Szklanka słodziku Tagatesse

Słodzik Tagatesse

Szklanka słodziku Tagatesse waży 220 g.

  100g na zdjęciu (220 g)
Energia 175 kcal 385 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 79,8 g 175,6 g
Błonnik 20,1 g 44,2 g

Słodzik Tagatesse kalorie w 100g: 175kcal

Zobacz więcej: szklanka słodzik tagatesse 220g tagatoza

Ostatnia aktualizacja: 2019.02.26

Ważenie dodano: 2013.12.08 w kategorii

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: tagatoza (39,9), izomalt,błonnik spożywczy: inulina, oligosacharydy, sukraloza.
Producent: Damhert

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/12/08 22:28
    Dzisiaj prezentujemy prawdopodobnie nieznany jeszcze wielu osobom produkt.
    Ciekawa jestem, czy wśród z Was znajdą się osoby, które miały z powyższym słodzikiem styczność ? Jeżeli tak, to co o nim sądzicie ? Do czego wykorzystywaliście ?
    My zważyliśmy Tagatesse dobrych kilka miesięcy temu i … szczerze o nim zapomnieliśmy. W każdym razie zamierzam dodać go do jakiegoś ciasta. Podzielę się z Wami opinią swoją oraz Macieja i degustatorów :) Czekam też na informacje od Was.

    Poniżej zamieszczam kilka ważniejszych informacji o produkcie ze strony producenta:

    Tagatoza jest naturalnym cukrem który występuje w laktozie. Laktoza jest rozbijana na galaktozę i glukozę w procesie hydrolizy. Galaktoza jest następnie przetwarzana na tagatozę w procesie enzymatycznym. Po ostatecznym oczyszczeniu powstaje biała krystaliczna struktura o doskonałym smaku naturalnego cukru. Powstałe kryształy tagatozy nie zawierają śladów laktozy, ani glukozy. Tagatoza występuje naturalnie w różnych produktach mlecznych oraz owocach.
    Tagatesee składa się z licznych składników: tagatozy, błonnika spożywczego (inuliny i oligosacharydów), izomaltu i sukralozy (0,02%). Ta kombinacja powoduje, że Tagatesse można wykorzystywać w zimnych oraz ciepłych daniach. Tagatoza pod wpływem ciepła karmelizuje się przybierając brązowy kolor. Ponadto, Tagatesse może być dodatkiem do gorących napojów, owoców oraz jogurtów … wszędzie tam gdzie używamy zwykłego cukru.
    Tagatesse jest łatwy w użyciu: jest dwa razy słodszy, niż zwykły cukier, wystarczy więc użyć go o połowę mniej.
    Tagatesse najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Ważne jest, aby Tagatesse nie stykał się z wilgocią (parą, mokrą łyżeczką, etc.), gdyż tworzy bryły i staje się twardy.
    Kilka prostych rad, które ułatwią pieczenie przy użyciu tagatozy:
    • Należy dłużej wypiekać za to w niższej temperaturze (np. 170stC)
    • Należy zadbać, aby wypieki były wilgotne, np. dodając plastry jabłka, lub dżem słodzony tagatozą.
    • Opcjonalnie należy przykryć wypieki folią do pieczenia (na ostatnie 10 minut), żeby danie nie zmieniło barwy na brązowy.
    Zalety Tagatozy
    Tagatoza została odkryta przez międzynarodową grupę farmaceutyczną w celu pooperacyjnego leczenia raka jelit. Dobry smak tagatozy i wiele innych zalet odkryto później, w tym:
    • Bardzo niski indeks glikemiczny: tagatoza praktycznie nie podnosi poziom cukru we krwi. Ta właściwość powoduje, że jest odpowiednia dla diabetyków typu I & II. Indeks glikemiczny = 7,5
    • Jest naturalna. Tagatozę wyodrębniono z laktozy, która występuje w produktach mlecznych. Tagatoza nie jest syntetycznym, ani sztucznym słodzikiem. Finalny produkt Nutrilab jest w 100% wolny od laktozy.
    • Jest przyjazna zębom; nie powoduje próchnicy.
    • Ma właściwości probiotyczne; wspomaga florę przewodu pokarmowego, właściwą pracę jelit oraz trawienie.
    • Posiada niską wartość kaloryczną 1,5 kcal/g, podczas gdy zwykły cukier - 4 kcal/g.
    • Charakteryzuje się miłym smakiem, podobnym do cukru. Nie pozostawia sztucznego posmaku.
    • Nie powoduje bólów żołądka!
    Badania naukowe
    Rozległe badania pokazały, że tagatoza jest doskonałą alternatywą dla sacharozy i innych słodzików. W roku 1999 FDA (Food and Drug Administration), która zajmuje się dopuszczaniem żywności do spożycia w USA orzekła że tagatoza jest absolutnie bezpiecznym składnikiem żywnościowym. Zostało to potwierdzone przez EFSA (European Food Safety Agency) w 2007 roku. Tagatoza nie jest słodzikiem, ani poliolem. W 2005 roku tagtozę sklasyfikowano jako nowy składnik żywności. Ponieważ jest składnikiem naturalnym, nie otrzymała klasyfikatora E. Więcej informacji na temat badań naukowych można znaleźć na stronie firmy Nutrilab NV.
  • don aman 2013/12/08 23:21
    brzmi dobrze. po ile hajsu stoi?
  • Brak posmaku to jak dla mnie największa zaleta. Nie mogę się doczekać by wypróbować to cudo. Dziękuje za pokazanie mi go!
  • Gdzie moźna to kupić? Nigdy tego w żadnym sklepie nie widziałam.
  • Tagatoza jest metabolizowana przez organizm tak jak fruktoza dlatego niestety nie jest ona rekomendowana dla osób z nietolerancją/malabsorbcją fruktozy i osobami które mają problemy jelitowe.
  • Wiktoria88 2013/12/09 16:00
    don aman- około 25zł/ 500gram
    Agataskate- sprzedaż wysyłkowa. nie bede robiła reklamy. szukaj w necie.są dostępne.
  • a tu jest jakaś nieścisłość... Ważenie pokazuje, że w 100 gramach jest 175kcal a w tekście ze strony producenta zamieszczone przez Panią Izabelę, jest napisane, że:
    "• Posiada niską wartość kaloryczną 1,5 kcal/g, podczas gdy zwykły cukier - 4 kcal/g." o ile mi wiadomo 1,5(kcal)*100(g) = 150, czyli 150kcal, więc...? jak to jest?
  • @Chitos: a cukier ma 400kcal/100g?
    Zaokrąglanie...
  • @Chitos podchodzisz do tego ze złej strony. Produkt ma 175 kcal / 100 g, czyli 1,75 kcal na 1 g. Producent zaokrąglił wynik do 1,5 kcal (i w przypadku spożycia tylko jednego grama nie ma to znaczenia). Wydaje mi się, że to taka "chamska sztuczka", żeby właśnie wydawało się, że w stu gramach jest tylko 150 kcal. :)
  • @smea @Iwona95 to już nie jest zaokrąglanie tylko nie znajomość podsatowywch zasad matematyki. 1,75 to owszem, można sobie zaokrąglić do 1,8 albo 1,7 a nie 1,5.
  • @edit, dla ścisłości 1,75 zaokrąglić można właśnie do 1,5, także na matematykę się nie powołuj, bo w tym wypadku nie masz racji, żadna sztuczka. poza tym co za różnica 25 kcal w 100 gramach, przecież nikt nie je słodziku na kilogramy.
  • Dziś upiekłam ciastka z tym słodzikiem i jestem zachwycona. Ciastka miały być low -carb/keto , anatszly naprawdę smaczne. Z mąki kokosowej i orzechów laskowych. Nie odczułam , ze to słodzik i jest to ogromna zaleta. Spokojnie można piec sernik , jednakże ten słodzik karmelizuje się o wiele szybciej niż cukier wiec trzeba piec w niższych temperaturach.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę