Witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest antyoksydantem, czyli chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów oraz chorób układu krążenia. Witamina C bierze udział w przemianach aminokwasów, produkcji hormonów steroidowych, barwników skóry (melanin). Jest niezbędna do syntezy kolagenu – białka budującego m.in. chrząstki stawowe, skórę, kości i ścięgna. Uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego (pochodzenia roślinnego) w przewodzie pokarmowym.
Niedobory witaminy C objawiają się utratą apetytu, bólami kości i stawów, częstszymi infekcjami, szybkim męczeniem się, bladością skóry, utrudnionym gojeniem się ran. Brak witaminy C powoduje szkorbut, czyli chorobę charakteryzującą się krwawieniem dziąseł i wypadaniem zębów.
Przyjmowanie dużych dawek witaminy C może zwiększać ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych.
Do źródeł witaminy C zalicza się głównie owoce i warzywa. Najbogatsze w nią są: owoce dzikiej róży, owoce jagodowe, cytrusy, natka pietruszki, kapusta, papryka, pomidory, chrzan.