Płatki żytnie

Szklanka płatków żytnich waży 110 g.

  100g na zdjęciu (110 g)
Energia 362 kcal 398 kcal
Białko 6,9 g 7,6 g
Tłuszcz 3,2 g 3,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g 1,0 g
Węglowodany 71,0 g 78,1 g
Błonnik 11,6 g 12,8 g
Sól 1,7 g 1,8 g

Płatki żytnie kalorie w 100g: 362kcal

Zobacz więcej: 110g szklanka płatki żytnie

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2010.09.18 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 7 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • w czym one się róznią od płatków owsianych??
  • tym, że są z żyta a nie owsa :D
  • dziękuje za jasną i treściwą odpowiedź :D:D:D
  • Karolina 2012/06/21 21:41
    Hej, mam pytanie dotyczące płatków, przymierzam się do zrobienia własnego musli/granoli. Obawiam się jednak czy te wszystkie cudowne właściwości płatków, bakalii, orzeszków, miodu, nie ulegną 'zniszczeniu' przez wysoką temperature piekarnika ?
    Pozdrawiam :) Aaa.. strona jest wspaniała, bardzo ułatwia mi życie :) Dzięki !
  • @Karolina: zawsze domowa granola bedzie zdrowsza niż kupna, bo masz pewność z czego ja zrobisz. O ile płatki i orzechy są suche i w przeciwieństwie do świeżych produktów nie tracą tak wiele w piekarniku, o tyle miód już tak. Pamietaj jednak, żeby nie ustawiać temperatury zbyt wysoko, bo taką mieszankę bardzo łatwo przypalić. Wystarczy dosłownie 10-15 minut, przy czym trzeba ją chociaż raz przemieszać.
  • Karolina 2012/06/21 22:59
    A mogę prosić o jakiś przepis ? Bo wg tego, którym miałam zamiar się kierować, z 'mokrych' składników prócz miodu jest jeszcze mus jabłkowy i łyżka oliwy. Czas pieczenia wynosi natomiast 45 min do godziny.
  • @Karolina: ja robię mniej więcej, jak w tym przepisie http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/56,110783,10232441,Miodowa_granola__domowe_musli_,,12.html
    Zwykle jednak nie używam pestek dyni, bo rzadko udaje mi się kupić naprawdę świeże i smaczne. Najbardziej lubię migdały i orzechy włoskie, często dodaję je zmielone, wtedy idealnie oblepiają płatki.
    Wszystkie dodatki można dodać dowolnie, trzymając sie jedynie proporcji. Początkowo mieszanka wydaje się za sucha i nie dająca się pomieszać, ale z pewnością się uda :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę