Inaczej jelito nadwrażliwe, IBS (od irritable bowel syndrome). Dolegliwość powiązana z zaburzeniami funkcjonowania jelita grubego objawiająca się zmianą rytmu wypróżnień (biegunki i/lub zaparcia, ew. naprzemienne występowanie obu), bólem brzucha, wzdęciami i gazami. Przyczyny IBSu nie są do końca poznane, ale schorzenie nie wiążą się ze zmianami anatomicznymi i biochemicznymi (np. zaburzonym wydzielaniem enzymów trawiennych) i nie jest niebezpieczne dla zdrowia.
Szacuje się, że zespół jelita drażliwego może dotyczyć nawet 30% populacji. IBS diagnozuje się na zasadzie wykluczenia eliminując w pierwszej kolejności inne poważniejsze, potencjalne przyczyny podobnych objawów np. celiakię, chorobę Crohna, alergie pokarmowe itd. Zespół jelita drażliwego leczy się objawowo stosując leki rozkurczające mięśniówkę gładką jelita oraz dietę z ograniczeniem substancji drażniących (np. laktozy, fruktozy, błonnika pokarmowego). Skład diety dopasowuje się do dominujących objawów, inaczej komponuje się jadłospis w postaci zaparciowej, inaczej w biegunkowej. Obecnie dużą wagę przywiązuje się do probiotykoterapii w zespole jelita drażliwego.