Szklanka smażonych krewetek koktajlowych

Krewetki koktajlowe smażone

Szklanka smażonych krewetek koktajlowych waży 110 g.

  100g na zdjęciu (110 g)
Energia 211 kcal 232 kcal
Białko 27,8 g 30,6 g
Tłuszcz 10,7 g 11,8 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Krewetki koktajlowe smażone kalorie w 100g: 211kcal

Zobacz więcej: 110g szklanka krewetki koktajlowe smażone

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2012.01.31 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mrożone krewetki 2 szklanki, olej 1 łyżka.

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/31 19:17
    Pewnie się dziwicie, dlaczego nie wypełniliśmy całej szklanki krewetkami do zważenia i zrobienia zdjęcia ? Już odpowiadam: po zważeniu krewetek koktajlowych: http://www.ilewazy.pl/szklanka-krewetek-koktajlowych, sporządzałam z ich dodatkiem obiad i postanowiłam, że zważymy również usmażone krewetki. Z dwóch szklanek mrożonych krewetek uzyskałam po 5 minutach smażenia na łyżce oleju niecałą szklankę. A i tak wybraliśmy spośród kilku rodzai w sklepie takie, które zawierają najmniej glazury w składzie.
    Jedną z naszych porcji obiadowych również zważyliśmy, zrobiliśmy fotki - w ciągu kilku dni danie ukaże się na ilewazy.pl :)
  • Czekam zatem niecierpliwie na danie z krewetkami :D
  • papryczqa 2012/01/31 20:10
    a ile krewetki ważyły przed przyrządzeniem?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/31 20:16
    Powyższa porcja wyszła z dwóch szklanek, czyli 200 g zamrożonych krewetek. Do obliczeń uwzględniałam masę krewetek po rozmrożeniu (czyli 180 g).
  • Ta łyża oleju to tak na oko, czy mierzycie na serio łyżkę? :)
  • wydaje mi się, ze nie jest problemem wlać olej na łyżkę i dopiero na patelnię, a strona jest po to, abyśmy jej wierzyli i ufali w precyzję (stąd zazwyczaj napisane np. 1 szklanka 200 ml lub relacja łyżka- łyżeczka czy też zdjęcie garści)
    Więc stawiam, na "seryjną" łyżkę oleju
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/02/01 10:26
    @Michał: sporządzając dania, do których później wykonuję obliczenia wartości odżywczych (między innymi na ilewazy.pl i do swojego gabinetu) wykorzystuję jednostki z ilewazy.pl. Czyli w tym przypadku odmierzyłam 2 szklanki krewetek mrożonych i jedną łyżkę oleju.
  • hmm a mozna by je ugotować???
  • @epileptyk: one już są ugotowane. Teoretycznie wystarczy je rozmrozić.
    Dla pewności ja polewam je wrzątkiem i dopiero wtedy wykorzystuję do posiłków, niemniej i tak prawie zawsze potem je jakość "obrabiam termicznie".
  • A można poprosić też o odpowiedź na pytanie - ile cholesterolu mieści dana porcja ?
  • I'm fine 2012/02/05 20:21
    kitty, mało, bo olej roślinny nie zawiera cholesterolu, a krewetki to właściwie samo białko. Popatrz na zawartość tłuszczu w nieusmażonych krewetkach- nawet, jeżeli jest w nich jakiś cholesterol, to bardzo, bardzo niewiele.
  • Hmm.. nie jadłam jeszcze nigdy krewetek i mam ochotę spróbować. Myślę zrobic je w panierce, ale... i tu zaczyna się problem. Czy może mi ktoś napisać jak się za to wziąć? Tzn jak je przygotować? Bo w sklepie są takie z oczkami, nóżkami, czułaki- czy to się przed panierowaniem usuwa, obcina te łebki, ogonki, oczka?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/15 21:36
    @Patra: Jak dla mnie krewetki im większe tym lepsze, także sugeruję wybierać jak największe (wielkość przekłada się na cenę, jeśli jednak to Twój pierwszy kontakt z nimi to polecam zacząć od dużych, moim zdaniem są lepszej jakości). Obieranie tego wariantu z oczkami może być trudne i za pierwszym razem zniechęcające. Ja polecam Ci poszukać krewetek tygrysich na dziale z mrożonkami w marketach. One nie będą miały pancerzy, tylko same ogonki, które po przygotowaniu możesz obciąć albo po prostu ściągnąć (przygotowujesz krewetki w ogonkach i potem po przygotowaniu, przed samym jedzeniem ogonki ściągasz/obcinasz).
  • Podziękowała :) Ta Tygrysia wygląda już znacznie bardziej jadalnie... no niestety nie jestem w stanie zjeść czegoś, co na mnie patrzy ;]
    Czyli rozumeim, że przed panierowaniem w bułce i smażeniem odciąć te ogony, a reszta całość już jest jadalna?
  • Może dziwne pytania zadaję, ale jeśli chodzi o gotowanie to jest całkowity antytalent, ale chodzi za mną coś, czego jeszcze nie jadałam.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/15 21:55
    @Patra: Panierujesz i smażysz z ogonkami i ściągasz je przed zjedzeniem, zobacz na zdjęcia, to powinno Ci podpowiedzieć, jak powinny wyglądać.
  • OK, już mniej więcej wiem co i jak. Dziękuję :)
    Właśnie nie wiedziałam co one mają pod ta panierką ukryte ;)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/15 22:08
    @Patra: Proszę bardzo ;) Daj znać jak wyszły ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę