Szklanka soku z czerwonych buraków

Sok z czerwonych buraków

Szklanka soku z czerwonych buraków waży 220 g.

  100g na zdjęciu (220 g)
Energia 45 kcal 99 kcal
Białko 1,0 g 2,2 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 9,4 g 20,7 g
Cukry proste 8,8 g 19,4 g
Błonnik b.d. -
Sól 0,8 g 1,8 g

Sok z czerwonych buraków kalorie w 100g: 45kcal

Zobacz więcej: szklanka 220g buraki sok

Ostatnia aktualizacja: 2020.07.02

Ważenie dodano: 2010.07.17 w kategorii Napoje

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Ogrody Natury

Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • pyszny i zdrowy :)
  • ee tam sok, lepiej sobie buraczki ugotować i z jogurcikiem zjeść :) mmm
  • super, ale lepiej smakuje swojski, z sokowirówki :D
  • uwielbiamm:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/07/22 11:49
    Marta: też tak uważam, ale powyższy sok jest dobrą alternatywą dla wielu zabieganych ludzi ;)
  • A ile mniej więcej może mieć kalorii taki sok z buraczków wyciśnięty w sokowirówce ? Na właśnie taką szklankę 220ml
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/09/25 19:54
    Uważam, że wartości energetyczne obu soków będą zbliżone.
  • Mirek "Ścieźla" 2011/01/31 16:11
    ...a najlepszy jest sok z kiszonych buraków, własnej roboty ;P Ciekawe ile on może mieć kcal? Pewnie dużo mniej...
  • Witam Serdecznie, mam pytanie bardzo ważne, mianowicie jest wiele opini, że nie można pić świeżo wycisnietego soku z buraków natychmiast po wycisnieciu bo maja enzymy szkodliwe dla naszego organizmu. Czy jest to prawda ? Pytam ponieważ soki z pozostałych warzyw najlepiej wypić do 20 min po wycisnieciu gdyz wtedy są najbardziej wartościowe.
  • Plusultra 2013/01/05 23:25
    Sok z buraka obniża ciśnienie i jest cennym źródłem żelaza ;) Ale... ten z butelki (wyprodukowany z koncentratu) jest ochydny. Jest w smaku taki dławiący słód... natomiast taki soczek z ręcznej wyciskarki kupionej za 80 zł na allegro przypominającej maszynkę do mielenia mięsa, z dodatkiem sokuz cytryny jest przepyszny!
  • a czy może pijecie sok z surowych buraków? czy je podgotowywujecie czy co? wiem, że surowe buraki róznie wpływaja na organizm, np. biegunka, ale to kwestia indywidualna. CO Wy robicie?
  • mama1000 2013/09/09 21:40
    najlepszy z sokowirowki, 10 min roboty
    1 burak, 1 sliwka duża lub jablko lub marchewka lub czarna porzeczka- najlepszy 2 skladnikowy
    mdli na czczo , wiec lepiej do kolacji lub jako podwieczorek
  • Capri1801 2015/11/02 09:01
    A jak wyliczyć kalorie resztek buraczanych po robieniu soku?
  • @Capri1801 - liczysz kalorie z buraków które zużyłaś i odejmujesz kalorie z soku, który otrzymałaś, pozostała ilość kcal to kalorie właśnie z tych resztek. Przecież to proste i logiczne.
  • jołasia 2016/05/10 16:50
    Ile kalorii ma wywar powstały po ugotowaniu buraków?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/10 16:59
    @jołasia: Będą to tak śladowe ilości kcal / 100 g, że nie warto się nad tym zastanawiać...
  • Jeden z tych napojów oprócz piwa który darzę wielkim szacunkiem , wspaniale oczyszcza układ trawienny , ten niezapomniany kolorek porannej kupki hihi ;-) .
  • Czy taki sok z koncentratu ma jakieś właściwości zdrowotne? Szczególnie chodzi mi o żelazo.

    Na ogół wyciskam sama, ale nie zawsze mam czas na babranie się z tym, więc interesuje mnie sprawa tego soku z butelki.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/06/29 14:22
    @maggaw Tak, ma bardzo podobne! Oczywiście, wszystko zależy od składu produktu i sposobu jego przygotowania - w czasie obróbki termicznej część witamin się wytraca. Istotny jest też sposób przechowywania produktu. Warto też czytać etykiety i uważać na dodany cukier i inne zbędne dodatki. Oczywiście, najlepiej wyciskać samodzielnie… ale życie jest życiem i jakoś musimy się ratować;)
  • Dziękuję!
    Mój ma tylko zagęszczony sok i sól. Jest za to pasteryzowany. Rozumiem, że pasteryzacja na żelazo nie wpływa? Byłoby genialnie!
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/07/02 09:33
    @maggaw Tak, pasteryzacja obniża poziom zawartości niektórych witamin w produkcie (np. z witaminy C), ale nie wpływa na zawartość składników mineralnych :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę