Popcorn

Szklanka samodzielnie uprażonego popcornu (bez dodatku tłuszczu) waży 8g.

  100g na zdjęciu (8 g)
Energia 387 kcal 31 kcal
Białko 12,9 g 1,0 g
Tłuszcz 4,5 g 0,4 g
Węglowodany 77,9 g 6,2 g
Błonnik 14,5 g 1,2 g

Popcorn kalorie w 100g: 387kcal

Zobacz więcej: 8g szklanka popcorn

Ostatnia aktualizacja: 2018.07.29

Ważenie dodano: 2010.01.17 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 83 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • a popcorn z dodatkiem tłuszczu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/24 15:29
    Na razie nie zamierzamy ważyć popcornu z dodatkiem tłuszczu.
    Aby dowiedzieć się, ile spożyła Pani kalorii, proponuję dodać do kalkulatora odpowiednią ilość popcornu oraz jednego z poniższych rodzajów tłuszczu:
    Masło: http://www.ilewazy.pl/porcja-masla
    Oliwa z oliwek: http://www.ilewazy.pl/lyzka-oliwy-z-oliwek
    Izabela
  • Popcorn z dodatkiem tłuszczu jest juz gotowy i nie wiadomo ile tam dodali tego tłuszczu .Chodzi mi o ten do mikrofali, np do kupienia w Biedronce.Pozdrawiam.
  • Katarina 2010/08/31 16:15
    a popcorn w karmelu, pojawił się taki ostatnio w kinach
  • Czy można wiedzieć jaką metodą został przyrządzony ten popcorn i jakiej jest firmy ? Są to to ziarna do prażenia na patelni, produkt gotowy czy do mikrofali ? :) A czy ktoś się orientuje ile mniej więcej gram jest w małym popcornie kinowym ?
  • podbijam pytania jowity!!!
    skad wzieliscie tak mało kaloryczny popcorn?
  • oczywiście, że są to ziarna kukurydzy do prażenie.
    sama niedawno sporządziłam sobie taki popcorn i nie widzę żadnej różnicy w smaku :) wystarczy dobrze dosolić.
    A metoda przyrządzenie jest oczywiście prosta jak drut: rozgrzać dobrze dużą patelnię pod przykryciem, jak będzie już bardzo gorąca, to wsypać ziarna kukurydzy, przykryć pokrywą i czekać, aż wszystkie zamienią się w popcorn :). smacznego!
  • PS.
    każde ziarna kukurydzy do prażenia mają tyle kalorii, chociaż spotkałam się ostatnio z opinią, że tylko 150 kcal/100 g.
    Osobiście sama zobaczyłam na opakowaniu firmy Bakalland, iż mają 300 kcal/100 g i tego się trzymam: wypośrodkowane. Nie zawyżone i też nie zaniżone :).
    Pozdrawiam.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/01/03 21:59
    @emma: dokładnie, to popcorn samodzielnie uprażony (dodałem tą informację w opisie, żeby nie było wątpliwości)
  • czy taki popcorn można jeść na diecie? czy jest on zdrowy?
  • tzn wiem to może głupie pytanie, ale chciałam się dowiedzieć czy można sobie na niego pozwolić i nie jest on zbędny w diecie tak jak pozostałe słodycze typu chipsy, paluszki, ciastka itp
  • czytałam, że popcorn zawiera wiele witamin i błonnik. Myślę, że jeśli nie przesadza się z solą i faktycznie przygotowuje się go bez tłuszczu to można sobie na niego pozwolić, ale chyba nie codziennie ;). Ja wprawdzie jestem już po diecie, ale jem taki popcorn kiedy mam ochotę. Dla przykładu wczoraj zjadłam wieeeelką michę do filmu i myślę, że dziś to powtórzę :). Na redukcji jednak proponowałabym nie jeść go wieczorem, gdyż zawiera wysoki indeks glikemiczny (kukurydza to zboże, nie warzywo), a na kolację przed snem powinno się jeść białko+warzywa. Ale w ciągu dnia..czemu nie? ;-)
  • loona
    Na pewno taki popcorn jest lepszy niż jakieś chipsy, czy ciacha. Nie chodzi tu nawet o kaloryczność, ale to jest samo ziarno, a nie mieszanka chemicznego nie-wiadomo-czego :P (nie mówię o tym do mikrofali z tłuszczem czy coś...tylko o samodzielnie prażonym - jak tem ;))

    http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przysmaki/news/popcorn-jest-zdrowy,1357011,3490
  • aliceglass 2011/02/13 15:49
    czyli jeśli zrobię bez dodatku tłuszczu to nie bd hm bardziej szkodliwy dla przewodu pokarmowego? ma na myśli ciężkostrawność. jeśli jest w porządku to na pewno będę musiała sobie taki zrobić na II śniadanie:D
  • @ aliceglass: co do ciężkostrawności, to się nie wypowiem, ale z pewnością będzie mniej tłusty, mniej kaloryczny, ale za to dużo zdrowszy. Ma sporo błonnika ;)
  • heh, popcorn to moje zbawienie.. ; p Ziarna wsypuję na patelnie teflonową i czekam.. potem posypuję suszonymi ziołami i zdrowa, beztłuszczowa przekąska gotowaa.. ; ]]
  • aliceglass 2011/02/13 21:02
    @emma wow no to super:D jutro sobie uprażę na 2 śniadanko.
  • A ile tłuszczu zawiera taki popcorn w opakowaniu, co si.e robi go w mikrofali? Bo nie wiem ile moze mieć kalorii. Z moich obliczeń 100 g ma 387 kcal + x oleju? Nie wiem ile ma oleju? Może ktoś z Was wie. Prosze o odpowiedź. ;)
  • Lepsze od chipsów! I mniej kaloryczne. Jedząc popcorn nawet nie mam wrażenia (które towarzyszy mi przy chipsach), że pochłaniam masę tłuszczu.. Wbrew pozorom to wiecej jest weglowodanów niż tłuszczu. dobrzee :]
  • I'm fine 2011/08/27 22:45
    Podane wartości odżywcze muszą być błędne- po dodaniu tych niby zawartych w 100g popcoru 12,9g białka, 4,5g tłuszczu, 77,9g węglowodanów i 14,5g błonnika wychodzi mi... 109,8g xD
  • ale błonnik jest np częściowo węglowodanem. więc nie licz calego.
  • Próbowałam prażyć ziarna kukurydzy do popcornu bez tłuszczu i tylko spaliłam garnek...
  • w mikrofali wychodzi jesli masz opcje grill+mikrofale. W instrukcji do mojej nawet jest to napisane ;)
  • @haruka - czyli wystarczy przesypać ziarna do naczynia, nałożyć pokrycie i ustawić funkcję grill+mikrofala? Bo mam też taką ;)
  • jak wsypalaś do zwykłęgo garnka to nic dziwnego:> ja zawsze robie na teflonowej patelni i wychodzi swietny, tylko nie można przeoczyć momentu kiedy są juz gotowe. dobry film, popcorn zrobiony na patelni bez tluszczu i butla coli zero to moje zastępcze kino;>
  • @zu - tak, robiłam w zwykłym garnku hahaha :D Ja na seans filmowy jakoś bardziej wolę owocową herbatkę i dużo słonecznika (to i tak o wiele lepsze i zdrowsze od chipsów), nie mogę pić coli bo źle się po niej czuję. ;<
  • @zu, a takie robienie popcornu nie niszczy patelni? ;)
  • @drugsx ja robiłam kiedyś w takim worku papierowym do podgrzewania w mikrofali. Nie pamietam firmy, ale łatwo je dostać ;) ja sporo rzeczy robię w mikrofali, bo zajmuje to mało czasu :P polecam wam tez takie worki do gotowania http://www.janniezbedny.pl/produkty/torebki_do_gotowania_na_parze_w_kuchnce_mikrofalowej.html :)
  • te woreczki są genialne, ratują mi życie w pracy. Kalafiorek albo brokuł na bazarku, do woreczka na 5 minut w mikrofali, do tego wędzony łosoś i jest szybki kryzysowy obiadek :-)
  • zaraz zaraz,czegos nie rozumiem, jak przyżądzacie ten popcorn dokladnie?
    tak na gołą rozgrzaną patelnie czy co??o_O
  • @ epileptyk: dokładnie.
  • ok dzieki ;) spróbuje jutro sobie zrobic ,mam nadzieje ze nie puszcze chałpy z dymem :D
  • Hmmm... firma melvit ma niby 487:/ duża różnica
  • Jesli kogos nadal obchodzi POPCORN DO MICROFALI to własnie taki jem i juz wam podaje dane :)
    Popcorn Na Maxa (Biedronkowy)
    100g: 427 kalorii
    Białko 10,4 g
    Węglowoodany 59,6 g
    - w tym cukry 0,8 g
    Tłuszcz 13,1 g
    -w tym nasycone 5,7 g
    błonnik 14,1 g
    sód 0,31 g

    Jesli chodzi o skład to ziarno kukurydzy pekającej, sól (1,5%), aromat maslany (bo to akurat popcorn maslany ale ten solny to praktycznie to samo), barwnik E160b.

    mam nadzieje, że sie komus przydadza te informacje :)
  • mam pytanko, czy na opakowaniach z popcornem NP.BAKALLAND piszą wartość przed czy po przygotowaniu??
  • ktoś wie może ?
  • już zważyłam i tyle samo ;P
  • zazwyczaj podają wartości dla garści lub dla 100g produktu (czyli całego opakowania takiego do mikrofali)
    I trzeba wziąć pod uwagę, że rozbieżności kaloryczne o których pisze kolezanka wyżej wynikają z dodatku tłuszczu i/lub innych rzeczy do popcoru. ten zważony to takie suche ziarna kupione w paczuszce lub na wagę i uprażone na suchej patelni teflonowej lub w specjalnym urządzeniu do popcornu (praży gorącym powietrzem).
    A te z dodatkami (karmel, czekolada, maselko a nawet solony!) z paczki "do mikrofali" są bardziej tłuste!! Choć smaczniejsze, z tym się chyba nie ma co kłócić...
  • wie ktoś może ile kcal ma popcorn karmelowy tak mniej więcej bo ostatnio widziałam do zrobienia samemu ale nie było napisane nic o kaloryczności ;/
  • spytam ponownie o moją prośbę, czy wie ktoś może ile kcal ma popcorn karmelowy tak mniej więcej bo ostatnio widziałam do zrobienia samemu ale nie było napisane nic o kaloryczności ;/ pliss...
  • a czy kaloryczność po uprażeniu tych ziaren nie powinna się zwiększyć, bo dziś prażyłam i po obróbce był lżejszy ;/
  • ale tu jest przedstawiona szklanka już zrobionego popcornu. Znaczy to, ze te 8g to nie było "surowe ziarno" tylko ileś tam gram suchego ziarna zostało uprażone bez dodatku tłuszczu i wyszła Pani Izabeli szklanka popcornu który miał masę 8 gram. Rozumiesz?
  • nie o to mi chodzi tylko o to że w 100g jest ta sama kaloryczność do suchego jak do uprażonego, a przecież jak liczyłam że np. wsypię 60g ziaren to mi uprażyło np. 50g czyli mam liczyć dla 60g czy 50g ;/ bo na tej stronce jest ta sama kaloryczność do samych ziaren w 100g
  • Justinaaa 2012/08/07 22:22
    Jak taki popcorn przygotowac bez tluszczu?
  • normalnie, wrzuc na patelnie ziarna->przykryj i smaz->wcinaj ;D
  • Justinaaa 2012/08/08 11:49
    Myślałam że bez oleju się po prostu zetlą :P Zawsze dawalam 4 łyżki oleju -.-
  • @Izabelo/Macieju, zauważyłam, że zarówno w przypadku ziaren kukurydzy, jak i już gotowego popcornu, wartości odżywcze na 100g są takie same. Zazwyczaj przygotowuję popcorn w mikrofali, głównie serowy. Na opakowaniu producent podał wartości odż. na 100g, ale nie ma tam dopisku, że "dla gotowego produktu". Stąd moje pytanie - czy ważąc, popcorn już uprażony mogę przyjąć dla niego takie wartości jakie podano w tabeli dla - najprawdopodobniej - suchych ziaren z mieszanką smakową ?
  • everhealthy 2012/09/12 19:07
    @Izabelo/Macieju, z jakiej ilości ziaren (łyżka, dwie?) wyszła taka ilość pocornu?
  • a zważcie proszę popcorn karmelowy z multikina :) on jest pyszny ;p
  • [komentarz usunięty] Bez uwag osobistych proszę. Izabela
  • Błagam zwazcioe popcorn karmelowy z Heliosa :)) jestem strasznie cikeawa jak z nim jesli chodzi o kaloryczność bo uzalezniłam się ;)
  • Z heliosa z pewnością będzie małą bombą, bo jest z tłuszczem i cukrem, może ok. 500 kcal..
    I ogólnie wszystkie kupne gotowe bądź do mikrofali są z jakimś utwardzonym tłuszczem, podczas gdy w internecie jest pełno artykułów o walorach ziarn prażonych bez tłuszczu.
  • ile kcal może mieć ten popcorn karmelowy ( z multikina )?
  • Zrobiłam tak, że surowe ziarenka wsypałam do papierowej torebki i dałam do omikrofali na ok 4 minuty. Wyszło pyszne, duże lepsze niż te typowo sklepowe z wielką ilością soli i tłuszczu. :) A taki naturalny popcorn można sobie po swojemu doprawić. Np cynamonem i będzie na słodko. :) A cynamon dodatkowo przyspiesza metabolizm. :)
  • ladyagnes 2013/08/15 12:58
    Czy tą pepierową torebke czyms zakleiłaś ? ja ostatnio kupilam popcorn do microwawy i niestety byla dziura w paipierowej torebce po 10 minutach nagrzewania tak jak kazali w odpowiedniej temp itp nic sie nie dzialo nic nie strzelalo wyjelam i wtedy zorientowalam sie ze papierowa torba jest nieszczelna popcorn sie nie uprażył :( wyrzucilam go a ty piszesz ze mozna samemu w torebce sniadaniowej go prazyc prosze o przyblizenie tego tematu. czy musi torebka byc szczelnie zamknieta czy udalo ci sie nie zaklejajac torby;) ciekawe moze moj popcorn nie uprazyl sie z jakiegos innego powodu ;>
  • Tomekkkkkk 2013/10/24 18:07
    kiedy w końcu ludzie pojmą, że tyje się od WĘGLOWODANÓW a nie TŁUSZCZY?!
  • Kiedy w końcu ludzie pojmą, że tyje się przede wszystkim od nadmiaru, a nie od jakichś konkretnych składników odżywczych?
  • Mam w domu z 5 opakowań popcornu i mają one od 420 do 580 / 100g.
    O dziwo znalazłam też taki, który ma 390 czyli obstawiam, że jest to zwykład kukurydza bez dodatków :)
  • Z jakiej ilości ziaren została przygotowana ta szklanka?
  • healthy green 2014/08/19 23:30
    UWAGA Unikałabym robienia popcornu maślanego w mikrofali, o tym sporo się pisze, m.in tu: http://www.papilot.pl/odzywianie/19332/Popcorn-z-mikrofalowki-o-smaku-maslanym-grozny-dla-zdrowia-Powazne-efekty-uboczne.html
  • Jedna z moich ulubionych przekąsek. Nie dość, że mało kalorii to jest naprawdę w porównianiu do wszystkich chipsów, ciastek, ciateczek i innych bardzo zdrowy. Ma sporo błonnika i białka. Na pewno więcej zalet niż wad, oczywiście taki samodzielnie przyrządzony bez tłuszczu. Zawsze lepiej słodycze na imprezie czy w trakcie filmu zastąpić sobie popcornem :)
  • Niewiedząca 2015/04/06 23:43
    Być może komuś przyda się mój pomysł. Miałam problem z przyrządzeniem popcornu bez tłuszczu na patelni czy w garnku (niezależnie od rodzaju kuchenki czy naczynia ziarna nie chciał się prażyć).
    Dzisiaj wstawiłam do mikrofalówki szklaną miskę przykrytą talerzem i porządnie ją zagrzałam. Potem wsypałam ziarenka, po 3 minutach miałam całą miskę chrupiącej przekąski. :) Jak dla mnie to o wiele wygodniejsze niż garnek/patelnia.
  • niechcemisięlogować 2015/04/07 18:33
    Zależy od mikrofali. Zamiast przekąski możesz otrzymać przetopione i zwęglone ziarna. Zapach będzie bezcenny.
  • Raz tylko kupiłem popcorn \\\"maślany\\\" do mikrofali - smród podczas prażenia niewyobrażalny, czysta chemia, samo zdrowie!
  • a jak zrobić taki popcorn bez tłuszczu?w garnku?mikrofali?piekarniku? zawsze robiłam w garnku na 2 łyżkach oleju...ale wolę bez tego dodatku
  • popcornomaniaczka 2015/07/04 14:03
    a jak by tak uprazyc na oleju kokosowym? ;) pewnie zdrowsze.. albo na smalcu :D
  • popcornomaniaczka ja zawsze robię na oleju kokosowym, nie przypala się nigdy i pięknie pachnie kokosem,pycha:)
  • Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć ile to jest 100g popcornu w cL. W kinach porcje są zawsze w cL, mały kubełek ma chyba z 250cL - ile to będzie w gramach ??? Dziękuje.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/18 06:17
    @Abest: Niestety, nie posiadam takiej informacji. Znalazłam w internecie następujące dane:http://screencast.com/t/4yul0bgB2F
    Może okażą się pomocne ?
  • Nie wiem czemu ale chyba przez to ze popcorn to skrobia czyli cukier ale straszne są po nim wzdęcia i wiatry niestety. A tak go lubię ajjjj
  • MarrysiazKrakowa 2017/12/09 17:44
    Ponieważ rozważam zakupienie maszynki do domowego wyrobu popkornu (tania sprawa 50-90 zł) chciałbym wpierw zapytać Panią Izabellę lub Panią Barbare o zdanie na temat regularnego zjadania prażonej kukurydzy. Swój domowy popkorn wyrabiałabym z ziaren ekologicznych bez jakiegokolwiek dodatku tłuszczu w maszynce która dmucha gorącym powietrzem. Byłoby to zatem samo uprażone ziarno a nie jak w przypadku gotowych saszetek do mikrofalówki oleje, tluszcze utwardzone i spora ilość soli, aromatów. Tylko czy jest sens? Może to i tak nie jest zbyt wartosciowe jedzenie i lepiej nie przyzwyczajać sie do kukurydzy na codzień, tylko raczej od święta zjeść taki w kinie? Przywiązuje duzą wage do jakości jedzenia, mój jadłospis opiera się na niskoprzetworzonych plonach natury: owocowarzywach, zbożach i pseudozbożach oraz mięsie ryb i zwierząt. Nie jadam żadnych wysokoprzetworzonych produktów zbożowych typu płatki sniadaniowe, zbożowe batony, wafle. Waham się, czy tak uprażona kukurydza to fajna przekąska czy coś co zupełnie nie pasuje do mojej koncepcji odżywiania? Na przykład waflami ryżowymi pogardzam i nie jadam. Co sądzicie? :) pozdrawiam
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/11 08:47
    @MarrysiazKrakowa zwróć przede wszystkim na dość wysoki indeks glikemiczny popcornu, który wynosi 72. Dla porównania indeks glikemiczny kukurydzy wynosi 54, czyli klasyfikowany jest jako średni.
    Właśnie z tego powodu popcorn powinien być jadany tylko raz na jakiś czas.
  • MarrysiazKrakowa 2017/12/11 15:07
    Czyli lepiej jadać krótko gotowaną kolbę niz popcorn? Ta pierwsza postać kukurydzy będzie lepsza, prawda? Bardzo lubie gotowane kolby więc przy nich zostane. Dziękuje Barbaro! Pozdrawiam
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/11 15:31
    @MarrysiazKrakowa dokładnie tak!
  • A próbowaliście popcorn z firmy Premieur (dostępne w Netto)? Generalnie unikam tego typu przekąsek, ale kilka razy się skusiłam; są chyba 4 warianty, ja próbowałam kozi ser z pieprzem oraz cheddar z ostrą papryką. Jak na tego typu produkt mają całkiem w porządku skład, ok. 10% sera, praktycznie nie ma chemii i konserwantów. Chyba o wiele lepsza alternatywa dla chipsów i tradycyjnych smakowych popcornów
  • Ale uprzedzam, są mocno pikantne ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/01/22 08:31
    @Tvk_91 nie miałam okazji próbować (zaciekawiłaś mnie). Mam jakieś uprzedzenie do produktów "o smaku serowym". Rzadko kiedy mają dobry skład.
  • Mari7777 2018/02/09 13:59
    Pytanie za milion punktów! Ile kcal ma popcorn w kinie? - cinema, multikino.
    Niestety wszędzie podana jest ilość ale w litrach a nie w gramach :)
    Może ktoś doszedł w końcu to jakichś wniosków i chciałby się nimi podzielić?
  • Angelcia 2018/02/09 18:49
    za średni licze koło 350-400 kcal, bo to jest 2,5 litra(w cinema city), a na wielu opakowaniach znalazłam że ze np. 60 g( 2litry), czyli te 2,5 l to jest ok.75 g
  • Tu masz szklankę, czyli pewnie między 200 a 250 ml. Z czego wynika, że litr popcornu miałby 4-5 razy tyle kalorii =>120-150. Mniej więcej, ale jestem przeciwna liczeniu co do kalorii, ważny rząd wielkości :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/10 12:33
    Warto zapytać przy kasie o wartości odżywcze. Przy najbliższej wizycie w kinie zapytam, czy takimi dysponują.
  • Warsawink.com 2018/07/29 00:49
    Przerzucę się na dietę popcornową :D

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę