Tuszka z kurczaka

Tuszka z kurczaka waży 2150 g. Tuszka pozbawiona części niejadalnych (kości, chrząstki itp..) waży 1700 g.

  100g na zdjęciu (1700 g)
Energia 158 kcal 2686 kcal
Białko 18,6 g 316,2 g
Tłuszcz 9,3 g 158,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,6 g 44,5 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,2 g 2,6 g

Tuszka z kurczaka kalorie w 100g: 158kcal

Zobacz więcej: kurczak sztuka tuszka

Ostatnia aktualizacja: 2020.02.17

Ważenie dodano: 2013.04.14 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 19 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • hmm... przypomniał mi się mój wójek który taką tuszkę zjada na obiad z ziemniakami i surówką a do tego zawsze jakaś zupa ;) i deser obowiązkowo! a jest chudy jak szkapa. jak to jest? też tak chcę ;(

    a tak bardziej do tematu ważenia, polecam taką tuszkę pieczoną z żurawiną suszoną i cebulką ;)
  • Paulina6584 2013/04/14 18:43
    UnhappyHippie

    Módl się o zdrowie Wujka, bo długo nie pociągnie zjadając tuszkę kurczaka na raz.
  • za jednym zamachem? Mój chłopak to je to przez tydzień ;o
  • Jestem ciekawa jak Wy policzyliście kalorie takiego kurczaka :) Jest chudy jak szkapa bo być może jest ektomorfikiem :p
  • 'tuszka pozbawiona części niejadalnych...'
    chrząstki niejadalne? toż to ja z mamą zawsze się o chrząstki bijemy! ;d
  • dlaczego upieczony ma wiecej kcal skoro obrubka termiczna nie dodaje kcal a poprzez pieczenie tłuszcz sie wytapia więc powinno być mniej nisz 2686kcal nie rozumiem
  • Witam, a jak zmieniłaby się kaloryczność tego kurczaka jeśli zdjąć skórę i zjeść go bez skóry?
  • Ponawiam pytanie "matis7": dlaczego tuszka kurczaka na surowo jest zdecydowanie mniej kaloryczna niż tuszka tego samego kurczaka z rożna - przy uwględnienieniu, że nie dodajemy do grillowania żadnego tłuszczu...? Na pewno tak jest..?

    100 g tuszki kurczaka surowego - 158kcal
    100 g tuszki kurczaka z grilla bez użycia tłuszczu - 260kcal

    To jak to w końcu jest...?
  • @iwonar to kwestia ilości wody w produkcie przed i po przyrządzeniu. Wyjaśnię to na dużo prostszym przykładzie, ze zmyślonymi liczbami.

    Jest tuszka kurczaka, ma 100 gramów i dostarczy 100 kcal. Łatwo policzyć, że ma 100 kcal w 100 gramach. Ktoś postanowił ją wrzucić na grill, nie dodaje tłuszczu, ani innych składników, więc tuszka nadal ma 100 kcal i wszystko się zgadza... Ale po grillowaniu okazuje się, że nasza tuszka waży już tylko 50 gramów. Dlaczego? Ponieważ wyparowało z niej 50 gramów wody. Łatwo policzyć, że (jeśli wciąż ma 100 kcal, ale waży 50 gramów) teraz ma już 200 kcal na 100 gramów. Czyli pozornie zwiększyła się jej kaloryczność, ale tylko w przeliczeniu. Wynika to ze zmian masy, nie kaloryczności. Mimo tego jedna sztuka przed grillowaniem ma zawsze tyle kcal, ile po tym procesie (o ile nie dodajemy innych składników, oczywiście).
  • pani Izo, Pani Barbaro, Panie Macieju, a taka tuszka rosołowa, bez części takich jak udka, skrzydełka, zawierająca tylko szyje, skore i ogonek na ktorej gotuje sie podstawe wywaru zazwyczaj, ma duzo kalorii ? wiadomo zjada się tylko to co się da- dużo w tym kości. Pytam bo lubie sobie poobgryzac to mięsko co tam zostaje. wiadomo skóry nie zjadam.
  • MałyKsiążę
    Jako że jestem wielkim zwolennikiem porządnych i bogatych rosołów , nie uznaję gotowania jakichś " rosołków " z odpadów pozostających po rozbiorze mięsa :-( . Jeżeli rosół to z całego takiego kurczaka oczywiście podzielonego na ćwiartki , koniecznie muszą być skora i kości a jeżeli rosół okaże się za tłusty , zawsze po słodzeniu w lodówce jego nadmiar można usunąć .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/12/15 11:46
    @MalyKsiaze: Nie wiem Droga Użytkowniczko, jakiej oczekujesz odpowiedzi ? Bo wartości liczbowej Ci nie podam, ponieważ będzie to uzależnione od wielu czynników. A słowa - mało czy dużo, dla każdego mogą co innego oznaczać...
    Bardziej przyjrzałabym się tutaj pod względem wartości: porcja rosołowa dostarczać będzie niewielkich ilości białka i dość sporo tłuszczu z uwagi na występujący w niej dużej ilości skóry. Zawiera też niewiele mięsa. Jeżeli skóra gotowała się wraz z innymi składnikami, to większość tłuszczu przejdzie z niej do wywaru. Nie jedząc jej bezpośrednio oczywiście dostarczysz mniej kcal aniżeli byś ja również skonsumowała.
  • oczywiście wyjadam tylko mięsko, skóry nie jem, "dupki" też nie :) pracuje w ośrodku w którym jest kuchni i mam takie mięsko z dużego gara- czyli w ilości około 2-3 tuszek. lubię je obgryzać :) moja bratowa robi to samo, więc myslę,że więcej takich zwolenników by sie znalazło :)
  • mam bardzo dziwne pytanie ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. wiec zapytam tu Panią Izę, może mi pomoże. ugotowany rosół na tuszce [ bez elementów typu noga czy skrzydełko, sam korpus, i tam są takie miękkie chrząstki , elementy-bardzo lubie je chrupać- co to wogole jest ? ma to jakies wartości ? jest kaloryczne? chodzi mi o te elementy :
    http://www.multipino.pl/offer363762.html
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/20 11:15
    @MalyKsiaze: Zapewne chodzi ci o chrząstki itp... Zawierają niewielką ilość białka niepełnowartościowego (głównie pod postacią kolagenu), śladową (jeżeli w ogóle, a po ugotowaniu to już zerową) ilość tłuszczu, zero węglowodanów. Myślę, że ich kaloryczność może kształtować się na poziomie 40 - 50 kcal / 100 g
  • Pani Barbaro-ile ma średnio kalorii taki kurczak obrany ze skóry??
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/08/31 08:54
  • Patrycyja 2020/02/15 13:40
    A kiedy zważycie tuszkę przepiórki? :)
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/02/17 15:37
    Dodaliśmy przepiórkę do listy zaplanowanych ważeń - dziękujemy za inspirację :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę