Szklanka ugotowanej pszenicy Kamut

Pszenica Kamut ugotowana

Szklanka ugotowanej pszenicy Kamut waży 160 g.

  100g na zdjęciu (160 g)
Energia 169 kcal 270 kcal
Białko 7,5 g 12,0 g
Tłuszcz 1,0 g 1,6 g
Węglowodany 35,0 g 56,0 g
Błonnik 4,5 g 7,2 g

Pszenica Kamut ugotowana kalorie w 100g: 169kcal

Zobacz więcej: szklanka pszenica kamut ugotowana 160g

Ostatnia aktualizacja: 2014.04.08

Ważenie dodano: 2014.04.07 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: ziarno pszenicy Kamut.

Mamy 6 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Czy ta pszenica jest w smaku podobna do zwyklej czy moze wyroznia sie jakims szczegolnym smakiem/aromatem? Do czego mozna jej uzyc?Przypuszczam, ze nadaje sie do wszelkiego rodzaju zapiekanek, kotlecikow itp:) Ma ktos moze jakies ciekawe przepisy na jej wykorzystanie? Pytam, bo w mojej kamienicy w Belfascie (pietro pode mna) miesci sie sklepik ze zdrowa zywnoscia-srodziemnomorska:D i generalnie wszystko co zdrowe, co umieszczacie na tej stronce moge zakupic:):)
  • Wygląda trochę jak kasza bulgur :) Ciekawi mnie jej smak!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/04/08 07:45
    @zubikacja: Jest twardsza po ugotowaniu i taka bardziej zbita. Smak ma inny niż taka tradycyjna pszenica, ale ciężko mi ubrać w słowa różnicę. Izabela dodawała jej m.in. do zup gdzie bardzo dobrze pasowała.
    @Natalie: Grataluję spostrzegawczości! Popełniliśmy błąd w wyborze zdjęć kaszy bulgur i zanim to opisaliśmy zastanawialiśmy się czy ktoś to zauważy. Błąd polegał na tym, że kasza bulgur miała zdjęcie kamutu. (http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanej-kaszy-bulgur). Zamianę zdjęć zauważyliśmy wczoraj przy dodawaniu kamutu i zdjęcia są już poprawnie przypisane.
  • Ja ie tak powaznie zastanawiam czy oddawanie różnycj kasz do zupy ma sens od strony smakowej. Chodzi m i o to że zupa np pomidorowa zabija dużą częśc smaku. Nie wiem czy to nei jest marnowanie ciekawego produktu

    Ile kosztuje takie cudo? wizualnie wygląda fajnie, że jest twarda to pewnie by m i smakowało :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/04/08 13:25
    @zubikacja: zacytuję część swojej opinii, którą zaprezentowałam pod ważeniem szklanki surowych ziaren tej pszenicy: http://www.ilewazy.pl/szklanka-pszenicy-kamut
    "Dotychczas wykorzystałam ją jako dodatek do trzech różnych zup (gotowana w tym samym garnku z zupą - nie osobno). Najbardziej przypadła nam z Maciejem do gustu z zupą pomidorową. Ziarna tej odmiany pszenicy są większe niż pszenicy zwyczajnej. Dłużej się gotują. I są bardzo jędrne po ugotowaniu. Podczas konsumpcji trzeba je dłużej przeżuwać w porównaniu do innych kasz. Oczywiście to tylko stwierdzenie, nie negacja ;)"
    @SSS18: "czy oddawanie różnycj kasz do zupy ma sens od strony smakowej." Dla mnie osobiście ma. Nawet gdy gotuję zupę pomidorową, to dbam o to, aby za każdym razem był inny dodatek skrobiowy. Bywa, że dodaję również w ramach odmiany smakowej paloną kaszę gryczaną :) Pomiędzy znajdującymi się w zupie poszczególnymi dodatkami skrobiowymi, można wyodrębnić nie tylko różnicę w smaku, ale także w strukturze. Już w przypadku różnych rodzai makaronów można to zaobserwować. Ja osobiście lubię takie różnice smakowo / strukturowe.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/04/08 13:29
    @SSS18: "Ile kosztuje takie cudo?" Ja płaciłam 10 zł / 400 g.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę