Słodycze

Fot. Fotolia

Słodycze to „puste kalorie”. Nie dostarczają żadnych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Są za to źródłem dużych ilości tłuszczu i cukru, które nie służą utrzymaniu szczupłej sylwetki. Na szczęście nie trzeba zupełni odmawiać sobie smaku słodkiego. Istnieje wiele zdrowych alternatyw dla niezbyt zdrowych słodyczy.

Owoce suszone

Każdy, kto kiedykolwiek jadł suszone daktyle, rodzynki lub morele, wie, że są niesamowicie słodkie. Słodycz ta jest wynikiem usunięcia wody ze świeżych owoców, dzięki czemu naturalne cukry w nich występujące (głównie fruktoza i glukoza) są bardziej „skoncentrowane”.

Wybierając owoce suszone warto sięgać po te niesiarkowane. Związki siarki (głównie dwutlenek siarki oznaczany jako E220) stosowane są do ich konserwowania. Zapobiegają nie tylko psuciu się owoców suszonych, ale też ich ciemnieniu. Niesiarkowane morele mają więc kolor ciemnobrązowy, a nie pomarańczowy, do którego przywykliśmy. Informację, czy dany produkt był konserwowany siarczynami można znaleźć na opakowaniu.

U osób wrażliwych związki siarki stosowane do konserwowania żywności mogą wywołać nieprzyjemne objawy, takie jak nudności, biegunka czy bóle głowy. Powinny ich unikać przede wszystkim osoby chore na astmę, ponieważ mogą nasilać jej objawy.

Pomysły na zdrowe słodycze z owoców suszonych

Owoce suszone świetnie nadają się do przygotowywania zdrowych batonów. Wystarczy dowolne owoce suszone (np. daktyle, morele, śliwki) namoczyć kilka minut we wrzącej wodzie, odsączyć i zmiksować. Następnie dodać zmielone orzechy, pestki, płatki owsiane, ekspandowane zboża, kakao lub inne ulubione dodatki. Masę należy dokładnie wymieszać i formować batony lub praliny.

Owoce świeże

Chęć na słodki smak pomogą zaspokoić również owoce świeże. Do najsłodszych należą banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, melon miodowy, gruszki, figi oraz arbuz. Owoce są prawdziwą bombą witaminowo-mineralną. Dodatkowo dostarczają sporo błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Będą więc świetną i zdrową alternatywą dla słodyczy.

Pomysły na zdrowe słodycze z owoców świeżych

Świeże owoce sprawdzą się do przygotowywania musów lub smoothie. Wystarczy wybrać swoje ulubione owoce i zmiksować. Pyszny deser gotowy. Owoce można również łączyć z napojami mlecznymi (mleko, jogurt, kefir), tworząc koktajle mleczno-owocowe.

Zdrowe domowe wypieki

Nie każde ciasto upieczone w domu jest zdrowe. Wszystko zależy od użytych składników. Warto oczyszczoną mąką pszenną zastąpić mąką pełnoziarnistą pszenną lub orkiszową, gryczaną, owsianą albo jaglaną. Jako zastępnik mąki świetnie sprawdzają się również płatki owsiane, z których można przygotować pyszne ciasteczka. Zamiast cukru warto użyć suszonych owoców, bananów lub zdrowego słodzika (np. stewii, ksylitolu, erytrytolu). Ostatnią ogromną furorę robią również ciasta przygotowywane ze … strączków!

Przetwory i kompoty owocowe

Kanapka przygotowana z pełnoziarnistego chleba i dobrej jakości dżemu owocowego z pewnością może pomóc zaspokoić apetyt na słodkie. Obecnie na rynku dostępne są przetwory owocowe wyprodukowane bez dodatku cukru (zazwyczaj słodzone są sokami owocowymi). Najlepszym wyborem są jednak niedosładzane, domowe dżemy.

Dobrą alternatywą dla soków owocowych są też domowe kompoty. Uniknąć ich słodzenia można poprzez odpowiedni dobór owoców, np. dodatek słodkich jabłek, gruszek czy owoców suszonych do owoców bardziej kwaśnych, takich jak wiśnie czy truskawki.

Osoby, które chcą jeść zdrowo, nie muszą całkowicie rezygnować ze słodkich potraw. Wystarczy wybierać produkty słodkie, ale naturalne i zdrowe.