Mleko kozie

Szklanka mleka koziego waży 240 g.

  100g na zdjęciu (240 g)
Energia 53 kcal 127 kcal
Białko 3,2 g 7,7 g
Tłuszcz 2,5 g 6,0 g
Węglowodany 4,5 g 10,8 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Mleko kozie kalorie w 100g: 53kcal

Zobacz więcej: 240g szklanka mleko kozie

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.20

Ważenie dodano: 2011.02.20 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Danmis

Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • W czym jest lepsze takie mleko kozie od mleka krowiego? Bo z tego co sobie porównałam to oba mają tyle samo białka, na którym najbardziej mi zależy, z racji tego, że jestem wegetarianką...
  • @nimfaa mysle ze swoja innosc mleko kozie zawdziecza smakowi, a dla niektórych jest to alternatywa dla krowiego mleka bo np. moja siostra nie moze pic krowiego. jak zalezy ci na bialku to polecam chudy twarog lub shaky z odzywek dla kulturystów. z tych odzywek mozesz uzupelnic bialko
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/21 12:58
    Według danych literaturowych, obecnie mleko kóz większości ras posiada skład zbliżony do mleka krowiego.
    Ogólna zawartość białka oraz poszczególnych aminokwasów tworzących białko (włączając egzogenne (niezbędne) czyli takie, które musimy dostarczyć organizmowi wraz z pożywieniem, ponieważ samodzielnie nie potrafi ich syntetyzować) w mleku kozy i krowy jest bardzo zbliżona.
    Faktem jednak jest, że wzajemne proporcje tych aminokwasów w białku mleka koziego są bardzo korzystne z punktu widzenia odżywiania - szczególnie dzieci.
    Mleko kozie odznacza się także nieco większą zawartością białek serwatkowych (albumin i globulin). Mleko to charakteryzuje się również większą zawartością aminokwasów siarkowych (metionina). Aminokwasy te są niezbędne dla prawidłowego metabolizmu oraz rozwoju młodego organizmu.
    Zbadano, że białko mleka koziego jest szybciej i łatwiej trawione, a jego aminokwasy w wyższym stopniu przyswajane. Znajdujące się w przewodzie pokarmowym enzymy, łatwiej rozkładają mleko kozie, gdyż powstający w żołądku skrzep tego mleka jest bardziej miękki, drobnoziarnisty i delikatniejszy. Dlatego osoby mające problemy z przyswajaniem mleka krowiego bardzo często bez problemów trawią białko pochodzące z mleka kóz. Głównym białkiem mleka krowiego jak i koziego jest kazeina. Białko to w mleku kóz nie zawiera lub zawiera znacznie mniej pewnej frakcji, co umożliwia osobom ze skazą białkową spożywanie tego mleka bez niebezpieczeństwa wystąpienia zaburzeń alergicznych.
    Osobiście, pod względem smakowym zdecydowanie bardziej preferuję mleko oraz przetwory kozie. Ale zauważam też różnicę w smaku pomiędzy mlekiem zakupionym w sklepie, a od gospodarza. No, ale tą różnicę zapewne odczuwa się również w przypadku mleka krowiego.
  • Dziękuję za wyczerpującą informację :) Przyda się, bo fakt faktem niezbyt mi "wchodzi" zwykłe mleko, zazwyczaj mnie mdli, nawet owsiankę robię na wodzie:) Będę musiała wypróbować czy z tym będzie inaczej :)
  • czarna6kijana 2011/02/22 07:45
    Ja akurat zupy mleczne wolę gotować na mleku krowim, jestem do niego bardziej przyzwyczajona. Mleko kozie lubię wypić czasem na zimno. Natomiast jeśli chodzi o sery, to te z mleka koziego smakują mi najbardziej
  • Człowiek nie powinien pić mleka i jeść jego przetworów ze względu na dużą ilość białka, a także na zawartość hormonów, środków ochrony roślin i innego badziewia. Ludzie dzisiaj są ogarnięci jakąś fobią braku białka. Prawda jest taka, że dorosły człowiek potrzebuje go w takich ilościach w jakich znajduje się np w jakiś 2 kg owoców/warzyw. Poza tym niedobór białka jest nieszkodliwy dla zdrowia, bo organizm umie "przerobić" tłuszcz na białko tak jak umie węglowodany na tłuszcz. Szkodliwy jest natomiast nadmiar białka, który powoduje grubienie tętnic i naczyń włosowatych, a w konsekwencji niedotlenienie komórek. Sam nie umiem wyeliminować go ze swojej diety, ze względu na smak oczywiście. Za to przynajmniej jestem świadomy tego co spożywam.
  • I'm fine 2011/08/27 21:16
    Frozy, nie, tłuszczu nie da się przerobić na białko, niektórych aminokwasów organizm sam nie wyprodukuje. No, chyba, że możesz powołać się na jakieś badania naukowe, w ktorych by udowodniono, że organizm tłuszcz przerabia na białko. Wszyscy byliby bardzo zaciekawieni.
  • Mleko ma niby duża zawartość białka? :D niecałe 8g to wg Ciebie dużo? Moim zdaniem bardzo mało :P
  • I jeszcze jedno - co w takim razie polecilbys kulturystom chcacym "urosnac"? Kilka kg warzyw i owoców?
  • czy mleko z gospodarstwa prosto od kozy jest kaloryczniejsze? Jeśli tak, to ile?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/30 09:49
    Według danych literaturowych, zawartość tłuszczu w mleku "prosto od kozy" wynosi przeciętnie od 3 do 6 %. Ostateczna zawartość będzie zależna między innymi od rasy kozy, pory roku, pożywienia.
    Zadzwoniłam do producenta zważonego powyżej mleka i Pani z działu jakości poinformowała mnie, że według regularnie przeprowadzanych badań laboratoryjnych, zawartość tłuszczu w mleku uzyskanym prosto od kozy waha się w granicach 3,5 - 6,5 %.
  • Bardzo dziękuje za odpowiedź :)
  • Degustator 2014/01/03 21:55
    Kozie Mleko jest bardzo smaczne i zdrowe. Koza jest bardzo czystym zwierzęciem w porównaniu do krowy.
  • olsenopodobny 2014/02/20 00:29
    A tam w wykresie składu produktu jest 3%+3%+5%+90%=101 :)
  • Screalieve 2014/03/10 13:31
    Jeśli ktoś mieszka na wsi i ma domowe, świeże mleko właśnie prosto od kozy, to jaka będzie różnica w kcal?
  • Czy takie mleko mogą pić osoby z nietolerancją laktozy? Przeczytałam w jednej książce, że laktoza znajduje się w mleku wszystkich ssaków, więc jak to jest z tym mlekiem kozim?
  • a jak smak ? co sadzicie o dodaniu do kawy?
  • Dla mnie kozie mleko jest ohydne. Jak kupiłam na sprobowanie, to dużą część musiałam wylać, bo nie byłam w stanie wypić, nawet w kawie je czułam.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/16 13:09
    @Screalieve: odsyłam do tego komentarza: http://www.ilewazy.pl/szklanka-mleka-koziego#komentarz-12658.
    @healthy: Warto wiedzieć, iż laktoza to cukier, który występuje w mleku wszystkich ssaków. "Czy takie mleko mogą pić osoby z nietolerancją laktozy?" Przede wszystkim, będzie to zależeć od postaci nietolerancji oraz aktywności laktazy (enzymu rozkładającego laktozę). Są osoby, które nie tolerują najmniejszej ilości laktozy, ale są też takie, które mogą jednorazowo spożyć około 5 - 10 g laktozy, co odpowiada na przykład 100 - 200 ml świeżego mleka koziego. Jest to kwestia bardzo indywidualna. Osobiście uważam, że osoby, które mogą przyjąć jednorazowo pewną dawkę laktozy - wybierały fermentowane napoje lub przetwory mleczne.
    @MalyKsiaze: "a jak smak ?" Mleko kozie posiada swój charakterystyczny, specyficzny zapach i smak. Myślę, że najlepiej samodzielnie przekonać się osobiście, czy jesteśmy zwolennikami czy przeciwnikami tego aromatu. Ja zdecydowanie należę do pierwszej grupy :)
    "co sadzicie o dodaniu do kawy?" Od czasu do czasu lubię wypić cappuccino z kozim mlekiem. Kupuję wówczas o zawartości tłuszczu 3,8, ponieważ lepiej się spienia i według mnie ciekawiej smakuje.
  • Jako dziecko piłam zawsze mleko prosto od kozy i muszę powiedzieć że jest na prawdę dobre ;p pomimo alergii na mleko, kozie mogłam pić bez żadnych skutków ubocznych
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/20 14:43
    @woddy: Miałam okazję dwa, może trzy razy konsumować mleko prosto od kozy - jeszcze ciepłe ;) Bardzo mi smakowało.
  • u mnie w pracy biegająś kozy! ale ja durna! wydoje jąkąś i spróbuje!a co!
    ciekawe jakie wartości odżywcze ma takie ciepłe mleko bezpośrednio "z cycuszka" :)
    chociaż za krowim to nie przepadam...

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę