Serwatka

Szklanka serwatki waży 250 g.

  100g na zdjęciu (250 g)
Energia 25 kcal 63 kcal
Białko 0,8 g 2,0 g
Tłuszcz 0,1 g 0,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,1 g
Węglowodany 5,1 g 12,8 g
Cukry proste 5,1 g 12,8 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,1 g 0,3 g

Serwatka kalorie w 100g: 25kcal

Zobacz więcej: szklanka serwatka 250g

Ostatnia aktualizacja: 2019.05.09

Ważenie dodano: 2015.09.01 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 6 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • O, co to? Czyżby jeden z tych produktów, które ani ładnie nie wyglądają, ani nie smakują, ale warto je spożywać ze względów zdrowotnych?
    Czy to ma coś wspólnego z tą wodą na serkach gdy nie są już zbyt świeże? Bo coś mi się kojarzy, że to się właśnie tak nazywało:)
  • LostHighway91 też tak słyszałem :/
  • A Polscy naukowcy produkują z tego szampan, do którego się przymierzam :)
  • Pani Izo a ile kalorii bedzie miała taka serwatka, ktora została mi z robienia sera ricotta? z mleka 3,2% ? sera wyszło mi około 200gram reszta czyli 700ml [ bo coś sie pewnie wygotowało-ulotniło], czy warto to pić? cos z tym zrobić ? co ? slyszalam ze zupę ugotowac piec chleb ale ja tych rzeczy to nie robie, a jakoś inaczej wykorzystsac? czy wylac?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/04 12:59
    @MalyKsiaze: "Pani Izo a ile kalorii bedzie miała taka serwatka, ktora została mi z robienia sera ricotta?" Przykro mi, nie wiem. Nie zastanawiałabym się nad tą kwestią.
    "a jakoś inaczej wykorzystsac? czy wylac?" To już decyzja należy do Ciebie. Ja niestety nie mam żadnych pomysłów, ponieważ nie używam tego typu serwatki opisanej w Twoim komentarzu.
  • Smaczna i zdrowa, szczególnie świeża. Jest wtedy słodka i ma delikatny zapach.

    Wiem że odpowiadam teraz na stare posty ale warto walczyć z mitami
    szczególnie że coraz więcej osób samemu w domu sery robi i szkoda wylewać coś akurat tak wartościowego..

    @LostHighway91 w zależności od rodzaju serka(np czy twaróg czy podpuszczkowy) smak "płynu" będzie się różnił,
    znaczenie ma również rodzaj bakterii dodanych do mleka, oraz ew ewentualne użycie solanki. I nie sensu tego porównywać do świeżej serwatki
    @Malyksiaze nie ma informacji jaka to jest serwatka. Ale nawet jeżeli zrobisz ricottę to "odzyskasz" tylko resztę białka które pozostało po produkcji sera "właściwego" a są to symboliczne ilości, szczególnie dla ilości jak 1 szklanka, czy tam nawet 3.
    poniżej wartość mleka 3,2 dla porównania
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-mleka-32

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę