Szklanka ugotowanego makaronu żytniego muszle

Makaron żytni ugotowany muszle

Szklanka ugotowanego makaronu żytniego muszle waży 90 g.

  100g na zdjęciu (90 g)
Energia 195 kcal 176 kcal
Białko 5,0 g 4,5 g
Tłuszcz 0,8 g 0,7 g
Węglowodany 41,8 g 37,6 g
Błonnik 4,7 g 4,2 g

Makaron żytni ugotowany muszle kalorie w 100g: 195kcal

Zobacz więcej: makaron 90g żytni szklanka ugotowany muszle

Ostatnia aktualizacja: 2016.02.08

Ważenie dodano: 2011.06.03 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka żytnia razowa typ 2000 (z upraw ekologicznych mielona na kamiennych żarnach), woda.
Producent: P.P.H TABIT Sp. z o.o.
Marka: Bartolini

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • omg :O ile to ma węgli !
  • jak dla mnie to najprzyjemniej je się makaron muszelki. ;)
  • AnisseQ13 2011/06/04 07:02
    u mnie nie widać zdjęcia :(
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/06/04 08:29
    @AnisseQ13: Poprawione.
  • AnisseQ13 2011/06/04 08:39
    :)
  • troche kaloryczny ten makaron. inne zytnie itp. maja w ugotowanym cos okolo 100kcal
  • jest mniej kaloryczny niż każdy inny, bo patrzy się na suchy, a nie na ugotowany. Kaloryczność ugotowanego zależy od tego, ile wody wchłodnie. Ten suchy ma 325 kcal w 100g podczas gdy inne (pszenny, pełnoziarnisty, graham...) mają około 345 kcal w 100g.
  • a, przepraszam, porównywałaś do innych żytnich.
    No, żytnie świderki SUCHE mają 340 kcal w 100g, a ten 325.
  • Mniami!! I do tego truskawki z zimnym jogurtem naturalnym lub serkiem wiejskim,ale tylko firmy ZOTT!!
  • Hmm ciekawe nie spotkałam sie jescze z takim makaronem zazwyczaj robiłam zwykle muszle faszerowane pieczarkami albo mieskiem mielonym pycha , przy najblizszej okazji musze te wypróbować
  • Bardzo chętnie zakupię taki makaronik. Pełnoziarnisty jest najlepszy. :)
  • pyszny z duszonym szpinakiem z jogurtem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi
  • a ja nie rozumiem czemu w przypadku tego makaronu szklanka suchego jest mniej kaloryczna niz szklanka ugotowanego? przeciez zeby sie nazbierala taka szklanka ugotowanego potrzebna jest okolo 1/3 szklanki suchego....wiadomo ze waga jest wieksza po ugotowaniu, ale przeciez kalorycznosc z opakowania dotyczy suchego produktu...zauwazylam to tylko przy zytnim makaronie, w innych jest normalnie..czy z moja glowa cos nie tak bo sie gubie? :P
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/06/07 20:42
    @sylwia: Mi się wydaje, że to kwestia kształtu tego makaronu. Suche muszelki mają dużą objętość i stosunkowo niedużo muszelek wypełnia szklankę. Jak makaron nasiąknie wodą podczas gotowania, to muszelki rozmiękają i odpowiednio więcej ich się zmieści do szklanki (nie ma takich komór powietrznych jak w przypadku makaronu suchego), stąd takie "zaburzone proporcje" w stosunku do innych makaronów (ugotowane muszelki ściskają się po gotowaniu, czyli w przeciwieństwie do innych makaronów objętość makaronu po ugotowaniu jest mniejsza - ze względu na jego kształt).
  • Dziękuję, tak sobie to też chciałam tłumaczyc ale wolalam sie upewnic !
    A jako ze to moja pierwsza wypowiedz tutaj, to gratuluje strony, bo bardzo pomocna :)
  • Ile mniej więcej sztuk znajduje się w szklance?
  • takie pytanko: w szklance suchego makaronu jest mniej błonnika, niż w szklance ugotowanego. O ile wiem obróbka termiczna zmniejsza ilość błonnika o połowę. czy w takim razie to wyliczenie jest prawidłowe?

    pozdrawiam
    Ania
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/08 13:17
    @ania3005: Nie zalecam porównywania szklanki suchego makaronu i ugotowanego. Dlaczego ? Otóż na wzgląd struktury (przed gotowaniem i po) mamy do czynienia z innym wypełnieniem szklanki (waga suchych muszli - 50 g; waga ugotowanych muszli - 90 g). Dodatkowo 100 g suchego makaronu i 100 g ugotowanego makaronu posiadają inne wartości.
    "czy w takim razie to wyliczenie jest prawidłowe?" Tak, zdecydowanie jest prawidłowe.
    Spróbuję wytłumaczyć w następujący sposób:
    100 g suchego, żytniego makaronu o kształcie muszli zawiera 7,8 g błonnika. Wypełniłam nim szklankę i zmieściłam 50 g makaronu: http://www.ilewazy.pl/szklanka-makaronu-zytniego-muszle. Zawartość błonnika w tej szklance = 3,9 g / 50 g.
    Makaron ugotowałam wg czasu zaproponowanego przez producenta na opakowaniu. Po ugotowaniu, makaron pochłonął wodę 1,7 x.
    Czyli ze 100 g suchego makaronu, otrzymaliśmy 170 g ugotowanego makaronu. Zarówno 100 g suchego, jak i 170 g ugotowanego zawierać będzie 7,8 g błonnika. Jednak, gdy chcemy uzyskać informację, ile błonnika zawiera 100 g ugotowanego makaronu, musimy wykonać odpowiednie przeliczenia. Tym samym uzyskujemy wartość 4,7 g błonnika / 100 g ugotowanego makaronu.
    Wypełniając szklankę ugotowanym makaronem, otrzymałam 90 g muszli. Czyli - 4,2 g błonnika.
    Gdybym wypełniła drugą szklankę ugotowanym makaronem (w sumie 170 g), uzyskałabym w sumie 7,8 g błonnika, czyli tyle samo, co w 100 g suchego makaronu.

    Czy dzięki temu przykładowi zrozumiałaś kwestię związaną z liczbami dotyczącymi różnic w makaronie suchym i po ugotowaniu ?

    "O ile wiem obróbka termiczna zmniejsza ilość błonnika o połowę." Nie, to nie jest prawda. Ilość błonnika przed ugotowaniem i po ugotowaniu dla danej porcji jest taka sama. W zależności od rodzaju błonnika może on zmieniać swoją strukturę chemiczną (co może mieć znaczenie np. dla procesów technologicznych bądź przewodu pokarmowego człowieka), jednak jego ilość pod wpływem gotowania nie ulega zmianie.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę