Witamina rozpuszczalna w wodzie. Uczestniczy w przemianie aminokwasów, syntezie białek oraz metabolizmie kwasów tłuszczowych. Jest konieczna do syntezy adrenaliny i serotoniny, przez co wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Pirydoksyna uczestniczy również w tworzeniu przeciwciał i hemoglobiny.
Niedobór witaminy B6 zaburza produkcję hemoglobiny, niektórych hormonów, białek, kwasów nukleinowych. Objawia się on spadkiem odporności, zmianami na skórze, niedokrwistością, wypadaniem włosów, drętwieniem rąk i stóp, stanami zapalnymi błony śluzowej jamy ustnej.
Przedawkowanie witaminy B6 może powodować zaburzenia neurologiczne.
Źródłem pokarmowym pirydoksyny są: drożdże, kiełki pszenicy, otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych, wieprzowina, mleko, jaja, orzechy. Częściowo witamina B6 jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego.