Szklanka żurawiny liofilizowanej

Żurawina liofilizowana

Szklanka żurawiny liofilizowanej waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 384 kcal 58 kcal
Białko 3,0 g 0,5 g
Tłuszcz 1,0 g 0,2 g
Węglowodany 90,8 g 13,6 g
Błonnik 35,4 g 5,3 g

Żurawina liofilizowana kalorie w 100g: 384kcal

Zobacz więcej: szklanka żurawina 15g liofilizowana

Ostatnia aktualizacja: 2015.02.09

Ważenie dodano: 2013.04.09 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: żurawina 100 %.

Mamy 40 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Cała szklanka ma tylko 15g? Co to za magia? o.O
    Chyba raczej 150...
  • Ile taka żurawinka kosztuje? Pewnie można ją dostać tylko w sklepie ze zdrową żywnością... Czy dobrze myślę, że jest ona po prostu suszona?
    Ja widuję tylko taką ze sporą ilością oleju i cukru w woreczkach jak inne \"suszone\" owoce ;/
  • http://www.ilewazy.pl/garsc-suszonej-zurawiny
    też mi się wydaje niestety:( niemożliwe
  • niekoniecznie... liofolizacja to inny proces niż tradycyjne suszenie.. może ważyć
    5 gram, jednak kurcze kcal mnie zastanawiają???
  • Chyba możliwe, że szklanka na 15g. Skoro żywność liofilizowana – żywność suszona po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Żywność liofilizowana jest odwadniana poprzez usunięcie od 70% do 96% wody. Powstrzymuje to rozwój mikroorganizmów i bardzo spowalnia procesy enzymatyczne. (Źródło wikipedia). Ciekawy produkt. A jak w tej żurawinie kształtuje się ilość witamin w stosunku do takiej surowej czy suszonej?
  • Żurawina liofilizowana, to chyba \"r.\" jest po procesie odciągnięcia wody z owoca, a więc jest bardzo lekka. Jak chrupek? chyba...
  • To jest żurawina liofilizowana, czyli pozbawiona praktycznie całej wody,dlatego jest bardzo leciutka - więc na moje oko to jak najbardziej możliwe, żeby to było 15 gram
  • Właśnie, czy przedstawione kalorie nie dotyczą jednej łyźki? ;)
  • O kurczę, 60 kcal w szklance tej żurawiny? Magia. Uwielbiam żurawinę :D
  • tylko gdzie ją kupić?
  • jak malutko kalorii! i rozumiem, że nie dość, że dobre, to jeszcze i zdrowe, tak? ;)
  • wlasnie, gdzie kupic???
  • Poluję na nią od dłuższego czasu. Gdzie można ją dostać? :)
  • Wujek google pomaga w poszukiwaniach ;) znalazłam m.in.:
    http://allegro.pl/zurawina-liofilizowana-owoce-w-polowkach-50g-i3031109546.html

    http://www.sklep.kolagenum.com/product,61,pl,liofilizowana_zurawina_30g.html
  • Proponuję skorzystać z wyszukiwarki google ;) ja znalazłam np. na allegro
  • i taka liofilizowana zachowuje wartości odżywcze i witaminy, prawda? Bo straciła tylko wodę?
  • a to, że waży 15 gram to normalne przy takim procesie, jadłam liofilizowane truskawki, są baardzo lekkie :)
  • No właśnie mnie też interesuje, czy witaminy są zachowane, bo to byłoby zbyt piękne :) a @Cass, czy te truskawki to są te jak np. w musli?
  • Taka żurawina znacząco się różni w smaku od tej z dodatkiem oleju , spotykanej zazwyczaj w sklepach ?
  • @Margo1010, wydaje mi się, że podczas liofilizacji nie ma znaczacych strat witamin, z tego względu, że na surowiec działa się niską temperaturą i obniżonym ciśnieniem.
    @niyans, zdarzało Ci się jeść kiedyś zakupione w sklepie płatki z dodatkem owoców (często truskawek)? bo bardzo często w takim mieszankach spotyka się owoce liofilizowane, smakują zupełnie inaczej, niż suszone.
  • @Margo1010: Może i w musli też można takie spotkać, są one także często jako dodatek do innych płatków, dawniej jeszcze kupowałam różne płatki np. Fitella itp. to zdarzały się do niektórych takie właśnie truskawki w formie liofilizowanych plasterków.
    A co do witamin, to myślę, iż jest możliwe, że je zachowują. Znalazłam ciekawy tekst na temat takiej żywności.
    www.tourism-promotion.net/zywnosc-liofilizowana/
    skopiowałam z niej ten fragment:
    "W procesie liofilizacji wszystkie produkty tracą wodę, zachowując smak, zapach, witaminy, białka i sole mineralne oraz kolor i kształt. Podczas badań stwierdzono, że w procesie liofilizacji znacznie zmniejsza się ilość bakterii chorobotwórczych w produktach spożywczych."
  • salmonela 2013/04/10 17:26
    Gdzieś z miesiąc temu właśnie jadłam taką żurawinę. To bardzo możliwe że tak mało waży, gdyś są to takie jakby chrupki - po prostu żurawina wysuszona. Uprzedzam, że jest droga - za paczkę 60 g zapłaciłam chyba coś ok. 13 zł. Dobry sposób na przekąskę - te chrupeczki są dość kwaśne i dość długo można je chrupać a kalorii malutko :)
    Poza tym świetnie smakuje np. w galaretce, gdyż po kilku minutach pęcznieje i jest taka pyszna, już nie w postaci chrupiących części.
  • Moim zdaniem z witaminami będzie ciężko, bo przecież poza wit. A,E,D i K wszystkie rozpuszczają się w wodzie. Więc tu nie mają nośnika... Natomiast składniki mineralne- czemu nie?:)
    A w smaku- bardzo się różni od tej "zwykłej sklepowej":) ta jest kwaskowata, sucha i tak "na sucho" ma niewiele smaku. Pewnie jak się jej używa jako dodatek do czegoś wilgotnego, to lepiej się sprawdza
  • a ja ją lubie na sucho
  • żurawina, która nie jest suszona jest właśnie kwaskowata.
  • raczej żurawina która nie jest zasłodzona:D ja najbardziej lubię taką na surowo
  • Spotkał się ktoś z taką w którymś z marketów? Real, Auchan, Alma etc? Czy kupno jest możliwe tylko przez internet?
  • Fata witaminy ADEK rozpuszczają się w tłusczach a nie w wodzie.
  • unazuki dobrze napisała. "poza wit. A,E,D i K wszystkie rozpuszczają się w wodzie"
  • Tfu, miałam na myśli że Feta dobrze napisała
  • Cena tej żurawiny jest skrajnie chora. Nie ma żadnego sensu ją kupić.
  • Tak przepraszam. Mam problem z czytaniem ze zrozuminiem. Maturo nadchodzę :). A takiej żurawiny jeszcze nie jadłam. Ale myślę że kiedyś spróbuję.
  • Też nigdy nie próbowałam, a nie lubię zamawiać przez internet.. Zwłaszcza jedzenia. Poszukam, może będzie w sklepach ze zdrową żywnością u mnie w mieście
  • Kupowałabym gdyby nie cena...Uwielbiam takie owoce w płatkach, specjalnie po nie nurkuję ręką w paczce ^^. Żurawiny jeszcze nie jadłam, za to niedawno banany. Nie pamiętam w jakich płatkach, może nawet jakichś biedronkowych. W każdym razie były o niebo lepsze od suszonych, które są dość twarde.
  • Czy taka forma owoców ma jeszcze jakieś witaminy?
  • Za trochę więcej niż ta szklanka trzeba zapłacić 8 zł! Boże, drogi, to ja już wolę te bardziej kaloryczne, ale tańsze owoce :)
  • dobra, tylko kwaśna ;) co kto lubi.
  • Uwielbiam żurawinę, ale pod taką postacią jeszcze jej nie jadłam. Muszę kiedyś spróbować.
  • Gdzie i w jakiej cenie można dostać takie cudo?
  • cassiopea, odpowiedzi na Twoje pytania są w komentarzach powyżej.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę