Żołądki indycze

Żołądek z indyka waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 118 kcal 118 kcal
Białko 19,1 g 19,1 g
Tłuszcz 4,6 g 4,6 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Żołądki indycze kalorie w 100g: 118kcal

Zobacz więcej: sztuka 100g indyk podroby żołądek indyczy

Ostatnia aktualizacja: 2020.05.15

Ważenie dodano: 2011.11.25 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 31 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Teraz już tylko przełyk, trzustka i jelita do kompletu zostały :)
  • fuj, nigdy nie lubiłam podrobów i chyba nigdy nie polubie
  • Ścieźla 2011/11/25 22:24
    Scena jak z horroru! Świeżo wyrwana, "ponadstukilokaloriowa wnętrzność"... brakuje tylko świeżo ociekającej krwi..
    Mam nadzieje, że nie puszczacie tego przed 22:00 ;D
  • :/
  • Nie rozumiem, kto wpada na tak idiotyczne pomysły na ważenie. Nigdy w życiu nie jadłam czegoś takiego i nie wiedziałam nawet, że to jest jadalne. Zapewne 3/4 wchodzących tutaj również. Zamiast ważyć coś, co należy do standardowego jadłospisu większości z ludzi, Wy wybieracie jakieś żołądki. Paranoja.
  • Gabriela 2011/11/26 18:58
    @Monika: to, że Ty tego nigdy nie jadłaś, nie oznacza wcale, iż jest to niejadalne, trujące i idiotyczne. Świat nie kręci się wokół Ciebie. Skoro autorzy zamieścili na stronie ważenie żołądków, to znaczy, że mieli ku temu jakieś podstawy. Z pewnością nie wzięło się to z kosmosu.
    Poza tym, ta strona służy również do poszerzania horyzontów, dzięki niej można spróbować wielu nowości, które kiedyś nie zwróciłyby naszej uwagi (tak było ze mną i wędzonym trewalem, o którego istnieniu dowiedziałam się właśnie z ilewazy.pl).
  • @Monika - widać ludzie jednak musieli się o to prosić. Są tacy, którzy gustują w takim jedzeniu, a my powinniśmy być wyrozumiali. Jak Ci się nie podoba to trudno, poczekaj aż pojawi się nowe ważenie, które być może Cię zadowoli i problem z głowy. Równie dobrze wegetarianie mogą wyzywać, po co ważony jest kurczak skoro oni tego nie jedzą. Egoistyczne podejście, nie uważasz?
  • Należę więc do 1/4 poulacji, która jada od czasu do czasu, np. gulasz z żołądków w białym sosie z koperkiem. Lubię taki obiad.
  • @Monika tez nie ruszylabym tego, tak jak zadnych podrobow, ale... Ktos tego najwyrazniej potrzebowal :|
    A tak ogolnie to troche maly ten zoladek ma indyk, myslalam, ze ptaki sa dosyc "pojemne" ;)
  • Ania1105 2011/11/26 19:36
    no właśnie - wielkość! tez myślałam, że będzie dużo większy! ;-D
  • Haruka:
    Obecnie indyki są "pasione" sztucznie, tak samo jak np. gęsi na foie gras.

    @Monika:
    Są ludzie (np. ja się do nich zaliczam), którzy starają się wykorzystać zabite zwierzę w całości, więc też zjeść z niego wszystko, co się da. M.in. też podroby czy tzw. "piątą ćwiartkę".
  • Piąta cwiartka? ;)
  • Lavender 2011/11/27 11:10
    "Piąta ćwiartka" to określenie podrobów zwierząt rzeźnych - świń, krów itp. W odniesieniu do ich wnętrzności określenie "podroby", które pochodzi przecież od słowa "drobne", byłoby nieadekwatne, dlatego podrobami nazywamy podrobione, czyli podzielone na drobne części wnętrzności głównie drobiu. Natomiast tusza zwierząt rzeźnych jest dzielona na cztery ćwiartki. Po tym podziale pozostają jednak jeszcze wnętrzności, które również wykorzystuje się kulinarnie - takie "podroby" większych zwierząt, które pozostają po tym podziale tuszy na 4 ćwiartki, określa się jako "piątą ćwiartkę" ;)
  • Jak można się dziwić, że żołądek jest jadalny? A myślicie, że z czego się flaki drobiowe,albo co jest w pasztetach i nadzieniach? A gotowany też jest bardzo dobry:)
  • Heh No wiesz ja nie jem flakow ani pasztetow więc mnie to zdziwiło. Jak ktoś lubi to niech wcina rożne są gusta :P
  • Ja nie powiem, żebym uwielbiała, ale to jakaś tam po prostu reguła, którą stosuje się w mojej rodzinie od zawsze, po prostu.
  • nie jesz flakow ani pasztetow ale zapewne parowkami nie pogardzisz w ktorych jest o wiele wiekszy syf... Zoladki z indyka w bialym sosie sa mistrzem! Jesli nie jadlas/es to sie nie wypowiadaj.
  • a niby czemu uwazasz, ze parowkami nie pogardze? bo widzisz tak sie sklada, ze ich nie jadam i przy okazji nie jestes jedyna osoba, ktora wie, iz to syf.
    a to ze lubisz zoladki w bialym sosie czy jakims tam innym nie znaczy, ze wszystkim musza smakowac.
  • Mniaaam !!!! Pycha ! Uwielbiam żołądek w rosole :)
  • żołądeczki w sosiku mniam mniam ,a to ze nie jecie to Wasza sprawa.Autorom dziękuje za uwzględnienie żołądków .
  • @ Monika
    Niesamowici sa ludzie , ktorzy twierdza iz nigdy by "czegos takiego" nie zjedli, zastanawiam sie jaka jest w takim razie reakcja na PAROWKI lub zelatyne :)
    Podejzewam iz to jet " wspaniale jedzonko" hahah pelne skor i zyl czesci naprawde "smakowity i wcale nie sa to odpady " moze troche realizmu .Zastanowmy sie nad tym co tak naprawde wpuszczamy sobie w organizm , coraz bardziej przetworzone pokarmy .Osobiscie nic nie widze zlego w zoladkach lub innych podrobach .
    ale rozumiem hot dogi sa super :)))
  • lek. wet. 2012/07/14 22:07
    @haruka i @Ania1105, wiem, że Wasze posty są już stare i może nieaktualne, ale odpiszę, bo może innym się to przyda: indyki, podobnie jak wszystkie ptaki mają dwa żołądki: 1) mięśniowy, 2) gruczołowy. Ten jadalny jest właśnie mięśniowy - zapewne zauważyłyście, że ptaki niczego nie przegryzają tak jak my - ssaki, a zatem żołądek mięśniowy pełni rolę "przegryzacza", natomiast żołądek gruczołowy jest funkcjonalnie bardziej podobny do naszego (nie mówiąc o tym, że przewaga ich trawienia odbywa się w jelitach cienkich, a do tego ptaki mają dwa, parzyste, długie jelita ślepe, w których też trawią.

    jeśli chodzi o jadalność tego "urządzenia" - to nie rozumiem, skąd te kontrowersje - jest to część składająca się w przewadze z mięśni. "nikogo" nie dziwi, że jemy za przeproszeniem du** świni, czyli szynkę, a Was dziwi jedzenie żołądka indyka.

    natomiast, jeśli chodzi o sam smak to gusta pozostają jak zawsze odmienne i tu nie ma co dyskutować.

    pozdrawiam serdecznie.
  • Ania1105 2012/07/15 10:52
    dziękuję za wyczerpującą
    odpowiedź! mnie jak najbardziej nie dziwi jedzenie żołądków - kwestia gustu. ja wprawdzie nie jadam, ale znam osoby, które są zwolennikami i absolutnie mi nie przeszkadza
  • Niech żyją żołądki. Pychota. Tylko trzeba umieć przyrządzić....
  • zaklinaczkoni 2013/05/26 20:48
    Żołądki są pyszne! Jedyny warunek - żeby ugotowć je do miękkości. Zdumiewa mnie to, że taki tu znajduję zmasowany atak na żołądki :)
  • karolina23 2013/10/09 19:01
    Nie rozumiem po co osoby, które nie znają/ nie jedzą/ nie lubią żołądków wchodzą na to ważenie... Ja wchodzę na to co mnie interesuje, a nie na wszystko jak leci, żeby wypisywać komentarze i określać bezsensowność danego ważenia. Nie bądźcie egoistami... Są ludzie, którzy to lubią i mają prawo wiedzieć jakie wartości zawiera.
  • ludzie nigdy nie przestaną mnie zakakiwać. co jak co ale nie spodziewałem się ze zobaczę hejty nawet na kalkulatorze kalori.. echh.. this is a mad world. żyj i daj żyć innym. po co ta wrogość monika ?
  • JustynaFit 2016/09/11 11:46
    Pełno białka, mało tłuszczu, ZERO węgli !
    Sportowcy doceniają , dziękujemy autorom :)
  • Bardzo dziękuję lekarzowi weterynarii za kompetentne wyjaśnienie :-)
  • To jest śwetne żródło białka a nie jakieś " ryżowianki " , zresztą też serduszka indycze lub kurze . W tych podrobach brakuje mi ześtawienia kurzych stópek które także lubię a które są świetnym żródłem kolagenu :-)
  • Nie żaden " kurczak złoty " lecz porządna porcja takich żołądków w sosie curry z makaronem czy ryżem , polecam także jeszcze bardziej smaczne kacze żołądki :-) .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę