Szklanka rafinowanego oleju kokosowego

Olej kokosowy rafinowany

Szklanka rafinowanego oleju kokosowego waży 220 g.

  100g na zdjęciu (220 g)
Energia 900 kcal 1980 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 99,9 g 219,8 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Olej kokosowy rafinowany kalorie w 100g: 900kcal

Zobacz więcej: szklanka olej kokosowy 220g

Ostatnia aktualizacja: 2019.11.06

Ważenie dodano: 2015.10.04 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: olej kokosowy.
Informacje: Produkt rolnictwa ekologicznego. Produkt rafinowany, bezwonny.
Producent: Bio Food

Mamy 66 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Wybitny roślinny olej . Używam jako kremu po goleniu do rąk i ciała . Również robię z niego pastę do zębów . Oczywiście wspaniale nadaje się do smażenia mięska nawet schabowych szczególnie jeżeli ktoś nie lubi smalcu , ja lubię choć jego zamiennie też używam . Ma tylko jedną wadę jest dość drogi .
  • Jeszcze jedno smaruję nim swoją brodę ładnie się wtedy błyszczy :-) . Zresztą można ten olej stosować jako odżywkę do włosów . Składa się z niesamowitych kwasów tłuszczowych . jeden z nich kwas laurynowy znajduje się w kobiecym mleku .
  • Dla mnie ten olej może i ma jakieś zbawienne właściwości, ale za bardzo w nim czuć kokos. Posmak jest zdecydowanie zbyt mocny by używać go do czegokolwiek innego niż rzeczy typu curry z kokosem, które i tak już go zawierają.

    Ijon - moja matka jest dentyską, ortodontą i protetykiem stomatolgicznym, po Twoim wyznaniu z pastą do zębów czuj się zaproszony do pierwszej, a po usuwaniu do trzeciej z jej praktyk w przeciągu kilku najbliższych lat. Co do smarowania brody - nie lubisz chyba kobiet, bo nie ma wielu rzeczy, których nienawidzimy bardziej niż błyszczące tłuszczem owłosienie, a zwłaszcza twarzowe.
  • Airam
    Z tym błyszczeniem nie ma problemu , ten olej szybko się wchłania tak i we włosy jak i skórę , Z zębami nie mam problemów żadnych choć unikam past z fluorem ale ponoć właśnie dlatego , fluor jest bardzo toksyczny ! Odkąd myję ząbki olejem z kokosa zauważyłem że faktycznie ma działanie wybielające . Więcej dzięki niemu skończyły się moje problemy ze złuszczającą się skórą na łokciach .
  • Zresztą więcej można sobie poczytać np na http://www.arkadia-polania.pl/olej-kokosowy.php
  • obserwatorr 2015/10/05 06:27
    @Airam lobby dentystyczne ma to do siebie, że poleca pasty tak naprawdę szkodliwe dla zdrowia, więc niebrałbym osoby pracującej jako dentysta za wiarygodne źródło informacji apropo tego co dla zębów dobre.
    Problemy z zębami = więcej pieniędzy dla dentystów.
  • Czy jest to okej tliczony na zimno? Ja posiadam w swojej kuchni i lazience taki o twardej konsystencji przypominajacej smalec. Swietny do krewetek, kuchni tajskiej i egzotycznej.
    Airam mozna dostac tabu zupelnie bez posmaku czy zapachu kokosu.
    ljon ja rowniez uzywam go do pielegnacji swojej urody. Wcieram w skalp na godzinkie przed myciem wlosow. Czasem musze wlosy umyc dwa razy alé za to pozniej så blyszczace i gladkie. Ponadtto oleju uzywam do ciala, ust i dloni i dziala jak porzadny nawilzacz.
  • @zubikacja konsystencja oleju kokosowego zależy od temperatury, w jakiej jest przechowywany. W temperaturze pokojowej powinien być miękki i biały, im chłodniej tym jest twardszy, a im cieplej tym bardziej robi się płynny i przezroczysty.
  • Rozmawiając o oleju z kokosa należy pamiętać o tym że nie ma zdrowego życia bez naturalnych nasyconych kwasów tłuszczowych . Na pohybel producentom margaryny i innych mazideł , Tylko naturalne masło , smalec , słonina , podgardle i oleje roślinne !
  • @Airam olej kokosowy jest swietny do olejowania wlosow (nie obciąża) jednak czasami może puszyć więc trzeba uważać

    uwielbiam olej kokosowy :D
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • BlueNote oczywiscie, ze tak jest. Ja raczej gråten ciekawa czy Panstwo zakupili juz plynny produkt. Nie må to wiekszego znaczenia alé nadalby sie lepiej do moich miksow maseczkowych z jego udzialem:)
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2015/10/07 05:37
    Bardzo proszę o komentowanie zważonego produktu i jego właściwości. Komentarze nie dotyczące ważenia będą usuwane.
  • Åh jeszcze wyczytalam gdzies, ze lyzeczka oleju kokosowego na czczo oczyszcza organizm z toksyn oraz regeneruje watrobe
  • zubikacja
    Olej kokosowy działa i wewnątrz i na zewnątrz . To taki super food ! .
  • " oczyszcza organizm z toksyn " - no to faktycznie produkt może być przydatny dla osób konsumujących pokaźne ilości mięsiwa :>
  • * na czczo (gdzie jest przycisk edytuj? znowu będzie, że wycięłam z kontekstu ;( )
  • strawberry95 2015/10/11 14:29
    Ja swój olej kokosowy kupiłam jakieś 2 miesiące temu w biedronce, mniej więcej takiej samej wielkości opakowanie. Mimo trzymania w szafce jest zbity jak mydło. W smaku nie czuję za bardzo kokosa. Używam go do smażenia każdej potrawy od jajek sadzonych, placków, omletów do mięsa. Jestem bardzo zadowolona. I cena wcale nie jest taka duża. Ja wtedy zapłaciłam 8 złotych a nie zużyłam nawet połowy opakowania, więc to nie jest wygórowana cena. Z tego co pamiętam, kiedyś można było go trudno dostać, teraz jest dostępny w prawie każdym większym sklepie.
  • Najzdrowsze tłuszcze :
    1. Olej kokosowy
    2. Ghee
    3. smalec najlepiej wytapiany z podgardla
    4. olej z wątroby dorsza
    5. olej lniany
  • Właśnie na godzinę przed myciem nasmarowałem kokosowym tłuściochem włosy .
    Dla wtajemniczonych :
    Wal Niemca kokosem w łeb ! :-) .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/31 11:53
    @Airam: "Dla mnie ten olej może i ma jakieś zbawienne właściwości, ale za bardzo w nim czuć kokos."
    Powyżej zważony olej został poddany procesowi rafinacji, który powoduje, iż wyrób staje się bezwonny. Dopisałam przed chwilą tę informację.
    @Zubikacja: "Czy jest to okej tliczony na zimno?" Nie, ten olej został poddany procesowi rafinacji (w skrócie - procesowi oczyszczania).
    @zubikacja: "czy Panstwo zakupili juz plynny produkt" Olej kupiłam 18.08 przezroczysty i o płynnej konsystencji. W połowie września zaczął zmieniać swoją konsystencję w kierunku stałej.
  • Pani Izo, wiem, że to głupie pytanie, ale co by się stało gdybym wypijała przez miesiąc codziennie szklankę oleju?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/13 19:13
    @dziwna: Nie będę ukrywać, że jestem bardzo zaskoczona Twoim pytaniem. Nigdy jeszcze nie spotkałam się z podobnym.
    Trudno jednoznacznie określić, jak konkretnie zareagowałby Twój organizm na wskazaną przez Ciebie ilość oleju.
    Przede wszystkim wydaje mi się wątpliwe, że Twój organizm przyjąłby taką dawkę w ciągu jednej doby, a co dopiero biorąc pod uwagę kolejne 30 dni...
    Jak widzimy z rozkładu makroskładników, dostarczyłabyś wówczas olbrzymią ilość tłuszczu i kcal. A gdzie miejsce na pozostałe makro i mikroskładniki w odpowiednich proporcjach względem zapotrzebowania organizmu ?
    Pomysł uznaję za nierozsądny.
  • Króliczę 2015/12/13 19:52
    Hmmm... czy taki *rafinowany* olej kokosowy posiada jakiekolwiek właściwości prozdrowotne? Czy nie jest po prostu czystym technicznie tłuszczem? Szczerze pytam, również w kontekście innych olejów rafinowanych, które chciałam kupić, ale myślałam sobie "po co, i tak nic ci to nie da".
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/16 15:14
    @Króliczę: "czy taki *rafinowany* olej kokosowy posiada jakiekolwiek właściwości prozdrowotne?"
    Pozwolę sobie zacytować fragmenty z publikacji: Wartość zdrowotna produktów kokosowych; Justyna Jessa, Kamil K. Hozyasz; Pediatria Polska, September–October 2015, Pages 415-423.
    "Proces rafinacji pozbawia produkt większość steroli, polifenoli, witaminy E i karotenoidów." "Niewątpliwą zaletą oleju kokosowego jest jego stabilność oksydacyjna". "Aktywność przeciwutleniające produktów kokosowych wiąże się z obecnością polifenoli i w przypadku oleju kokosowego takie właściwości ma tylko ten z pierwszego tłoczenia. Uważa się, że korzystniejsza z punktu widzenia wartości prozdrowotnej olejów jest ekstrakcja zimna, jednakże w części badań stwierdzono, że działanie przeciwutleniające oleju kokosowego jest silniejsze w przypadku jego ekstrakcji gorącej. "

    Moje osobiste zdanie jest takie, iż oleje tłoczone na zimno (myślę o wielu rodzajach) warto wykorzystywać ze względu na występującą w nich wartość odżywczą (w zależności od surowca będą to różne właściwości), a rafinowane (dobrać w zależności od punktu dymienia) zostawić do używania w trakcie przeprowadzania obróbki termicznej.
  • Króliczę 2015/12/19 20:29
    Pani Izabelo,
    dziękuję za odpowiedź, którą uznaję za bardzo zadowalającą (w dodatku popartą stosownym źródłem). W Google odpowiedzi są dość zróżnicowane... poszukiwałam więc wiedzy u osoby kompetentnej w tej dziedzinie - i nie zawiodłam się :)
  • Dla wszystkich zainteresowanych jaką ilość oleju z kokosa można zjeść dziennie 1g na 1 kg masy ciała . Choć niektórzy tubylcy zamieszkujący wyspy Oceanu Spokojnego zjadają dziennie nawet 200g ! Należy wziąć pod uwagę fakt że jednak spożywają mniej mięsa od nas. Sam przyrządzam z niego bardzo smakowity smalec do smarowania razowca .
  • Nie wiem kto konsumuje olej kokosowy na szklanki... czy mogę prosić o dodanie łyżki i łyżeczki ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/29 15:18
    @Anusa: "Nie wiem kto konsumuje olej kokosowy na szklanki"
    Mam nadzieję, że nikt nie konsumuje oleju kokosowego na szklanki ;)
    To ważenie przydatne jest na przykład w trakcie przyrządzania ciast bądź innych wypieków z jego dodatkiem. Ważenie łyżeczki znajduje się tutaj:
    http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-tluszczu-kokosowego
  • Hej, a ja mam do was takie pytanko, widzę, że olej kokosowy ma bardzo dużo kalorii. Wiele słyszy się o tym w sieci, że pomimo tego łatwo się go spala i tak naprawdę może pomóc w zrzucaniu kilogramów (źródło: http://naturalnemetody.pl/olej-kokosowy/ ). Czy ktoś może to potwierdzić na podstawie swoich doświadczeń?
  • Używam tego wynalazku od kilkunastu dni, i jestem zachwycona! :) Kupiłam rafinowany, smażyłam na nim sos pomidorowy, ziemniaki, panierowane tofu oraz curry z dynią; przy pomidorach trochę mi przeszkadzał lekki aromat kokosa, przy pozostałych potrawach sprawdził się idealnie.
    Część przełożyłam do pojemniczka i używałam jako krem do rąk; mimo że rafinowany, działał lepiej niż olej z makadamii który używałam dotychczas. Wczoraj kupiłam olej kokosowy tłoczony na zimno, i to jest dopiero odjazd! Intensywny zapach kokosa, bardzo przyjemny, jako krem świetnie się wchłania. Zapach ma tak kuszący, że skosztowałam, płatki kukurydziane maczane w takim oleju, i to jest mega smaczne :)
  • Tvk_91
    Używamy już od ponad dwóch lat z powodzeniem ! . Oprócz ghee i smalcu głównie na nim smażymy , oprócz tego świetnie nadaje się do smarowania stóp i okolic intymnych , bakterie wytępione żadnego zapaszku ! . Również wybiela zęby i można go stosować na katar i zapalenie gardła z powodu właśnie silnych właściwości aseptycznych .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/11/28 13:54
    Bardzo proszę o trzymanie się w komentarzach tematyki kulinarno-żywieniowej.
  • Barbara
    Pewnie zaraz usuniecie mój komentarz, ale trudno.
    Rozumiem wszystko, ale to już przesada. Najpierw notorycznie upominacie się, żeby komentarze odnosiły się tylko i wyłacznie do zważonego produktu, co jeszcze ostatecznie można zaakceptować. Ale teraz idziecie o krok dalej i nawet jeśli komentarze sa całkowicie adekwatne do ważenia to też Wam nie pasuje, dlatego że nie wpasowuja się w "tematykę kulinarno- żywieniową"??
    Proszę, zastanówcie się trochę, bo to już się robi niedorzeczne.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/11/28 19:49
    @Al Nie usuwamy komentarzy bez powodu, ale jednocześnie dbamy o merytoryczny przebieg dyskusji, stąd ta uwaga.
  • Jednym słowem by się nie narażać cenzurze ;-0 , CUDO .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/11/29 09:19
    @ljon Bardzo zależy nam na jakości tego serwisu, dlatego staramy się sprowadzać dyskusję na tory głównej jego tematyki. Prosimy (podkreślam to słowo) o to także naszych Użytkowników.
  • Kubusiek 2016/12/20 23:48
    Czy ktoś próbował korzystać z oleju kokosowego jako zamiennik masła i margaryny? (znalazłem takie info, że podobno warto na: http://naturaonline.pl/olej-kokosowy-opinie-wlasciwosci-zastosowanie)
  • Korzystam z oleju kokosowego od jakiegoś czasu i całkowicie zrezygnowałam z innych olejów. Cena rafinowanego jest na tyle przystępna, że można korzystać z niego na codzień, a smak jest niesamowity:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/10 17:17
    @Maja92: Zapewne chodziło Ci o olej nierafinowany, ponieważ proces rafinacji (oczyszczania) powoduje, iż w gotowym produkcie naturalne substancje lotne nadające mu charakterystyczny smak i zapach zostają utracone.
  • Ja korzystam zamiast masła, głównie po to, żeby chleb nie był w kanapce taki suchy. Rafinowanego, właśnie ze względu na brak smaku i zapachu, kokos w niektórych potrawach był nie do zniesienia. Smakowo nie do porównania, ale mnie w sumie już masło, zwłaszcza w sporych ilościach, nie smakuje.
  • kokokiki 2017/09/22 13:04
    jasne że warto ;) ale nie do wszystkiego pasuje, do szynki średnio pasuje mi smak kokosa ale np do nutelli albo i serka jak najbardziej
  • Odnosząc się do powyższej opini , uświadomcie sobie iż rafinowany olej kokosowy nie pachnie ani nie smakuję kokosem , stąd praktycznie nadaje się do wszystkiego w przeciwieństwie do np oliwy czy oleju rzepakowego . Jest neutralny choć konsystencją i topliwoscią podobny jest do smalcu .
  • Potwierdzam, rafinowany olej z kokosa jest bezsmakowy, bezzapachowy i bezbarwny. Praktycznie wszystko na nim smażę, jest bardzo wydajny i dobrze się smaży, nie przypala się
  • Marek1999 2018/02/13 20:27
    Z olejem kokosowym to bardzo fajna sprawa, że możemy używać zarówno do smażenia tak dla "zdrowia" jak również w dermatologicznych bardzo fajnie działa na trądzik u mnie pomógł po 2 miesięcznej kuracji
  • Radek111 2018/12/01 22:03
    Olej kokosowy nierafinowany ma dużo lepsze właściwości. Ostatnio w sieci pojawiło się wiele informacji, że olej ten jest niezdrowy czy to prawda??
  • Karolek, jest jeszcze przecież cukier kokosowy.
    Miaeś okazję coś takiego spróbować?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/03/11 08:30
    Na rozmowy o cukrze kokosowym zapraszam tu:
    http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-cukru-kokosowego
  • Olej kokosowy w kosmetyce jak najbardziej, ale w kuchni już raczej nie.
  • ciasteczko43
    Z kości na ości się odchudzasz , jeszcze jedna z obsesją na punkcie swojej wagi , za to zapatrzona też obsesyjnie w swoją urodę , wiesz ja nie lubię chudzielców , ma być porządne mięso smażone na oleju kokosowym lub smalcu do tego ciekawa surówka lub np mizeria na śmietanie , koniecznie gdyż jogurt to uznaję jako dodatek do innych dań oczywiście dobre ziemniaki gotowane w mundurkach , podane z prawdziwym masłem .
  • Lijon chyba troszkę przesadzasz. nie oceniajmy się nawzajem! niewiele o sobie wiedząc .bardzo proszę.Ocieniajmy produkty, ważenia -a nie siebie wzajemnie.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/11/04 08:34
    @MalyKsiaze dziękuję za te słowa, śmiało się pod nimi podpisuję.
  • MalyKsiąże
    Po twoim wpisie tak przypuszczam aczkolwiek nie odrzucam możliwości że się mylę , to nie jest moja kategoryczna ocena ciebie . Nie można pisać o jedzeniu bez pisania o ludziach , przecież to oni ją spożywają
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/11/05 08:23
    @Ijon ale wycinek z tego, co jedzą ludzie nie określa jakimi wartościami kierują się w życiu. Człowiek nie jest tym co je, człowiek to znacznie więcej.
  • Barbara
    Oczywiście że jest znacznie więcej , jedzenie , picie , oddychanie są bardzo istotną jego częścią , bez nich nie ma tego czegoś więcej , bo człowiek umiera . Ot take banalne stwierdzenie :-) .
  • Nawet jeżeli chcesz poznać ducha kultury danego kraju , nacji musisz koniecznie spróbować miejscowej kuchni . tubylców , lokalsów a nie żywić się w hotelowych czy specjalnie dla turystów przygotowanych restauracjach by jak najwięcej z nich zedrzeć -) . .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę