Wędzone skrzydełko z kurczaka

Wędzone skrzydełko z kurczaka

Wędzone skrzydełko z kurczaka waży 90 g. Pozbawione kości waży 80 g.

  100g na zdjęciu (80 g)
Energia 191 kcal 153 kcal
Białko 23,0 g 18,4 g
Tłuszcz 11,0 g 8,8 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Wędzone skrzydełko z kurczaka kalorie w 100g: 191kcal

Zobacz więcej: wędzone skrzydełko kurczak sztuka 80g

Ostatnia aktualizacja: 2013.11.04

Ważenie dodano: 2013.05.05 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Szkoda tylko, że wędzone potrawy są takie słone :(
    Poza tym, jak to jest ze zdrowotnością wędzonych mięs czy ryb? Można jeść czy lepiej tylko od czasu do czasu? :)
  • czy to jest podobne do tzw kąska piwnego?
  • Niestety żaden mięsny u mnie na dzielnicy nie oferuje takich sprzedawanych luzem (w paczkach z resztą też nie), więc muszę się zadowolić paczkowanymi z marketów, bo mi bardzo smakują:) Moi rodzice jedzą jeszcze wesję w marynacie musztardowej, ale jest w niej pełno niechcianych przeze mnie składników...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/06 17:06
    @iMateusz: "Szkoda tylko, że wędzone potrawy są takie słone :(" Dokładnie, chociaż w tym przypadku sól będzie traktowana jako naturalny konserwant. Jednak coraz częściej oprócz niej, stosowane są konserwanty chemiczne, które utrzymują świeżość produktów przez jeszcze dłuższy odcinek czasu... dlatego warto czytać etykiety przed zakupem.
    "Poza tym, jak to jest ze zdrowotnością wędzonych mięs czy ryb? Można jeść czy lepiej tylko od czasu do czasu?"
    Według mnie, dużo będzie zależeć od naszego aktualnego stanu zdrowia. Jeżeli nie towarzyszą nam żadne schorzenia dietozależne, wówczas spożycie od czasu do czasu wędzonego wyrobu, nie powinno wyrządzić krzywdy i organizm poradzi sobie z dużą dawką soli i substancjami pochodzącymi z dymu wędzarniczego. Warto też wówczas zarezerwować sobie taki wędzony produkt, który oprócz walorów smakowych, dostarczy nam również korzyści zdrowotnych, czyli według mnie znacznie lepiej wybrać wędzoną makrelę, w której znajdują się kwasy tłuszczowe omega 3, niż skrzydełko kurczaka, bogate w cholesterol. Może się również zdarzyć, że w przypadku zdrowych osób, żołądek nie będzie akceptował wędzonych produktów (bóle żołądka, odbijanie, zgaga). Wówczas w takim przypadku lepiej zaprzestać całkowicie z ich konsumpcji.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/06 17:14
    @dzasta1555: "czy to jest podobne do tzw kąska piwnego?" Przyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam się z takim określeniem. W internecie znalazłam informacje, że "kąsek piwny" dotyczy najprawdopodobniej wędzonego udka z kurczaka. Niestety nie wiem, jak to jest naprawdę. Może ktoś kto wie podpowie ?
  • Tak czasami te wędzone rzeczy (nóżki, skrzydełka) nazywane są "kąski piwne" to jest to samo. Przynajmniej ja się nie spotkałam, żeby to oznaczało co innego.
  • Nigdy nie jadłam, choć czasem przymierzałam się do kupna na szybki obiad. Czy takiego wędzonego kurczaka można podgrzać i jeść na ciepło z ziemniakami i surówką czy raczej nadaje się tylko do zjedzenia na zimno?
  • Ja kiedyś próbowałam zdaje się podgrzać,ale raczej jako szybki obiad się nie nadaje. Zdecydowanie lepsze obrać, do miseczki i na kanapki z sałatą i pomidorkiem np ;) Również szybkie i dobre.
  • Myślałam, że to ma więcej kalorii :O
  • @Izabela: Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na szczęście dużo bardziej wolę wędzoną makrelę czy łososia, a ostatnio się rozglądam za jakimiś nieznanymi mi jeszcze rybami do spróbowania ;)

    Za to takie wędzone kawałki z kurczaka są idealne do sałatek - np. z selerem konserwowym, ananasem, kukurydzą i jogurtem naturalnym - bardzo smaczna (i dzięki soli nie trzeba już prawie doprawiać ;) )
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/07 12:31
    @iMateusz: "Za to takie wędzone kawałki z kurczaka są idealne do sałatek" O tak, wędzone kawałki kurczaka idealnie nadają się do sałatek ! Byleby jak dla mnie bez skóry. Dwa razy do roku Macieja rodzice kupują takiego wędzonego kurczaka (zamówienie trzeba składać kilka tygodni wcześniej ;)) od wiejskiego gospodarza. Tuszka jest zdecydowanie mniejsza od tych sklepowych, stosunkowo mało słona i wyborna w smaku :) Część przeznaczamy na kanapki, a część na sałatki. Jak ktoś ma taką możliwość, to polecam.
  • exiables 2013/05/07 15:55
    sądziłam, że będzie więcej ;p
    lubię wędzonego kurczaka, ale jem tylko pierś, albo udko, bo nie umiem ogryzać ;pp
  • KUpuje często z lidla takie skrzydełka. Mocno mnie to irytowało, że nie podają wartości odżywczych. Napisałe nawet e-maila do nich z zapytaniem o to, to mi odpisali, że nie maja obowiązku podawać takich danych (ma się to zmienić bodajże w 2014roku), i byłem troche zaskoczony, że nie mogą napisać ile tłuszczu się w nich znajduję. Ale naszczęscie znalazłem już moją odpowiedź. Troche zgadzam się z poprzednikami, udko ma więcej mięsa i można jakoś tą skurę zdjąć, bo ze skrzydełka to troche roboty, wręcz niemożliwe..
  • * skórę (nie zauważyłem) przepraszam

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę