Makroelement (makropierwiastek), obok sodu, magnezu i wapnia, jeden w głównych elektrolitów w organizmie człowieka. Odpowiedzialny za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, odpowiedniego napięcia (potencjału spoczynkowego) po dwóch stronach błony komórkowej oraz przewodzenie impulsów elektrycznych i skurcz mięśni. Niezbędny do prawidłowej pracy serca. Bierze udział w syntezie aminokwasów i białek.
Niedobory potasu objawiają się nadciśnieniem, osłabieniem mięśni, zaburzeniami pracy serca. Pojawić się mogą u osób stosujących leki moczopędne, wymiotujących lub podczas biegunki.
Nadmiar potasu może rozwinąć się u osób z niewydolnością nerek, przyjmujących niektóre leki lub duże ilości suplementów z potasem. Objawem nadmiaru potasu w organizmie są niebezpieczne zaburzenia pracy serca.
Źródłami pokarmowymi potasu są: nasiona roślin strączkowych, suszone owoce (szczególnie morele suszone), orzechy, pestki dyni, kakao, kasza gryczana, warzywa (szczególnie pomidory, zielone warzywa, ziemniaki, seler, burak), owoce (banany, jabłka), mięso i ryby.