Cieciorka

Szklanka ziaren cieciorki waży 180g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 364 kcal 655 kcal
Białko 19,3 g 34,7 g
Tłuszcz 6,0 g 10,8 g
Węglowodany 60,6 g 109,1 g
Błonnik 15,0 g 27,0 g

Cieciorka kalorie w 100g: 364kcal

Zobacz więcej: 180g szklanka cieciorka

Ostatnia aktualizacja: 2017.07.20

Ważenie dodano: 2009.09.18 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Irokezik91 2010/10/07 23:55
    Nie cieciorka tylko ciecierzyca! Cieciorka to kwiat!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/08 15:42
    Rzeczywiście, istnieją kwiaty zwane cieciorką pstrą (nawet dosyć ładnie się prezentują).
    Natomiast w tym przypadku chodzi o warzywo strączkowe, czyli cieciorka = ciecierzyca. W innym przypadku należałoby nałożyć kary na wszystkich producentów stosujących to zamienne nazewnictwo, żeby inni jej nie powielali, czyż tak irokeziku ?
  • Kasiunia 2010/12/12 19:41
    Witam ;) Pani Izabelo, czy wie Pani może ile razy ciecierzyca zwiększa swoją objętość po przyrządzeniu? Chciałabym uzyskać szklankę ziaren po przyrządzeniu. Bardzo proszę o odpowiedź ;]
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/13 14:28
    @Kasiunia: Nie przeprowadzałam osobiście doświadczeń, ale pomogę teoretycznie:
    Ciecierzyca podczas gotowania zwiększa swoją objętość 2,2 razy. Jeżeli szklanka ugotowanej ciecierzycy ważyłaby 140 g, wówczas obliczenia byłyby następujące:
    Energia: 232 kcal / 140 g
    Białko: 12,3 g / 140 g
    Tłuszcz: 3,8 g / 140 g
    Węglowodany: 38,6 / 140 g
    Błonnik: 9,5 g / 140 g
  • Kasiunia 2010/12/13 19:42
    Dziękuje bardzo za pomoc. ;) Strona świetna, bardzo przydaje mi się w codziennym komponowaniu posiłków i zachęca do wybierania produktów zdrowych i pełnowartościowych.
  • na mojej ciecierzycy pisze 288 kcal na 100g
  • sprawdź (najlepiej na str. producenta lub zadzwon) czy dotyczy to przygotowanej czy suchej ciecierzycy!
  • Byłoby świetnie, gdybyście zechcieli Państwo zważyć kiedyś szklankę i łyżkę mąki z ciecierzycy (nazywaną też besan albo gram flour) - można ją dostać w ekosklepach albo hinduskich czy kuchniach świata, albo uzyskać przez zmielenie ziarna w blenderze; jest bardzo przydatna do potraw o niskim IG, no i jako źródło białka :). Będę bardzo wdzięczna! Pozdrawiam.
  • WiFiRiFi 2012/12/03 09:50
    @hnrk Podpisuję się pod prośbą. Ostatnio to moja ulubiona mąka, którą używam praktycznie do wszystkiego (choć do kluskowatych rzeczy nie polecam), a wartości odżywcze zazwyczaj liczę takie jak ma zwykła sucha ciecierzyca.
  • Ja również podpisuję się pod prośbą, bo mąka z ciecierzycy to jeden z produktów, który muszę mieć w domu :)
  • @Wifirifi, ja też tak liczę wartości odżywcze i to nie problem, problem mam, jak jest przepis np. 250 g mąki, 500 ml wody, a nie mam wagi :). I ciasto wyjdzie za rzadkie albo za gęste. A do "praktycznie wszystkiego" = do czego dodajesz tę mąkę? Ja umiem tylko farinatę i naleśniki, ale te mi rzadko ładne wychodzą.
  • @hnrk, ja używam jako zamiennika jajka w placuszkach (np. starta cukinia + mąka z ciecierzycy), w kotletach fasolowych, w ciastach (świetna w drożdżowych). A farinatę uwielbiam :)
  • WiFiRiFi 2012/12/03 13:58
    @hnrk być może dlatego, że jest lżejsza... kiedyś ważyłam i szklanka miała 110-115g a np pełnoziarnista orkiszowa 140-145g, zwykła pszenna jest chyba jeszcze cięższa. Dlatego jak zmieniam przepis to przeliczam ilość mąki wg tego. A co robię... wszelkie wypieki, ciasta, muffiny, pancake'i, naleśniki, gofry też chyba robiłam, planuję zrobić pierniczki, w nie słodkich rzeczach dodaje np do okonomiyaki(sprawdza się dobrze bo np. używając orkiszowej czasem w środku było surowe "ciasto"). Zup i sosów nie zagęszczam ale pewnie też by się sprawdziło. Jedyne w czym ta mąka mi nie podeszła to jak napisałam- kluskowate rzeczy czyli kluski lane, leniwe, gnocchi bo zbyt czuć jej strączkowy smak, choć może pasowałby on do wersji wytrawnej.
    @Agatka wychodzą na niej ciasta drożdżowe?? Łał, muszę spróbować. Dodajesz ją jako dodatek do innej mąki czy robisz wyłącznie z niej?
  • WiFiRiFi 2012/12/03 14:04
    A, a konkretny przepis na całkiem dobre ciasto tutaj scandifoodie.blogspot.com/2011/04/quince-pear-and-apple-cake.html (po angielsku ale jakby co to google translate poradzi sobie z przetłumaczeniem składników a wykonanie polega na wymieszaniu suchych z mokrymi). Tylko jeśli używa się słodkich jabłek i gruszek to uważałabym ze słodzidłami bo można przesłodzić.
  • @WiFiRiFi, mąki z ciecierzycy używam jako zamiennika jajka w ciastach drożdżowych - jednemu jajku odpowiadają trzy łyżki mąki zmieszane z trzema łyżkami wody :) Nigdy nie stosowałam jej jako głównej mąki w słodkich wypiekach, dlatego muszę koniecznie spróbować tego przepisu - wygląda tak apetycznie! :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 14:23
    Przeczytawszy powyższe komentarze, z przyjemnością informuję, iż mąka z nasion cieciorki na pewno zostanie zważona :)
  • Weronika 2013/01/10 11:28
    Może się komuś przyda, bo wczoraj robiłam.

    200g suchej cieciorki dało po namoczeniu i ugotowaniu 452g.

    Pozdrawiam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/10 20:55
    Z przyjemnością informuję, iż w dniu dzisiejszym ukazało się ważenie mąki z ciecierzycy, o którą prosiliście: http://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-z-ciecierzycy- oraz http://www.ilewazy.pl/lyzka-maki-z-ciecierzycy-
  • własnie przygotowuję ciecierzycę firmy lestello i na opakowaniu jest napisane, 100g, białko 21g, wegle 36g. Skąd taka różnica ? Państwo podają ze w 100g jest 60g węglowodanów
  • mar n,eaffdad 2017/07/19 14:16
    witam mam pytanie mam zamrozona ciecierzyce a w mojej diecie moge jesc120 gciecierzycy ile trzeba odjac od masy zamrozonej ciecierzycy zebym wiedziala ile dac tej ciecierzycy do obiadu?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/07/20 08:23
    @mar n,eaffdad niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci jednoznacznie. Sama nigdy nie mroziłam ciecierzycy. Sądzę, że najlepiej byłoby sprawdzić to eksperymentalnie zważyć suche nasiona przed i po zamrożeniu, żeby zobaczyć jaka część z tego to szron.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę