Tatar wołowy z żółtkiem

Tatar waży 165 g.

  100g na zdjęciu (165 g)
Energia 140 kcal 231 kcal
Białko 12,8 g 21,1 g
Tłuszcz 9,5 g 15,7 g
Węglowodany 1,3 g 2,1 g
Błonnik 0,2 g 0,3 g

Tatar wołowy z żółtkiem kalorie w 100g: 140kcal

Zobacz więcej: porcja cebula żółtko oliwa z oliwek tatar wołowy ogórek kiszony 165g befsztyk tatarski

Ostatnia aktualizacja: 2019.08.27

Ważenie dodano: 2011.05.07 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: tatar z Sokołowa 100 g (mięso wołowe 86 %, woda, mleczan sodu - regulator kwasowości, sól spożywcza, przyprawy ekstrakt rozmarynu, aromat) + żółtko, łyżeczka oliwy z oliwek, plaster cebuli, 1 mały ogórek kiszony.

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/07 22:06
    Istnieje wiele przepisów na przyrządzanie tatara. Powyżej to moja propozycja (choć nie wiem jak smakuje - nie potrafię się przemóc do takiej formy mięsa...). Resztę sposobów wykonania możecie sobie polecać nawzajem.
  • maliness 2011/05/07 22:24
    hahaha, wczoraj tego właśnie szukałam :D
  • Jak ja uwielbiam tatara!!!!! :D jedyne mielone mięso jakie jem :P
    Surowe mięso jakoś bardzo mi smakuje, jak miałam takie ryby, którym sie daje kawałki surowej wołowiny (dawno temu ;) ) to zawsze troche jej podjadalam, albo jak byłam mała i mama robiła gulasz to tez kradlam mięsko ;)
  • effemeria 2011/05/08 03:59
    właśnie dzisiaj zjadłam w knajpie po pracy;D pycha.
  • Pycha! Ale jadam tylko w sprawdzonych miejscach. Powiem szczerze, że bardziej przeraża mnie to surowe żółko niż surowe mięso :)
  • Preferuje z marynowanymi pieczarkami na pieczywie.. Pycha! :)
  • z kaparami i cebulka jest pyszny :D
  • Do tatara tylko ogórek konserwowy :) Tak przynajmniej wolą moje kubki smakowe.

    Może to takie moje niczym nie poparte przeczucie, że ze względu na mięso i żółtko tatar jest "bombą białkową"... Oczywiście od czasu do czasu.
  • Nigdy bym tego nie zjadła! no może kiedys.. ale wygląda niesmacznie.
  • niejedna rzecz wygląda niesmacznie,a jednak jest dobra,aczkolwiek sam wygląd tatara odpycha mnie na tyle,żeby powiedzieć,że go nie spróbuje.
  • Dla mnie akurat wyglada strasznie smakowicie :D
  • świnkers 2012/06/17 13:52
    A nie lepiej kupić świeże mięso wołowe tzn. kawałek polędwicy wołowej i poprosić ekspedientkę o zmielenie na miejscu? Byłoby przede wszystkim bez konserwantów typu mleczan sodu. Już i tak wszędzie, w każdym niemal produkcie jest dodawany sód czy to w postaci wymienionego mleczanu czy glutaminianu sodu tudzież inozynian disodowy. Co do samej potrawy uwielbiam tatara :)
  • ahh, tatar :) najlepsza zecz na swiecie.
    zawsze w domu robimy z ogorkiem, cebula, zoltkiem, sardynkami w oleju, magi,pieprz,sol :)) i do tego kromke z maslem i goszka herbate :)

    pysznosc.
  • @up Szkoda polędwicy na tatara, lepiej ją zjeść w formie steka. Samego tatara można zrobić z udźca albo wołowiny w kawałkach, jest równie smaczny i 3krotnie tańszy od tego z polędwicy...
  • Uwielbiam tatara. Długo nie mogłam się przemóc do surowego mięsa, ale jak się przemogłam, to przepadłam z kretesem. Od czasu to czasu, traktuję jako "zastrzyk białka",
  • Ohyda. Nigdy więcej surowego mięsa. Nawet przyprawy niewiele dają.
  • Do ogóra kiszonego jak znalazł , mniamniuśne :-) .
  • Mięso na tatar moje panie się sieka a nie mieli i przestańcie obrzydzać swoimi opisami to danie
  • Mój śp. dziadek rzeżnik i masarz ojciec mojej mamy to ani nie mielił ni siekał a zeskrobywał ostrym nożem polędwicę wołową , taki tatar byl przepyszny :-) .
  • Teraz to najczęściej jadam tatar rozsmarowany na kanapce czy bułce . Doprawia takowy pieprzem , solą , cayenne , kolendrą czasami kuminem następnie dodaję sos sojowy lub pastę miso , cebulkę , surowe jajko , ogórka konserwowego i też takowe pieczarki > czasami także mieszam tatar z musztardą . Pycha ! :-) .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę