Zapiekany camembert z sosem borówkowym

Zapiekany camembert z sosem borówkowym

Porcja zapiekanego camemberta z sosem borówkowym waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 298 kcal 298 kcal
Białko 12,0 g 12,0 g
Tłuszcz 18,0 g 18,0 g
Węglowodany 21,0 g 21,0 g
Błonnik b.d. -

Zapiekany camembert z sosem borówkowym kalorie w 100g: 298kcal

Zobacz więcej: zapiekany camembert sos borówkowy 100g borówki ser porcja

Ostatnia aktualizacja: 2019.01.28

Ważenie dodano: 2013.11.07 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: camembert do zapiekania (66 % ser miękki camembert, mąka (pszenna, żytnia), olej roślinny, skrobia pszeniczna, sól, gluten, przyprawy, ekstrakt z przypraw); borówki (48 % borówki, syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, substancja żelująca: pektyna, mączka chleba świętojańskiego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian sodu).
Producent: Alpenhain

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • fajny pomysł na lekki obiadek. jak był zapiekany ten ser? smażony na niewielkiej ilości tłuszczu, czy w piekarniku?
  • Moim zdaniem to nie jest dobry pomysł obiad... Jak na obiad kcal faktycznie niewiele, ale to zdecydowanie nie jest dobrze zbilansowany posiłek.
  • Iwona, raz na jakis czas spoko, nie dajmy się zwariować :) chociaz sama nigdy nie kuuję tego typu rzeczy
  • Zawsze mam wątpliwości, czyj głos jest głosem rozsądku... ;) Może raz kiedyś na kolację, ale jak dla mnie na obiad taki posiłek jest za słaby. Nie najadłabym się, ani nawet nie napełniłabym żołądka. Pół takiego krążka z jakimś dodatkiem skrobiowym (makaron, ryż, ziemniaki) i warzywami już prędzej, ale sam... na pewno nie na obiad. ;)
  • Nie jadłam, ale już wiem, że dobre :P
    Chociaż widziałam też , że jest chyba dosyć drogie. Robiłam sobie kiedyś sama taki serek wg przepisu zdroweconieco tylko w otrębach :)
    Chociaż nawet z takiego gotowca można wyczarować coś fajnego.. trochę ryżu ? trochę sałatki np 1/2 brokuła i pyszny obiadek gotowy :P
  • trochę warzyw* miało być
  • djustyna 2013/11/08 14:36
    Zjadłabym coś takiego ale przyrządzonego samodzielnie a nie z "pudełka". I wolałabym chyba z żurawiną.
  • A ja sama panieruję i smażę camembert, wychodzi taniej i bez tych dodatkowych składników. Do tego dżem żurawinowy i góra brokułów na parze :) w zupełności można się tym najeść na obiad.
  • Anderson 2013/11/08 16:53
    dwa takie smażone na masełku z równiez smazona na masełku bagietka wcinam na kolacje !!! mniam ;D
  • gdzie moge takie cos zakupic i ile to kosztuje?
  • Juliettaan 2013/11/09 10:42
    Anderson, 2 na kolację? :O jeszze z bagietką? Mega dużo kcal i przeciążasz swój organizm tłuszczami na noc...
  • Mam pytanie, chcę sobie taki serek zaserwować na obiad. Cały na raz to trochę za dużo; czy jak przekroję wzdłuż na pół i opanieruję, to nie rozleci się/ nie wypłynie podczas smażenia?

    Miałabym jeden ser na dwa obiady: z frytkami, i jedna wersja z sosem pomidorowo-jogurtowym, druga wersja ze szpinakiem :) Żurawina ani borówka mnie nie przekonują ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/20 08:09
    @Tvk_91: Możesz skorzystać z tego przepisu: http://www.zdroweconieco.pl/ser-camembert-z-zarodkami-i-otrebami.html
    Przygotowuję w ten sposób od czasu do czasu i jeżeli ser wypływa, to w minimalnej ilości jak na jednej z fotek :)
  • @Izabela dzięki za podpowiedź,
    Jutro robię na obiad, kupiłam taki serek w wersji light; jeszcze nie wiem, czy usmażę go w całości czy przekrojony na dwa kotleciki; to zależy od mojej weny twórczej jutro ;) Ten light, jeśli dobrze policzyłam, ma jakieś 130 kcal mniej niż pełnotłusty, który mam w lodówce; jego zostawię na kanapki.
  • Usmażyłam w całości, zjadłam z frytkami i niskosłodzoną żurawiną, obłęd ! :)
    Trochę trudno się go panieruje, albo po prostu nie mam wprawy. A taki ciepły, roztopiony, ciągnący się serek jest fantastyczny :) Oszacowałam wartość kaloryczną takiego obiadku, i nie powinno przekraczać 700 kcal, czyli jest lepiej, niż się spodziewałam ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/24 07:09
    @Tvk_91: To ja mam dla Ciebie jeszcze jedną propozycję:
    Ser camembert możesz również zapiec w piekarniku. Według mnie, smakuje jeszcze lepiej ! Wówczas nie musisz używać nawet panierki (wg mnie do wersji z piekarnika wręcz nie pasuje). W ser możesz "powtykać" na przykład czosnek, suszone pomidory, żurawinę bądź inne suszone owoce, przyprawy. Można też owinąć ser wędliną typu parmeńska.
    Jak spróbujesz wersji zapiekanej, to będzie mi miło, jak podzielisz się ze mną i użytkownikami swoimi wrażeniami :)
  • Wersji zapiekanej na razie nie miałam okazji próbować.
    Taki panierowany to jeden z moich ulubionych obiadów, zawsze robię dwa dni pod rząd, żeby wykorzystać całe jajko do panierki oraz napoczętą żurawinę. Panierka bardzo zyskuje na smaku, jak doda się do niej trochę czosnku, papryki oraz oregano (panierkę robię bezglutenową, na płatkach kukurydzianych)
  • A dziś robiłam z borówką, jest jeszcze lepszy niż z żurawiną. Z owocowych połączeń nieźle pasuje też dżem z brzoskwini.
    Ale i tak najlepszy jest z sosem czosnkowym ;) Frytki obowiązkowo do każdej wersji; raz jadłam z ziemniakami i też był dobry, ale frytki lepsze.
  • czosnek do panierki? granulowany?
  • Tak, dodaję trochę granulowanego czosnku do panierki, fajnie pasuje też suszona cebula. Ale trzeba smażyć na bardzo małym ogniu, bo jak się czosnkowa panierka przypali, to będzie gorzka w smaku.
  • Dzięki (mniam)
  • A wczoraj zamiast żurawiny użyłam zwykły keczup, bardziej mi smakowało niż z owocami.

    Taki obiad to szatański wynalazek, hehe ;) dodałam wszystko do kalkulatora, i wyszło mi 666 kcal, serio :D
  • DreamsFaded 2017/10/10 20:20
    Łaaaaał jak na kupny produkt ma całkiem spoko składzik ;D
  • Dobry jest też z dżemem malinowym. Ja ostatnio robię serek bez panierki, wrzucam od razu na tłuszcz na małym ogniu
  • Camembert najlepiej smakuje z konfiturą malinową :) a w ogóle zrobić sobie burgera z takiego camemberta to dopiero raj w gębie :) mniam

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę