Nasiona annato

Szklanka nasion annato waży 170 g.

  100g na zdjęciu (170 g)
Energia 99 kcal 168 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 28,0 g 47,6 g
Cukry proste 21,0 g 35,7 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Nasiona annato kalorie w 100g: 99kcal

Zobacz więcej: szklanka nasiona annato 170g

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.27

Ważenie dodano: 2016.10.25 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Informacje: Żelazo: 9,72 mg / 100 g.
Producent: De Care Group

Mamy 3 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Do czego to służy, jakie ma zastosowania?
    Ogólnie z tego co wiem, annato używane jest jako barwnik; można by tym zabarwić np. ryż podczas gotowania?
    A czy taki produkt ma jakieś wartości zdrowotne?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/27 13:03
    O tym, że annato to barwnik (wykorzystywany w przemyśle spożywczym między innymi do barwienia masła) dowiedziałam się kilkanaście lat temu uczęszczając do technikum o profilu żywieniowym.
    Jednak bezpośrednio zetknęłam się z tym surowcem dopiero po jego zakupie. Nie czytając żadnych dodatkowych informacji, skorzystałam ze sposobu wykorzystania zasugerowanego przez producenta i tu się natknęłam za pierwszym razem ;)
    Na etykiecie znajduje się informacja: "Aby zabarwić 1 filiżankę ryżu lub warzyw dodaj do nich 2 łyżki gorącej wody, zmieszanej z połową łyżeczki nasion". Tak uczyniłam. W sumie to nawet myślałam, że te nasiona ulegną rozpuszczeniu w tej gorącej wodzie ;) Użyłam już gotowego ryżu i efekt był znikomy. Dopiero gdy czynność powtórzyłam gotując ryż wraz z odcedzoną wodą uprzednio wymieszaną z nasionami - uzyskałam żółto - brązowe zabarwienie ugotowanego ryżu. Efekt bardzo subtelny, ale być może dlatego, że wykorzystałam ryż pełnoziarnisty: http://www.ilewazy.pl/lyzka-ryzu-pelnoziarnistego. Nie miałam w domu białego, jedynie jeszcze czerwony i dziki, gdzie użycie barwnika z wiadomych względów absolutnie nie miałoby sensu.
    Producent podaje: "Twoje potrawy nabiorą wyrazistego smaku". Zapach i smak był bardzo, bardzo subtelny, wręcz niewyczuwalny. Może w przypadku innego sposobu wykorzystania bądź przy użyciu innych produktów ta cecha się uwidacznia.

    @Tvk_91: "Do czego to służy, jakie ma zastosowania?" Na opakowaniu znajduje się informacja, że można użyć do zabarwienia ryżu, warzyw, mięsa (smażąc najpierw nasiona na tłuszczu, a później surowiec mięsny), serów, wyrobów cukierniczych, masła, wędzonych ryb.
    "A czy taki produkt ma jakieś wartości zdrowotne?" Nasiona zawierają między innymi antyoksydanty (substancje przeciwutleniające), jednak biorąc pod uwagę fakt w jakich ilościach spożywa się ten surowiec nie ma to praktycznie znaczenia żywieniowego.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/27 14:51
    W nawiązaniu do poprzedniego komentarza - myślę, że warto jeszcze dodać następującą informację.
    Według autora pracy poglądowej: Nadwrażliwość na dodatki do żywności Krzysztof Buczyłko Alergologia Polska -
    Lipiec-wrzesień 2016:
    "Annatto (E160b) może powodować reakcje alergiczne, w tym anafilaksję oraz pokrzywkę lub obrzęk Quinckego. Istnieją dowody na IgE-zależną reakcję z naturalnym barwnikiem annato w serach."

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę