Szklanka ugotowanego makaronu spaghetti z pomidorem i szpinakiem

Makaron spaghetti z pomidorem i szpinakiem ugotowany

Szklanka ugotowanego makaronu spaghetti z mąki semoliny (z pszenicy Durum) z pomidorem i szpinakiem waży 120g.

  100g na zdjęciu (120 g)
Energia 132 kcal 158 kcal
Białko 4,5 g 5,4 g
Tłuszcz 0,5 g 0,6 g
Węglowodany 27,4 g 32,9 g
Błonnik 1,1 g 1,3 g

Makaron spaghetti z pomidorem i szpinakiem ugotowany kalorie w 100g: 132kcal

Zobacz więcej: makaron pomidor 120g szklanka szpinak spaghetti

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2010.02.27 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Bardzo dobry pomysł, żeby pokazywać wielkość porcji w odniesieniu do wielkości dłoni albo pięciozłotówki :) Dziękuję za tę stronę, nie muszę już wszystkiego sama przeliczać. Tylko jedna prośba - g i kcal pisze się oddzielnie, a nie przyklejone do wyrazu (nie 550g, tylko 550 g, nie 123kcal, tylko 123 kcal). Fajnie byłoby to poprawić, bo niewygodnie się czyta.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/02 13:19
    Hmmm… przyznam szczerze, że nigdy się nad tym nie zastanawialiśmy. Być może uwaga jest słuszna i kiedyś weźmiemy ją pod uwagę, teraz jednak ważniejsze są aspekty merytoryczne związane z prowadzeniem strony :)
    Izabela
  • Malgorzata 2010/03/22 13:34
    Bardzo dziękuję za to ważenie, przyda się nie raz :)
  • Jaki jest producent tego makaronu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/07/05 21:28
    grumpy, przeczytaj proszę komentarze znajdujące się w poniższym linku:
    http://www.ilewazy.pl/porcja-makaronu-spaghetti-z-pomidorem-i-szpinakiem
    Izabela
  • Patrycja 2011/03/02 11:02
    ja mam pytanie, czy powinnismy uwzgledniac kalorie dla produktu przed czy po przygotowaniu? jesli szklanka makaronu przed ugotowaniem jest ciezsza, to czy informacja na opakowaniu dotyczy produktu jeszcze nie zagotowanego? Dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam
  • Karolcia 2011/03/02 11:24
    Tez jestem ciekawa
  • Kasiunia 2011/03/02 11:37
    Na opakowaniu podana jest wartość przed ugotowaniem. Jest to wartość tzw. suchej masy. Czasami producent umieszcza wartość po przyrządzeniu, ale zawsze jest to wyraźnie zaznaczone. Zależy to głównie od rodzaju produktu. Przy makaronach jest to raczej kaloryczność suchej masy, a chociażby przy budyniach i kisielach kaloryczność po przyrządzeniu.
  • fascinated 2011/05/20 12:37
    Proszę o szybką odpowiedź, o ile to możliwe - a makaron wstążki promowany przez Ewe Wachowicz? ile bedzie mial kcal po ugotowaniu?
  • na opakowaniach od makaronu podaje się wagę produktu suchego, prawda? a nie tyle, ile otrzymamy po ugotowaniu ? sprawa pewnie wałkowana mnóstwo razy, ale ja zawsze się w tym gubię :p
  • Tak, suchego :D
  • 100 g ugotowanego makaronu z pomidorem i szpinakiem bez względu na kształt zawsze będzie miało tyle samo kcal?
  • @jo - mniej więcej tak samo. Nie da się tego precyzyjnie określić, ponieważ różne mąki inaczej będą chłonąć wodę. Zważając jednak na fakt, że same wartości kaloryczne są przybliżone - nie ma sensu tracić czasu na skrupulatne obliczenia.
  • czyli 100 g farfalle jakieś 130 kcal.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę