Nasiona soi

Szklanka nasion soi waży 180 g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 426 kcal 767 kcal
Białko 34,3 g 61,7 g
Tłuszcz 19,6 g 35,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,8 g 5,1 g
Węglowodany 17,0 g 30,6 g
Błonnik 15,7 g 28,3 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Nasiona soi kalorie w 100g: 426kcal

Zobacz więcej: 180g szklanka soja Nasiona

Ostatnia aktualizacja: 2017.03.30

Ważenie dodano: 2010.08.23 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • A ta szklanka to jaką pojemność ma około ? :-)
  • szklanka to szklanka, 250ml
  • Hm , to coś mi sie dziwne wydaje że w 250ml aż 180g nasion się mieści, no ale zaufam. Szkoda tylko ze wczoraj zjadłam nawet trochę wiecej takich orzeszków sojowych , ale niewaaażne , ważne że zdrowe xDDD
    Dzięki za zważenie ;-)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/25 13:12
    asi: orzeszki sojowe są lżejsze od nasion soi i w związku z tym będą posiadały inną masę w szklance.
    Rzeczywiście, spożycie w ciągu doby ponad szklanki orzeszków, wiąże się z obciążeniem żołądka i wprowadzeniem bardzo dużej ilości kcal z białka, tłuszczu i węglowodanów (100 g orzeszków sojowych to ok. 430 kcal)
    Są bardzo zdrowe (jeżeli nie posiadamy przeciwwskazań do ich spożywania - alergia, nietolerancja), ale bardziej racjonalnym rozwiązaniem żywieniowym, byłoby dodawanie ich codziennie w niewielkiej ilości do innych potraw, np. posypując nimi danie.
  • Tak też robię. Znaczy to są moje orzeszki sojowe, które są po prostu zwykłymi ziarnami soi podsmażonymi bez tłuszczu na teflonie , dlatego masa chyba pozostaje jednak taka sama ; - )

    Raz na jakis czas mi tak odwali i zjem ich za dużo, cóż, taki mój urok :D
  • a myslicie,że jakby podprażyć cieciorkę to też będzie smaczna?;)
  • kurde coraz czesciej to widze, wiec spytam - czy to prawda, ze soja zawiera estrogeny, albo "cos", co dziala podobnie?
  • Parę tygodni temu koleżanka, która studiuje położnictwo dała mi książkę, w której było o ojcach - wegetarianinach. Soja znacznie obniża poziom testosteronu, więc mężczyźni starający się o dziecko powinni ją odstawić jakiś czas przed. To musi być prawda, bo kraje azjatyckie (Japonia, Korea) mają wiele produktów z przetworzonej soi i tamtejsi mężczyźni mają delikatniejszą cerę niż europejczycy, a także... najmniejsze członki na świecie (nikogo nie krzywdząc). Niestety, to prawda.
    Tak więc logicznie rzecz biorąc: tak, to prawda.
  • @girlie: Chińczykom widać ani rozmiar ani soja nie przeszkadza.
  • Czyli raczej ogranicze sie do litra mleka sojowego na tydzień, a resztę przetworów sobie odpuszcze :| szkoda. @girlie jak teraz o tym myśle, to masz racje, Azjaci są tacy "delikatni" (dla mnie to zaleta ;) ). Pozatym w tajlandii tez je sie duzo soi i pełno jest tam lady-boy'ow, czasem nawet dużo ladniejszych od "normalnych" dziewczyn... I jeszcze sporo panów zmienia tam płeć...
  • Chciałabym się dowiedzieć, jak Pani Izabela się odnosi do soi. W ostatnim czasie też zdarzało mi się jeść produkty sojowe, ale spotkałam się z wieloma niezbyt pozytywnymi opiniami o tejże.
  • Dla mnie też to zaleta, haruka :)
    Nawet są bary w Japonii, w których mężczyźni przebierają się za kelnerki (strój, makijaż, depilacja, it.), a klienci często nie mają pojęcia, że to nie kobiety. A osobiście uwielbiam Azję.
    Inna kwestia jest taka, że pewne produkty są robione z soi genetycznie modyfikowanej. Dlatego wybieram te, które na opakowaniu mają napis "GMO Free" albo w stylu "Wyprodukowano z soi niemodyfikowanej genetycznie". Żywność modyfikowana jest pozbawiona cennych minerałów i ujmę to tak, że zawsze w niej pozostaną jakieś chemiczne związki. Amerykańskie fast foody robione są z takowych od dawna, a ludzie cierpią na nadwagę spotęgowaną dodatkowo przez GMO. Na internecie można spokojnie poczytać o wadach GMO.
  • Dziewczyny, piszecie o czymś, o czym macie blade pojęcie. Znam osobiście ze 30. Japończyków (ich żony i dzieci też), bardzo dobrze znam ich kulturę i zwyczaje.
    To są normalni mężczyźni, tyle, że innej rasy. Różnice w wyglądzie i zachowaniu, z pewnością nie wynikają ze spożywania przez nich większej ilości soi!
    @girlie: Jak wszędzie, tak i w Japoni znajdziesz ekscentryków, a barów tego typu więcej jest w Londynie. Chyba, że Londyńczycy też objadają się soją...
  • Coz, nie twierdze, ze "wina" za sposob bycia Japonczykow ponosi soja, ale moze w pewien sposob na nich wplywa... Zreszta pisalam o tajlandii - bylam tam 3 razy, za kazdym razem przynajmniej miesiac, wiec troche moge o tych ludziach powiedziec. Tam naprawde jest bardzo duzo transseksualistow (wiecej niz w Londynie zapewniam) i wlasnie lady-boyow.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/12/02 19:17
    Proszę o zakończenie tematu seksualności Azjatów i powrót do komentarzy w kontekście soi.
  • alekssssssandra 2013/12/07 17:42
    Co można zrobić z soi? Widziałam u siebie na rynku ziarna soi za 6zł/kg i myślę, czy opłacałoby się kupić.
  • Jak przygotować taką soję? Trzeba ją namaczać? Ile czasu gotować? Pytam tu, bo informacjom znalezionym w internetach nie ufam ;)

    Macie pomysły, z jakimi warzywami i dodatkami ją skomponować? Albo jakieś pasty na kanapki? Kupiłam pół kilo na targu, bo aż się do mnie uśmiechała, i teraz nie wiem, do czego ją wykorzystać ;)
  • Pytania moje są takie :
    - zakładając że chodzi tutaj o suche ziarno dlaczego jego kaloryczność na tej stronie wynosi 382 kcal gdy większość źródeł podaje około 446 kcal. Rozumiem że są różne jej odmiany w takim razie jak mam to określić, a może stosować jakąś (?) wartość uśrednioną ?
    - czy można ją jeść tylko gotując ( po uprzednim namoczeniu )
    - czy jest zdrowa czy nie , oczywiście rozumiem że z niczym nie można przesadzić
  • Czyli wychodzi na to, że ugotowana soja jest dwa razy cięższa od surowej? Stąd ta prawie dwukrotna różnica w kaloryczności (przy 100g) między surową soja a gotowaną ?
    No bo sama ilość dostarczanej kaloryczności nie zmienia się pod wpływem gotowania (tak ogólnie pytam)?
    Czy gotowanie produktów typu soja, ryż czy makarony w wodzie bez dodatków (w warunkach laboratoryjnych) w jakikolwiek wpływa na ilość kalorii. To znaczy jeśli wsypię produktu za 100 kcal w 100g (suchego) to otrzymam po gotowaniu np. 100 kcal w powiedzmy 180g ?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/03/30 08:43
    @fitacek Soja, strączkowe, makarony, kasze, ryż chłoną wodę w trakcie gotowania, dlatego zwiększają masę. Jest dokładnie tak jak napisałeś, kaloryczność nie zmienia się, masa rośnie. Niewielkie różnice w wartości odżywczej mogą wynikać z przechodzenia do wywaru (wody), ale są to zazwyczaj bardzo drobne różnice.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę