pyłki kwiatów i zbóż a i dodatkowo szczególnie na komosę . Po kilku zabiegach jeszcze w połowie lat dziewięćdziesiątych ten problem znikł z mojego życia .
  • Jak przez pewien czas nie piłam mleka i większości produktów nabiałowych, tak teraz nie ma dnia bez nich. Szklanka mleka do kanapek na słodko bądź gorzkiej czekolady, pycha!
  • @Surykatka
    Ja odstawiłam z miesiąc czy dwa temu mleko i trądzik naprawdę widocznie się zmniejszył a właściwie go nie ma tylko na razie walczę z drobnymi przebarwieniami po trądziku - używam teraz mleka bez laktozy i jest okej, ser żółty, twaróg jem w mniejszych ilościach i nie pogorszyło to stanu skóry więc spróbuj może tego mleka bez laktozy i może też zauważysz różnice

    Co do mleka - nie ważne ile ma kalorii bo jest tak pyszne że nie ma opcji bym z niego zrezygnowała ale dziękuję za ważenie :)
  • Czy spożywanie mleka i przetworów mlecznych jest zdrowe?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/01/22 08:30
    @Patrick postawiłeś bardzo ogólne pytanie. Doprecyzuj proszę, z czego wynikają twoje wątpliwości.
    Na takie pytanie zawsze pada odpowiedź: to zależy! Od czego zależy? Od tego:
    czy tolerujesz laktozę,
    czy nie masz alergii na białka mleka krowiego,
    czy cierpisz na choroby autoimmunizacyjne itd.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę