Makroelement (makropierwiastek) będący głównym kationem płynu pozakomórkowego. Jego zadaniem jest utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. Sód jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych, utrzymania ciśnienia płynów ustrojowych oraz aktywnego transportu m.in. glukozy i aminokwasów.


Długotrwałe nadmiary sodu mogą prowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia, nowotworów żołądka, kamicy nerkowej i osteoporozy.


Niedobory sodu zdarzają się rzadko i mogą być wynikiem silnej utraty tego pierwiastka wraz z potem podczas intensywnej aktywności fizycznej, stosowania leków moczopędnych, niektórych chorób nerek oraz biegunek i wymiotów.


Głównym źródłem pokarmowym sodu jest sól kuchenna. Największe jej ilości znajdują się w pieczywie, wędlinach i innych przetworzonych produktach mięsnych, serach żółtych, pleśniowych i typu feta, produktach konserwowanych i kiszonych, słonych przekąskach, produktach wędzonych, płatkach kukurydzianych, zupach i sosach w proszku oraz żywności fast food.